Ειδήσεις

Η θάλασσα κατάπιε 25 μέτρα παραλίας

Περισσότερα από 10.000 μέτρα παραλίας κινδυνεύουν να χαθούν στα Χανιά αν άμεσα δε ληφθούν τα μέτρα που απαιτούνται. Οι ακτές από τα Χανιά έως το Κολυμπάρι στον κόλπο των Χανίων έχουν χάσει μεγάλο μέρος της άμμου εξαιτίας του κυματισμού και η θάλασσα έχει "πάρει" ήδη ακόμα και σπίτια, όπως συνέβη το 2005 όταν τα κύματα πήραν μια οικία στην οποία έμενε μια ηλικιωμένη γυναίκα και απείλησε περισσότερες από 10 επιχειρήσεις.

Με την πάροδο του χρόνου οι επιχειρήσεις αυτές έχουν βρεθεί κυριολεκτικά στον αφρό της θάλασσας, καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς η προβλήτα, ενώ η διάβρωση πήρε ένα μεγάλο κομμάτι και του δρόμου στον Ταυρωνίτη "κατάπιε" την ακτή και το κακό συνεχίζεται.

Η θάλασσα πήρε τοιχίο που χώριζε τον κήπο και την αυλή σπιτιού. Η ακτή τη δεκαετία του '80 ήταν σε βάθος 25 μέτρων και σήμερα σε πολλά σημεία δεν υπάρχει, αφού την έχει "καταπιεί" η θάλασσα. Σύμφωνα με μελέτη, διάφορα παράκτια προστατευτικά έργα που κατασκευάστηκαν, όπως λιμενίσκοι, πρόβολοι και κυματοθραύστες, είχαν μελετηθεί με ελλειμματικές μετρήσεις για τον κυματισμό με αποτέλεσμα, αντί να προστατεύουν την αμμώδη παραλία, να προξενούν αυξημένη διάβρωση σε όμορες περιοχές. Ως μεγάλος "ένοχος" εμφανίζεται το αλιευτικό λιμάνι στο Κολυμπάρι, η κατασκευή και η χωροθέτηση του οποίου έφερε ρεύματα προς την ακτή, πήρε την άμμο και κατάστρεψε περιουσίες.

Αυτή την κακή εικόνα φιλοδοξεί να ανατρέψει η μελέτη που αναλαμβάνει το ΕΛΚΕΘΕ, που με επιστημονικό τρόπο θα προτείνει τα έργα που θα πρέπει να γίνουν. Η σχετική σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης υπογράφηκε χθες Παρασκευή στα Χανιά, με το διευθυντή του ΕΛΚΕΘΕ Κώστα Συνολάκη να μην κρύβει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή. Από ιδίους πόρους της Περιφέρειας διατέθηκαν 380.000 ευρώ, με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη να δηλώνει αισιόδοξος ότι θα βρεθούν και τα χρήματα που απαιτούνται για να γίνουν τα έργα που η μελέτη θα προτείνει και θα σωθούν οι ακτές.

«Χάσαμε πολλά χρόνια. Είμαστε στο παρά πέντε. Σαν ΕΛΚΕΘΕ και σαν Πολυτεχνείο θα κάνουμε ό,τι το καλύτερο για να εμπλουτίσομε τις παραλίες και να τις κάνουμε όπως ήταν πριν από 40 χρόνια και είχαν πλάτος 40-50 μέτρα», τόνισε ο κ. Συνολάκης.

Πέρα από τη φυσική καταστροφή υπάρχει και η οικονομική. Υπολογίζεται ότι σε τουριστικές περιοχές ένα τετραγωνικό μέτρα παραλίας αφήνει σε καρέκλες 10 ευρώ την ημέρα. Στο βόρειο άξονα των Χανίων χάνονται από τη διάβρωση περίπου 10 στρέμματα το χρόνο. Ήδη από χθες τοποθετήθηκε στο ενετικό λιμάνι των Χανίων από την επιστημονική ομάδα του κ. Συνολακη ειδικός υποβρύχιος κυματομετρητής που θα καταγράφει σε ημερήσια βάση την κίνηση των θαλάσσιων ρευμάτων και τον κυματισμό. Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα αναλυθούν και θα αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα.

Το μηχάνημα διαθέτει 3 "μάτια" που μετρά τα ρεύματα από 3 κατευθύνσεις και σε όλη την υδάτινη στήλη, δηλαδή από την επιφάνεια μέχρι και το βυθό. Ένα ακόμα μάτι μετρά την κατεύθυνση των κυμάτων.

Ίδιες συσκευές θα ποντιστούν μεταξύ Γερανίου και Κολυμβαρίου. Με την καταγραφή των ρευμάτων θα γίνει κατανοητή και η κίνηση της άμμου.

Του Αντώνη Νομικού

Σχόλια