default-image

Ενός κακού... μύρια έπονται

Κρήτη
Ενός κακού... μύρια έπονται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη χρονική στιγμή, που η έρευνα της εφημερίδας μας μπαίνει στο τρίτο μέρος για τις υποθέσεις διαφθοράς πάνω στο νησί, πυκνώνουν τα στοιχεία που καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια για τη διαφθορά ως συστημικό πρόβλημα στη χώρα. Με αυτά τα στοιχεία ξεκινάει σήμερα η παράθεση του φακέλου για τη διαφθορά.

Για πρώτη φορά μέσα από έγγραφα αποκαλύπτεται ότι με παρέμβαση του Άκη Τσοχατζόπουλου, όταν αυτός ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας, κόπηκε η διαδικασία αποζημίωσης για 2.500 εργαζομένους στις πρώην αμερικανικές βάσεις, ανάμεσά τους και 180 εργαζόμενοι στην τότε βάση Γουρνών. Το παράδοξο είναι πως, ενώ οι ΗΠΑ πλήρωσαν για αυτές 42 δισεκατομμύρια δραχμές τότε, στο Ελληνικό Δημόσιο τα χρήματα αυτά ποτέ δεν έφτασαν στους νόμιμους δικαιούχους τους.

Μαύρη εργασία στον άλλο μεγάλο πυλώνα ανάπτυξης της Κρήτης, τον τουρισμό: Τα στοιχεία και οι αποκαλύψεις από τα Χανιά είναι ενδεικτικές μίας αντιφατικής εικόνας που προβλέπει αύξηση φέτος των τουριστών στην Κρήτη, αλλά αύξηση και της ανασφάλιστης εργασίας στη βαριά βιομηχανία του νησιού, τον τουρισμό.  

Διαφθορά και αθλητισμός στην Κρήτη: Οι αποκαλύψεις συνεχίζονται αποδεικνύοντας ότι ακόμη και το "στήσιμο" ομάδων και καταστάσεων μέτρησε για την απώλεια αγαπημένων αθλητικών παραγόντων που δεν άντεξαν την πίκρα της αδικίας. Όμως σήμερα παρουσιάζουμε και μία άλλη πτυχή της κατάχρησης εξουσίας που συνιστά διαφθορά και στον αθλητικό χώρο. Τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης σε χώρους που σχετίζονταν άμεσα με την άθληση από πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας... Δυστυχώς, οι αποκαλύψεις σε αυτό τον τομέα έφεραν την Κρήτη στο αρνητικό επίκεντρο.

Παρουσιάζουμε ακόμη, για πρώτη φορά, πώς το περίφημο "γρηγορόσημο" άγγιξε όχι τις συνήθεις δημόσιες υπηρεσίες, όπως Πολεοδομία ή εφορία, αλλά ακόμη και τα γραφεία έκδοσης αδειών πλόων για τα σκάφη ερασιτεχνών ή επαγγελματιών. Η πρώτη μας δημοσίευση για υποθέσεις καταπατήσεων έφερε και νέες καταγγελίες, αυτήν τη φορά αναγνωστών μας.

Την ίδια ώρα, η καταδικαστική απόφαση σε πρώτο βαθμό για το δήμαρχο Ηρακλείου για παράβαση καθήκοντος δημιουργεί πονοκεφάλους στον κατά τεκμήριο πιο γνωστό δήμαρχο της Κρήτης, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, μετά την έφεση που άσκησε ο δήμαρχος στη απόφαση καταδίκης του. Η απάντηση που έδωσε πάντως χθες στο όλο θέμα δημιουργεί νέα δεδομένα, αφού ο δήμαρχος πέρασε στην αντεπίθεση μιλώντας για "μετωπική" μεταξύ επιχειρήσεων και Δήμου στη μέση της αντιπαράθεσης, ενώ αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι ο δήμαρχος καταδικάζεται πρωτόδικα, την ώρα που το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει οριστικά και αμετάκλητα αποφανθεί για τη νομιμότητα της άδειας που ο ίδιος εγκαλείται, ανοίγοντας έτσι θέμα και για την ουσία κάποιων δικαστικών αποφάσεων.

Ελλάδα: Το βασίλειο της διαφθοράς

Τελικά με τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υπάρχει διαφθορά; Είναι ένα ερώτημα το οποίο μπορεί να απαντηθεί με 10 τουλάχιστον διαφορετικές τοποθετήσεις. Αν λάβουμε μάλιστα την έκθεση της Financial Action Task Force (FATF), από τον Ιούνιο του 2011 η χώρα μας όχι μόνο έπαυσε να θεωρείται προβληματική στον τομέα του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς, αλλά με επίσημα στοιχεία θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμα και χώρα-πρότυπο.

Όλα αυτά βέβαια προκύπτουν με βάση τη νομοθεσία των τελευταίων ετών όσον αφορά την πάταξη της διαφθοράς, χωρίς όμως να έχει εξεταστεί και η αποδοτικότητα όλων αυτών των μέτρων, που μάλλον προς το παρόν τουλάχιστον παραμένει στα χαρτιά. Με βάση λοιπόν τη Financial Action Task Force (FATF), το Βέλγιο, το οποίο, κατά γενική ομολογία, διαθέτει την αρτιότερη από πλευράς οργάνωσης και εξοπλισμού μονάδα, πέτυχε τη δέσμευση εγκληματικού προϊόντος συνολικού ποσού 22.223.656,55 ευρώ. Η Πορτογαλία, με αντίστοιχο προς την Ελλάδα μέγεθος, 30.077.971,89 ευρώ. Η Ισπανία, με πολύ μεγαλύτερο μέγεθος, πέτυχε τη δέσμευση ποσού 12.398.000 ευρώ (το 2005). Η Μεγάλη Βρετανία, της οποίας η αντίστοιχη μονάδα (SOCA) είναι ο αποκλειστικός μηχανισμός δέσμευσης, πέτυχε τη δέσμευση εγκληματικού προϊόντος συνολικού ύψους 327.600.000 ευρώ.

Η Ελλάδα

Στην Ελλάδα ακόμα επίσημοι αριθμοί δεν υπάρχουν, ωστόσο σίγουρα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, σύμφωνα και με την τρόικα, θα μπορούσαν να αποδώσουν αν ακολουθηθούν κατά γράμμα. Πάντως, στην καθημερινότητα του μέσου Έλληνα, που ίσως είναι και η πιο σημαντική πηγή μέτρησης, η διαφθορά στην Ελλάδα καλά κρατεί και μάλιστα σε κάποιους τομείς ακόμα και με ανοδικούς δείκτες.

Τα Βαλκάνια

Αν η διαφθορά ήταν πρόσωπο, σίγουρα θα είχε καταγωγή από κάποια βαλκανική χώρα - άλλωστε οι αριθμοί μέχρι και το 2011 δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια. Η Ρουμανία βρίσκεται πρώτη στη λίστα σε φαινόμενα διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση, την αστυνομία, την υγεία αλλά ακόμα και στην εκπαίδευση. Ακολουθεί η Βουλγαρία, ενώ στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται η Αλβανία και τα Σκόπια.

Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά, χωρίς όμως να βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα, και αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχουν και χειρότερα. Το Reuters στην επίσημη ιστοσελίδα του πρόσφατα φιλοξένησε έρευνα, με Έλληνες πολίτες να δηλώνουν ότι, ακόμα και στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών πέφτει στα πλοκάμια της διαφθοράς σε πάρα πολλούς τομείς, με την υγεία, την εκπαίδευση αλλά και τη δημόσια διοίκηση να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.

Mάλιστα τα ηλικιακά επίπεδα των πολιτών που μπλέκονται στα δίκτυα της διαφθοράς τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει αρκετά, καθώς στην Ελλάδα του 2012 ακόμα και οι έφηβοι μπορεί να βιώσουν την αναγκαιότητα του χρηματισμού για να επιτύχουν τους στόχους τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα ιδιαίτερα μαθήματα από καθηγητές, καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μαθητών δηλώνει ότι του προτάθηκε τουλάχιστον μια φορά επί χρήμασι βοήθεια στο σπίτι από εκπαιδευτικό.

Οι πολίτες αναλαμβάνουν δράση

Πρόσφατα το BBC αναφέρθηκε με εκτενέστατο ρεπορτάζ στις προσπάθειες που γίνονται από απλούς πολίτες για την πάταξη του φαινομένου «φακελάκι στη δημόσια υγεία». Πρόσωπο της έρευνας η Χριστίνα Τρεμόντι, που έφτιαξε ένα site (www.edosafakelaki.org), μέσα στο οποίο κάθε πολίτης μπορεί να αναφέρει αλλά και να κατονομάζει πρόσωπα που ενεπλάκησαν σε χρηματισμό σε δημόσιο νοσοκομείο. Αυτό βέβαια που πρέπει σίγουρα να προβληματίσει τους Έλληνες είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών θεωρεί αναγκαίο κακό το φακελάκι στο νοσοκομείο γιατί, πολύ απλά, μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ίδια του η ζωή. Μάλιστα, μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες, το site συγκέντρωσε πάνω από 2.000 ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες.

Την ίδια ώρα, με βάση τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το βρετανικό BBC, 60% των καταγγελιών από τους Έλληνες αφορά την υγεία (φακελάκι), το 15% "λάδωμα" για να πάρουν δίπλωμα και το 4% περιστατικά που αφορούν την πολεοδομία.

Συμπεράσματα και υποσχέσεις

Με την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, ο τότε τσάρος της ελληνικής οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποσχέθηκε πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής μέσα σε ένα χρόνο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δεσμεύσεις των κυρίων Βενιζέλου και Στουρνάρα - μάλιστα τον τελευταίο χρόνο τα νομοθετήματα έπεφταν βροχή. Είναι σίγουρα πάντως θετικό ότι στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης αρχίσαμε να μιλάμε πιο ανοιχτά για τα φαινόμενα διαφθοράς.

Σε επίπεδο Κρήτης είδαμε και καίριες παρεμβάσεις για θέματα που αφορούσαν και αφορούν δημόσια νοσοκομεία και γιατρούς (μάλιστα σε αυτό το κομμάτι καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η δημοσιογραφική έρευνα από τη "Νέα Κρήτη" και την "ΚΡΗΤΗ TV"). Το θέμα και η ευχή όλων είναι επιτέλους να γίνει κάτι ουσιαστικό, καθώς αυτή η παρατεταμένη ατιμωρησία στην πατρίδα μας έχει βοηθήσει αρκετά, για να μην πούμε καθοριστικά, στη γενικότερη οικονομική κατρακύλα. Όλοι οι Έλληνες σίγουρα μπορούν να δείξουν το δρόμο και στους πολιτικούς με το να λύσουν τη σιωπή τους και να καταδεικνύουν πρόσωπα που εδώ και χρόνια παραμένουν στο απυρόβλητο. Η αρχή έγινε, ας ελπίσουμε ότι ανάλογη θα είναι και η συνέχεια, με βασική προϋπόθεση όμως να αλλάξει ριζικά και η ελληνική νοοτροπία του καθενός από μας.

Καταγγελίες: Κάνουν τα στραβά μάτια για καταπατήσεις

Οι πρώτες αποκαλύψεις την Τετάρτη από τη "Ν.Κ." για τις περιπτώσεις καταπάτησης δημόσιας περιουσίας και αιγιαλών προκάλεσαν, όπως ήταν φυσικό, αντιδράσεις πολιτών-επιχειρηματιών, που κάνουν λόγο για πολίτες δύο ταχυτήτων. Μιλούν ακόμη για αποφάσεις δικαστηρίων που δεν εκτελούνται τρία χρόνια τώρα, αλλά μένουν κρυμμένες στα συρτάρια των αρμόδιων Αρχών, που γνωρίζουν τους παραβάτες αλλά κάνουν τα στραβά μάτια.

Σήμερα φέρνουμε στο φως νέα στοιχεία, μετά από καταγγελία επιχειρηματία στην Αμνισό, περιοχή που αποτελεί τη "φλέβα" του προβλήματος, ο οποίος εκφράζει την αγανάκτησή του, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πρωτόκολλα κατεδάφισης στην αποκεντρωμένη υπηρεσία, τα οποία εκκρεμούν από το 2010 και δεν εκτελούνται. Όπως ο ίδιος καταγγέλλει, οι έλεγχοι και οι νόμοι εφαρμόζονται κατ' εξαίρεση. Οι μόνοι που την πληρώνουν πάντα είναι όσοι ναι μεν έχουν προβεί σε παραβάσεις, αλλά σε σχέση με εκείνες που έχουν κάνει άλλοι είναι μηδαμινές, και όμως καταλήγουν στο αυτόφωρο και τρέχουν στα δικαστήρια τη στιγμή που οι μεγαλοαυθαιρετούχοι ζουν και χαίρονται σε βάρος όλων μας.

«Γνωρίζουν οι Αρχές»

Ο ίδιος φωτογραφίζει δύο περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν χτίσει παράνομα παραπήγματα, έχουν καταπατήσει τον αιγιαλό και ενώ όλοι το γνωρίζουν κλείνουν τα μάτια και τα αφτιά τους.

«Οι περιπτώσεις είναι γνωστές στις Αρχές. Υπάρχουν στοιχεία μέσα στους φακέλους, όμως τους έχουν κρύψει στα συρτάρια και τα έχουν και στέκουνε. Στις άλλες περιπτώσεις όμως ξέρανε γρήγορα-γρήγορα να στείλουν τις μπουλντόζες και να γκρεμίσουν μονομιάς τις όποιες κατασκευές. Και δε μιλάμε τώρα για τρανταχτά πράγματα, αλλά για πέργκολες και σκαλοπάτια, τη στιγμή που άλλοι έχουν κάνει εκτρώματα πάνω στους αιγιαλούς και στις παραλίες», μας λέει ο καταγγέλλων επιχειρηματίας, ο οποίος για ευνόητους λόγους θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Τα... "ξεχασμένα"

Ένας από αυτούς τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που μπήκαν στο μάτι των ελεγκτικών Αρχών και κατέληξαν να βγάζουν τη νύχτα στο αυτόφωρο ήταν και εκείνος, όπως τόνισε.

«Κατάφεραν να κατεδαφίσουν όσα θέλανε, όσα τους μπαίνανε στο μάτι, και τα υπόλοιπα τα αφήσανε, δήθεν ότι τα έχουν ξεχάσει. Βρέθηκαν στο "μάτι του κυκλώνα" ορισμένοι επιχειρηματίες, ενώ κάποιοι άλλοι που έχουν κάνει μεγαλύτερες παραβάσεις όχι. Να βγούνε αυτοί οι κύριοι και να πούνε αύριο το πρωί γιατί δεν εκτελούνται τα πρωτόκολλα κατεδαφίσεων, για τις οποίες έχουν βγει και αποφάσεις δικαστηρίου. Με έχουν στείλει τέσσερις-πέντε φορές στο αυτόφωρο, έχω πέντε-έξι δικαστήρια.

Παρουσία μου τότε θυμάμαι ο εισαγγελέας και τα κλιμάκια που έκαναν τους ελέγχους είχαν δώσει προθεσμία 20 ημερών στους παραβάτες ώστε να συμμορφωθούν και να γκρεμίσουν από μόνοι τους τις παράνομες εξέδρες και τις καταπατήσεις που είχαν κάνει. Εγώ μαζί και με ορισμένους άλλους επιχειρηματίες εκτελέσαμε τις προσταγές τους κατά γράμμα. Έχουν μείνει όμως δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις, τις οποίες όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε, που συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά χωρίς να έχουν απομακρύνει τις αυθαιρεσίες τους, και κατά τ' άλλα δεν τους έχει πειράξει κανείς.

Φέτος κλείνουν τρία χρόνια από τότε που άνοιξε ξανά ο φάκελος "καταπατήσεις" και δε βλέπουμε να ιδρώνει το αφτί κανενός. Χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες υγειονομικές προϋποθέσεις, καλύπτονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, πράγμα που το θεωρούμε δεδομένο. Όμως εμάς τραβάνε στα δικαστήρια για άδειες λειτουργίας», τόνισε ο καταγγέλλων εξοργισμένος για την ταλαιπωρία που βίωσε.

«Τρώνε τους μικρούς»

Και όλα αυτά επειδή, όπως αναφέρει, «αυτό που θέλουμε είναι να μας δικαιολογήσουν γατί λειτουργούν κατ' εξαίρεση. Μας έχουν ταλαιπωρήσει τόσο πολύ. Δεν ενδιαφέρονται να εξαλείψουν εντελώς την παραβατικότητα, αλλά κοιτάνε να φάνε το μικρό που παλεύει να ζήσει. Κάνουν ελέγχους κατά παραγγελία. Μας κοροϊδεύουνε μπροστά στα μάτια μας. Είχανε πει τότε ότι δε θα μείνει τίποτα. Έχουν αποφάσεις δικαστηρίων και δεν τις εκτελούν. Δηλαδή έχουμε δύο ταχυτήτων Έλληνες;

Θέλουμε να μπει το... μαχαίρι στο κόκκαλο. Γκρεμίζουν μαγαζιά με ιστορία 70 χρόνων και αφήνουν όσους έχουν μπαρμπάδες στην Κορώνη να δρουν ελεύθερα, παρανομώντας εις βάρος όλης της κοινωνίας», καταλήγει ο αγανακτισμένος επιχειρηματίας της περιοχής, ελπίζοντας ότι οι αρμόδιοι κρατικοί μηχανισμοί θα αποφασίσουν επιτέλους να εφαρμόσουν τους νόμους κατά γράμμα και όχι κατά βούληση...

Αρχαίο πνεύμα ετοιμο… θάνατο

Όταν οι αρχαίοι ημών πρόγονοί μας διοργάνωναν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και βράβευαν τους πρώτους αθλητές με έναν κλάδο ελαίας, ουδέποτε περίμεναν ότι αυτός ο κλάδος ελαίας κάποιες εκατοντάδες χρόνια αργότερα θα μετατρεπόταν σε... χορό εκατομμυρίων ευρώ.

Όταν ο αθλητισμός μετατρέπεται σε στείρο πρωταθλητισμό, όταν η ευγενής άμιλλα πάει περίπατο, ώστε ο πρώτος να είναι πρώτος και ο δεύτερος... τίποτα, τότε είναι επόμενο να υπάρχει διαφθορά σε ήθη, υπολείψεις και τιμιότητα. Όταν διακυβεύονται χρήματα, πολλά χρήματα, όταν κάποιοι προσδοκούν μέσα από τον αθλητισμό το εύκολο κέρδος, τότε η διαφθορά βασιλεύει...

Κρούσματα υπάρχουν στον αθλητισμό και όσοι προσπαθούν για το αντίθετο χαρακτηρίζονται απλά... ρομαντικοί. Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο φως δεκάδες υποθέσεις, με το ποδόσφαιρο να βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας. Ο βασιλιάς των σπορ έχει μετατραπεί από κάποιους σε "γκέτο" για να πλουτίζουν. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που μπήκε στη ζωή όλων το στοίχημα, από τη στιγμή που το χρήμα άρχισε να διακινείται με κάθε τρόπο στην ποδοσφαιρική ζωή, ακόμη και από τον τελευταίο φίλαθλο, η διαφθορά γιγαντώθηκε και μαζί γιγαντώθηκε η προκατάληψη.

Σε παγκόσμιο, αλλά και σε πανελλήνιο, επίπεδο έχουν συμβεί... πράγματα και θάματα. Το σκάνδαλο των στημένων αγώνων που ξέσπασε πριν δύο χρόνια στην Ελλάδα οδήγησε αρκετούς παράγοντες πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Κάποιοι όμως έχουν ήδη βγει έξω και ετοιμάζουν τις... επόμενες ενέργειές τους. Περιμένει κανείς να συνετιστούν, όταν οι "κακές γλώσσες" λένε ότι ακόμα και μέσα από τη φυλακή οργάνωναν την δράση τους;

Αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο τα σκάνδαλα των στημένων αγώνων είναι πολύ συχνά. Κορυφαία υπόθεση ήταν το σκάνδαλο "calciopolis" στην Ιταλία, που έφερε την πτώση της Γιουβέντους στη Β' Εθνική, την αφαίρεση τίτλων και την τιμωρία πολλών ομάδων στο Καμπιονάτο.

Οι ομάδες της Κρήτης

Οι κορυφαίες ομάδες ποδοσφαίρου της Κρήτης έχουν νιώσει τη διαφθορά στο πετσί τους, με όσους λυμαίνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο να τις βάζουν στο στόχαστρο. Ποιος θα ξεχάσει την ιστορία των τελευταίων ετών με τον ΟΦΗ, ο οποίος προκάλεσε μέχρι και την παρέμβαση της UEFA με την προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια και εντέλει την πανηγυρική δικαίωσή του, αφού τα έβαλε με "Θεούς και δαίμονες"; Αλλά και ο Εργοτέλης υπέστη καίριο πλήγμα, αφού αδίκως υποβιβάστηκε πέρσι, ενώ υπήρξαν ομάδες που έκαναν μεταγραφές με πλαστές φορολογικές ενημερότητες, όπως ο Πανιώνιος, σύμφωνα με τις επίσημες καταγγελίες της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ.

Ο υποβιβασμός του Εργοτέλη και όλα τα σκάνδαλα επηρέασαν την ήδη βεβαρυμμένη υγεία του Απόστολου Παπουτσάκη και στο μέσον του καλοκαιριού ο Εργοτέλης μαυροντύθηκε για τον αδόκητο θάνατο του προέδρου του. Ο ίδιος ως πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας είχε κάνει λόγο για «καραμπινάτα σκάνδαλα», δείγμα του τι επικρατούσε στο παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Διαιτησία

Μεγάλη είναι η διαφθορά στους κόλπους της διαιτησίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έτσι ώστε τα τελευταία χρόνια να γίνεται... πρώτη είδηση ποιοι θα είναι στους πίνακες διαιτητών και ποιοι θα σφυρίζουν τα παιχνίδια κάθε σαββατοκύριακο.

Γύρω από τη διαιτησία στην Ελλάδα έχουν αναλωθεί χιλιάδες ώρες συζητήσεων και γραπτών αναλύσεων, αλλά φαίνεται ότι είναι ένας παράγοντας στο ελληνικό ποδόσφαιρο που πάντα θα απασχολεί... συνήθως με αρνητικό τρόπο.

Τοπικός αθλητισμός

Τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει κάποια ζητήματα και στον τοπικό αθλητισμό. Για παράδειγμα στο κολυμβητήριο Ηρακλείου, που κάποιοι το εκμεταλλεύονταν και έτρωγαν με "χρυσά κουτάλια". Αυτό τουλάχιστον έλεγαν οι καταγγελίες γονέων αλλά και κάποιων παραγόντων σωματείων, που έδρευαν στις εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου.

Η φράση «μαγαζάκια στο κολυμβητήριο» είχε γίνει μόνιμη επωδός. Δυστυχώς όμως, πώς τα 'φεραν οι μήνες και τα χρόνια, το κολυμβητήριο χτυπήθηκε "θανάσιμα" από την οικονομική κρίση, αφού η Πολιτεία σταμάτησε τη συντήρησή του, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει και όλο το "οικοδόμημα" με τα σωματεία, τα οποία από την περίοδο των "παχιών αγελάδων" πέρασαν στην εποχή των "ισχνών αγελάδων"...

Κρούσματα ντόπινγκ

Αλλά δεν είναι μόνο η οικονομική διαφθορά στον αθλητισμό, καθώς η άνθιση των φαρμακοδιεγερτικών ουσιών, προκειμένου οι αθλητές να σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις, δημιούργησε πρωτοφανείς καταστάσεις. Αλήθεια, πόσοι δεν είχαν πανηγυρίσει με τις επιτυχίες της ομάδας της αρσης βαρών, την ελληνική "dream team", όπως είχε χαρακτηριστεί;

Ή με τις επιτυχίες του Κεντέρη; Αλλά και πιο πρόσφατα με το παγκόσμιο χρυσό μετάλλιο του άλτη του ύψους Χονδροκούκη; Όλα αυτά αποδείχτηκαν "παραμύθια", αφού το ντόπινγκ είχε κάνει την εμφάνισή του. Τα είδωλα ήταν ψεύτικα και τα πήρε εν μία νυχτί ο αέρας...

Διαφθορά υψηλού επιπέδου

Αλλά υπάρχει και η διαφθορά... υψηλού επιπέδου, σε επίπεδο μεγάλων διοργανώσεων, όπως η Ολυμπιακοί Αγώνες. Το ολυμπιακό ιδεώδες έχει αμαυρωθεί αρκετές φορές, όπως πρόσφατα με τα σκάνδαλα δωροδοκίας των "αθανάτων" της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Υπάρχουν καταγγελίες για χρηματισμό προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ της μίας ή της άλλης πόλης για διοργάνωση των Αγώνων. Το ίδιο όμως έχει συμβεί και για υψηλά στελέχη του ποδοσφαίρου, στην Παγκόσμια Ομοσπονδία, σχετικά με τις διοργανώσεις των επόμενων Μουντιάλ σε Βραζιλία και Κατάρ, διοργανώσεις που προϋποθέτουν έναν πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ.

Λ. ΑΡΜΣΤΡΟΝΓΚ

Το κορυφαίο σκάνδαλο

Αναμφίβολα το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών στον αθλητισμό είναι αυτό του ποδηλάτη Λανς Άρμστρονγκ. Η αμερικανική οργάνωση ελέγχου αντιντόπινγκ (USADA) του αφαίρεσε τους επτά τίτλους που είχε κερδίσει από το 1998 μέχρι τώρα στον Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας. Ο Άρμστρονγκ, που θεωρούνταν ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές του κόσμου, ντοπαρόταν με EPO, τεστοστερόνη, αναβολικά και έκανε μεταγγίσεις αίματος από το 1998 μέχρι το 2011.

Φρίκη και σοκ από τη διαφθορά στο όνομα των σπορ

Το παράδειγμα του Νίκου Σειραγάκη, που ασέλγησε σε περισσότερα από 50 αγόρια στο Ρέθυμνο, συγκλονίζει ακόμα το πανελλήνιο. Ο αθλητισμός, ειδικά εδώ στην Κρήτη, έχει αναδείξει και ένα άλλο πρόσωπο διαφθοράς, ίσως στη χειρότερη μορφή της. Αναφερόμαστε στα διεφθαρμένα πρόσωπα και το πώς αυτά μέσα από τον αθλητισμό προσπαθούν να κορέσουν τις αρρωστημένες τους αντιλήψεις και συνήθειες.

Δυστυχώς, η Κρήτη έζησε στο πετσί της πριν από περίπου 14 μήνες το πώς μπορούν προπονητές, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους και την επιρροή που έχουν πάνω σε αθλητές ή αθλήτριες, να αποσπάσουν διαστροφικά προσωπικά οφέλη. Ο Νίκος Σειραγάκης αποτελεί το χειρότερο παράδειγμα διαφθοράς στον ελληνικό αθλητισμό, έχοντας εκμεταλλευτεί αμέτρητα νεαρά αγόρια που έτυχε να περάσουν από τα χέρια του, όντας για χρόνια προπονητής στις ακαδημίες μπάσκετ του ΑΓΟΡ, αλλά παιδαγωγός σε σχολείο της πόλης του Ρεθύμνου.

Έχοντας το σεβασμό των γονιών, κατάφερε με χίλιους τρόπους να μυήσει τους νεαρούς αθλητές του σε μία δική του φιλοσοφία, που απώτερο σκοπό είχε την ικανοποίηση των δικών του αρρωστημένων πεποιθήσεων.

Ανατρίχιασαν όλοι

Όταν το Νοέμβριο του 2011 η Αστυνομία τον έπιασε στο σπίτι του σε σεξουαλικές περιπτύξεις με δύο ανήλικους αθλητές του, η κοινωνία της Ελλάδας αλλά κυρίως οι άνθρωποι που τον γνώριζαν, τον σέβονταν και τον εμπιστεύονταν υπέστησαν ένα ανεπανάληπτο σοκ. Τα στοιχεία από μόνα τους άλλωστε ήταν ανατριχιαστικά.

Οι περιγραφές των ανήλικων αγοριών που πέρασαν τις πύλες του Αστυνομικού Τμήματος Ρεθύμνου, αλλά κυρίως το γεγονός ότι κανένα από αυτά τα παιδιά δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει ότι ο προπονητής τους τα εκμεταλλευόταν για ίδιον όφελος, άφησαν άφωνους τους πάντες. Οι τελετές μύησης με όργια μέσα σε εκκλησίες και σκληρές δοκιμασίες μέσα σε σπηλιές και νεκροταφεία ήταν απλά η αρχή για να γίνουν υποχείρια και να υποκύψουν στις σεξουαλικές απαιτήσεις του Νίκου Σειραγάκη.

Κι όμως αυτός ο άνθρωπος ήταν υπεράνω κάθε υποψίας. Τα παιδικά-εφηβικά τμήματα του ΑΓΟΡ, άλλωστε, πρωταγωνιστούσαν σε τοπικό επίπεδο υπό τις δικές του οδηγίες, ενώ και οι γονείς των παιδιών τού είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη, καθώς διαπίστωναν ότι τα παιδιά τους υπάκουαν σε όποια οδηγία κι αν τους έδινε. Μάλιστα, πολλές φορές απευθύνονταν σε αυτόν για να περάσουν κάποιες δικές τους απόψεις πάνω στα παιδιά τους.

Δεν ήταν, λοιπόν, τυχαίο το γεγονός ότι είχε επιτελέσει και μέλος του προπονητικού τιμ της Εθνικής Μεσογειακής ομάδας το 2009. Και οι διεθνείς εκείνης της ομάδας έπεσαν απ' τα... σύννεφα όταν ενημερώθηκαν για τη δράση του, καθώς κατά τη διάρκεια της αποστολής δεν είχε δείξει το παραμικρό.

Κατηγορίες

Συνολικά υπολογίζεται ότι ο Νίκος Σειραγάκης ασέλγησε σε περισσότερα από 50 παιδιά στο Ρέθυμνο, ενώ του ασκήθηκαν οι παρακάτω κατηγορίες:

1. Τετελεσμένη κατάχρηση σε ασέλγεια είκοσι πέντε ανηλίκων που δε συμπλήρωσαν τα 14 έτη, κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, από γυμναστή-εκπαιδευτικό.

2. Τετελεσμένη κατάχρηση σε ασέλγεια επτά ανηλίκων που συμπλήρωσαν τα 14 έτη, όχι όμως και τα 18, κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, από γυμναστή-εκπαιδευτικό.

3. Αποπλάνηση δύο παιδιών που δε συμπλήρωσαν τα 12 έτη, κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, κατ' ορθή μεταβολή της κατηγορίας.

4. Τετελεσμένη και σε απόπειρα αποπλάνηση δεκατριών παιδιών που συμπλήρωσαν τα 12 έτη, όχι όμως και τα 14, κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, κατ' ορθή μεταβολή της κατηγορίας.

5. Τετελεσμένη και σε απόπειρα αποπλάνηση τεσσάρων παιδιών που συμπλήρωσαν τα 14 έτη, όχι όμως και τα 15, κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, κατ' ορθή μεταβολή της κατηγορίας.

6. Ασέλγεια παρά φύση δύο προσώπων νεότερων των 17 ετών, κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, κατ' ορθή μεταβολή της κατηγορίας και

7. κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας διά ηλεκτρονικού υπολογιστή κατά συνήθεια.

Ο Νίκος Σειραγάκης βρίσκεται πλέον στις φυλακές Τριπόλεως και αναμένεται το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει η δίκη του.

Αυτοκτόνησε ο προπονητής στίβου

Δυστυχώς, η υπόθεση Σειραγάκη δεν είναι και η μοναδική που απασχόλησε την κρητική αθλητική επικαιρότητα όσον αφορά στην παιδεραστία, καθώς λίγους μόλις μήνες μετά τη σύλληψη του προπονητή μπάσκετ, άλλο ένα κρούσμα σημειώθηκε και πάλι στην πόλη του Ρεθύμνου.

Ο λόγος για έναν προπονητή στίβου, τον οποίο κατήγγειλαν δύο ανήλικα κορίτσια (ηλικίας 14 ετών) για σεξουαλική κακοποίηση. Ο 50χρονος κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας στο σπίτι του κατάφερε να ξεφύγει, πήγε στην κουζίνα και με ένα κουζινομάχαιρο αυτοτραυματίστηκε στο λαιμό και το στομάχι.

Διακομίστηκε άμεσα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, αλλά τελικά δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή αφήνοντας την τελευταία του πνοή πριν πάρει το δρόμο προς τη Δικαιοσύνη. Και ο εν λόγω προπονητής διατηρούσε τους τόνους χαμηλούς και δεν προκαλούσε με τη συμπεριφορά του. Στο χώρο του στίβου, ωστόσο, η δράση του ήταν λίγο, πολύ γνωστή.  

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Συγκλονιστική μαρτυρία 25χρονης

Η υπόθεση Σειραγάκη άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με όλο και περισσότερα περιστατικά σε όλη την Ελλάδα, αλλά και την Κρήτη, να γίνονται γνωστά. Μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια αποφάσισε να σπάσει της σιωπή της αθλήτρια από την Ιεράπετρα, η οποία, όπως υποστήριξε, έπεσε θύμα παιδεραστίας από τον προπονητή της όταν ήταν 14 ετών. «Προσπαθώ να σταθώ στα πόδια μου. Αυτός ο άνθρωπος είναι καταστροφέας παιδικών ψυχών», ήταν τα λόγια της 25χρονης σήμερα γυναίκας!

Η εξομολόγηση της νεαρής έγινε σε ραδιοφωνική εκπομπή, ενώ έκανε και επίσημη καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Λασιθίου. «Όλος ο κόσμος γνωρίζει ποιος είναι ο κύριος... και τι λέγεται γι' αυτόν. Είμαι 25 χρονών, έχω τελειώσει το πανεπιστήμιο και προσπαθώ να σταθώ στα πόδια μου γιατί αυτός ο άνθρωπος για μένα είναι καταστροφέας ζωών και παιδικών ψυχών», επισήμανε η νεαρή γυναίκα προσθέτοντας: «Όταν ήμουν 14 ετών με έβαλε στα αποδυτήρια του σταδίου Ιεράπετρας και ασέλγησε σε βάρος μου παρά φύση αρχικά, για να μην μπορώ να αποδείξω ότι δεν είμαι παρθένα. Έπειτα μου ασκούσε καθημερινά ψυχολογική πίεση και μου έλεγε ότι είναι φυσιολογικό αυτό να συμβαίνει μεταξύ μιας αθλήτριας και του προπονητή της. Μου έλεγε ότι με αγαπάει και ότι θα με βοηθήσει στις επιδόσεις μου και άλλες δικαιολογίες»...

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Δεν είναι μόνο στον αθλητισμό

Οι ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι οι παιδεραστές συχνάζουν όπου υπάρχουν παιδιά. Γι' αυτό ενδεχομένως και υπάρχουν αρκετά κρούσματα στους αθλητικούς χώρους. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν πρέπει να συνδέουμε την παιδεραστία με τον υγιή αθλητισμό. Μεμονωμένες περιπτώσεις άρρωστων ανθρώπων δεν μπορούν να στιγματίσουν ολόκληρο το αθλητικό γίγνεσθαι και τα οφέλη που έχει η άθληση στα παιδιά. Κρούσματα παιδεραστίας έχουν σημειωθεί από ευυπόληπτους πολίτες σε επαγγέλματα και χώρους που μπορεί να είναι πέρα κάθε υποψίας. Τα σημάδια είναι, ωστόσο, εμφανή στη συμπεριφορά και τις αλλαγές που φέρνει η κακοποίηση στα παιδιά...

Μαύρη εργασία στον τουρισμό

Παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις για τον τουρισμό στα Χανιά για το 2013 είναι καλές και παρότι και τα προηγούμενα χρόνια η βαριά βιομηχανία κράτησε δυνάμεις παρά τις απώλειες, η ανασφάλιστη εργασία... καλπάζει.

Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι, ενόψει και της πρόσληψής τους για το καλοκαίρι του 2013, δέχονται ήδη πιέσεις από τους εργοδότες για να μειωθούν κι άλλο οι μισθοί τους, αλλά και τα ένσημα που αυτοί δικαιούνται.

Σύμφωνα με το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων, η αναμενόμενη αύξηση του τουρισμού δε φαίνεται να φέρνει "άνοιξη" και στην αγορά εργασίας. Πολλοί εργοδότες μειώνουν συνεχώς τους μισθούς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα ένσημα δε φτάνουν για την κάλυψη των εργαζομένων. Σύμφωνα με το σωματείο, οι εποχικά εργαζόμενοι συγκεντρώνουν 100-110 ένσημα που φτάνουν μόνο για να μπουν στο ταμείο ανεργίας (υπό προϋποθέσεις πλέον), τη στιγμή που το ΙΚΑ θέλει 120 ένσημα για πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν μικρομεσαίοι επαγγελματίες στον τουρισμό που λόγω της κρίσης βρίσκονται στην ίδια μοίρα με τους εργαζόμενους και προσπαθούν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια το προσωπικό για να επιβιώσουν.

Καταγγελίες

Αντίθετα τα προηγούμενα χρόνια είχαν καταγγελθεί ανάρμοστες συμπεριφορές κυρίως από κάποιους ιδιοκτήτες μεγάλων μονάδων, που επέβαλλαν δικούς τους εργασιακούς όρους εκμεταλλευόμενοι και την ουσιαστική απουσία ελλείψει προσωπικού του ελεγκτικού μηχανισμού (υπήρξε περίπτωση ελεγκτών που εκδιώχθηκαν από ξενοδόχο).

Το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας εκτιμάται σε 40% στον τουρισμό: Είναι χαρακτηριστικό ότι προ διετίας από τους 7.000 απασχολούμενους στον τουρισμό, 3.500 φαίνονταν στο ταμείο ανεργίας.

Επίσης, μεγάλη μερίδα θέσεων εργασίας σε ξενοδοχεία και στα Χανιά καταλαμβάνουν οι λεγόμενοι "εκπαιδευόμενοι", που εργάζονται καλύπτοντας απόλυτα τις ανάγκες λειτουργίας πολλών μονάδων.

Υπηρεσίες εξπρές με το... αζημίωτο

«Αν δε φάει η κυρία... άδεια δεν έχει». Αυτή η φράση κυκλοφορούσε στους κύκλους όσων ασχολούνται ή έχουν φουσκωτά και σκάφη αναψυχής. Ήταν κοινό μυστικό μέχρι και πριν ένα χρόνο ότι όποιος ήθελε να βγάλει άδεια πλόων θα έπρεπε πρώτα να «δείξει την καλή του θέληση» στο γραφείο συγκεκριμένης διοικητικής υπαλλήλου του Λιμενικού στο Ηράκλειο. Μάλιστα, οι "νεόφερτοι" στους κύκλους αυτούς τακτικά έπεφταν θύματα της υπόθεσης αυτής και καλούνταν να δώσουν στην κυρία μέσω τρίτου αρκετές δεσμίδες ευρώ.

Όπως μας καταγγέλλουν ιδιοκτήτες σκαφών, ο μηχανισμός για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν τα γρηγορόσημα ήταν αρκετά διακριτικός και εάν κάποιος δεν ήταν υποπτευμένος, τότε έπεφτε θύμα του.

Ιστορίες δι' αγρίους

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο κάθε ενδιαφερόμενος για άδεια πλόων πήγαινε στο Λιμενικό και από εκεί ενημερωνόταν από γραφείο στο οποίο εργαζόταν η συγκεκριμένη υπάλληλος ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ήταν δαιδαλώδεις και ανυπέρβλητες. Μάλιστα, έκρυβαν οι διαδικασίες αυτές, όπως τους μετέφερε, μεγάλη ταλαιπωρία λόγω κινήσεων που έπρεπε να γίνουν και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Το τρίτο πρόσωπο

Αφού λοιπόν η υπάλληλος σκορπούσε την απογοήτευση σε όποιον ήθελε να βγάλει άδεια πλόων, ως από μηχανής θεός εμφανιζόταν ένα τρίτο πρόσωπο, ιδιώτης, τον οποίο η υπάλληλος σύστηνε για τις... express διαδικασίες τις οποίες προσέφερε. Δηλαδή με μια ταρίφα από 700 έως 1.000 ευρώ ο εν λόγω κύριος, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις της υπαλλήλου και τα όσα μας περιγράφει ιδιοκτήτης σκάφους, θα διευθετούσε όλες τις εκκρεμότητες σε χρόνο μηδέν και σε όλες τις υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και των παραβόλων που έπρεπε να πληρωθούν και των φόρων που απαιτούσε η εφορία. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα μας καταγγέλλονται, η υπάλληλος έδινε και... επαγγελματική κάρτα του εν λόγω κυρίου.

Το πραγματικό κόστος;

«Το κόστος στην όλη διαδικασία για την έκδοση πλόων μαζί με όλα τα παράβολα και τους φόρους της εφορίας ανέρχεται στα 300 περίπου ευρώ», μας λέει ο ιδιοκτήτης σκάφους που παραλίγο να πέσει θύμα της "επιχείρησης" που είχε στηθεί.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει, «αυτοί οι δύο μου ζήτησαν 700 ευρώ για να με εξυπηρετήσουν... καταλαβαίνετε το κέρδος ξεπερνά τα 500 ευρώ σε κάθε περίπτωση».

Ρεπορτάζ:

Γιώργος Σαχίνης, Μάνος Δασκαλάκης, Μαρία Αντωνογιαννάκη, Μάνος Βαρδαλαχάκης, Νίκη Μηλιαράκη, Νικολέτα Σφακιανάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News