Ειδήσεις

Ταξιδεύουν ελεύθερα στο εξωτερικό οι Κουβανοί

Οι Κουβανοί θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό από αύριο, όταν τεθεί σε ισχύ η νέος νόμος για την μετανάστευση, μεταρρύθμιση που εφαρμόζει ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο.

"Από τις 14 Ιανουαρίου όλοι οι Κουβανοί ηλικίας άνω των 18 ετών θα μπορούν να ταξιδεύουν" εκτός του νησιού, δήλωσε στην κουβανική τηλεόραση ο συνταγματάρχης Λαμπέρτο Φράγκα, ένας από τους επικεφαλής των υπηρεσιών μετανάστευσης. Οι ανήλικοι θα μπορούν επίσης να ταξιδεύουν εκτός συνόρων με την προϋπόθεση να διαθέτουν συμβολαιογραφική άδεια των γονέων ή κηδεμόνων τους.

Ο νόμος θα ευνοήσει ιδιαίτερα τους περίπου δύο εκατομμύρια Κουβανούς που ζουν στο εξωτερικό, εκ των οποίων το 80% στις ΗΠΑ, κυρίως στη Φλόριντα, όπως και αθλητές και επαγγελματίες που αποσκίρτησαν κατά τις περιοδείες ή τις αποστολές τους στο εξωτερικό.


Από τη δεκαετία του 1960, οι Κουβανοί που επιθυμούσαν να φύγουν από το νησί έπρεπε να ζητήσουν μια "λευκή κάρτα" και να παρουσιάσουν μια επιστολή πρόσκλησης από το εξωτερικό όπου δεν μπορούσαν να μείνουν για περισσότερο από 11 μήνες, διαφορετικά γινόταν κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων και θεωρούνταν οριστικά εκπατριζόμενοι, γενικότερα χωρίς δυνατότητα επιστροφής. Σύμφωνα με το νέο νόμο, η διάρκεια παραμονής στο εξωτερικό θα κυμαίνεται από 11 έως 24 μήνες.

Σχόλια