default-image

Φάκελος Διαφθορά: Χορός εκατομμυρίων

Κρήτη
Φάκελος Διαφθορά: Χορός εκατομμυρίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο σημερινό δεύτερο μέρος της έρευνας, από το λαθρεμπόριο καυσίμων και τις συνέπειες στο σπίτι κάθε Κρητικού ιδίως τώρα, στη μέση του χειμώνα, περνάμε στη διαφθορά που ακουμπάει μέχρι και τα ταμεία των Δήμων. Του χώρου που αποτελεί το άμεσο κύτταρο επαφής με την κοινωνία στην πρώτη κιόλας μορφή οργάνωσης με λειτουργίες εξουσίας, την προερχόμενη και εφαπτόμενη δηλαδή εξουσία, όσο καμία άλλη, με τους πολίτες. Για πρώτη φορά παρουσιάζουμε έρευνα, την πλέον επίκαιρη, για τη διαφθορά στον αθλητισμό και παραθέτουμε άγνωστα περιστατικά από το χώρο του ποδοσφαίρου, που αναδεικνύουν τη διαφθορά, μικρή ή μεγάλη, ακόμη και στην κωμικοτραγική της πλευρά, με διαχρονικότητα στο χώρο του ποδοσφαίρου και στην Κρήτη.

Οι πρώτες αντιδράσεις που ήδη καταγράφουμε από τη χθεσινή έναρξη της έρευνας για τη διαφθορά στην Κρήτη κινούνται σε δύο κατά βάση επίπεδα. Η θετική υποδοχή από τους αναγνώστες μας μιας τέτοιας πρωτοβουλίας και η ταύτιση με την άποψή μας, ότι το θέμα δεν είναι σύμφυτο με το σύστημα, αλλά το ίδιο το σύστημα πλέον. Από την άλλη, πολλοί αναγνώστες, ενδεχομένως παρασυρόμενοι από το κλίμα των ημερών, δηλώνουν ότι θα επιθυμούσαν μια ανάδειξη σε επίπεδο οπτικής από την "κλειδαρότρυπα". Θα το επαναλάβουμε και σήμερα. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας, ούτε η στοχοποίηση προσώπων μπορεί να αλλάξει τη διαφθορά ως συστημικό πρόβλημα. Το θέμα μας είναι το φαινόμενο σε όλες τις εκφάνσεις του, από το μεγάλο στο μικρό και από το γενικό στο μερικό και αντιστρόφως...

Ανοικτή γραμμή

Κυρίως όμως επιδίωξή μας είναι να ανοίξει ο δίαυλος με τους αναγνώστες-πολίτες για όσες περιπτώσεις διαφθοράς έχουν οι ίδιοι υπόψη τους και θα ήθελαν να φέρουν στην επιφάνεια, ως φαινόμενα που ταλανίζουν και την καθημερινότητα της Κρήτης και τα μεγάλα ζητήματα του νησιού μας. Δε θα κουραστούμε να το επαναλάβουμε: πιστεύουμε στις δυνατότητες αυτού του νησιού και τις απεριόριστες δυνάμεις που μόνο η κινητοποίηση των πολιτών μπορεί να τις θέσει σε κίνηση.

Πιστεύουμε ότι πρώτιστα το θέμα είναι αξιακό και κουλτούρας. Άρα βαθιά πολιτικό και οικονομικό. Γιατί Δημοκρατία χωρίς βάθος και ποιότητα δεν είναι παρά επίφαση. Γιατί το δομημένο σύστημα εξουσίας από την κορυφή μέχρι τη βάση του, ακόμη κι αν αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, θα το κάνει επιδερμικά, αλλιώς δεν μπορεί να σταθεί, πάνω σε αυτή έχει δομηθεί.

Ευθύνη όλων

Δεν υποστηρίζουμε ότι όλοι οι χώροι και οι δραστηριότητες είναι "βασίλεια διαφθοράς", ούτε πως δεν υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις ακόμη και εκεί που φαίνεται η διαφθορά να ηγεμονεύει. Υποστηρίζουμε όμως πως πλέον η διαφθορά είναι υπόθεση όλων μας, ότι ακόμη και η ανοχή ή η σιωπή μας είναι συνενοχή.

Πάρτι εκατομμυρίων με τα καύσιμα

Ήρθε ο χειμώνας, αλλά ο κόσμος δεν τα έχει χάσει και με τέτοιες τιμές στην αγορά καυσίμων, πετρέλαιο δεν τρέχει να αγοράσει. Το ωραίο της ιστορίας είναι πως, όταν το Νοέμβριο του 2011 ψηφιζόταν με τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, λανσαρόταν ως μέτρο πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων. Το μέτρο ήταν άγρια εισπρακτικό, η συνέχεια είναι γνωστή, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να στρέφεται στα καυσόξυλα και εισπρακτικά να καταρρέουν οι προσδοκίες του κράτους. Φυσικά, είναι άγνωστη περιοχή ότι ακόμη και στις μέρες μας ένα από τα πλεονεκτήματα για όσους εφοπλιστές επιλέξουν την ελληνική σημαία είναι η προμήθεια καυσίμων άνευ των ειδικών φόρων επί αυτού. Φυσικά το λαθρεμπόριο καυσίμων δε σταμάτησε ούτε επλήγη.

Ο φάκελος

Το φάκελο "διαφθορά" ανοίγει σήμερα η "Ν.Κ." στον τομέα της λαθρεμπορίας καυσίμων, όπου το πάρτι εκατομμυρίων ευρώ όχι μειώνεται αλλά αυξάνεται σε βάρος των οικονομικών του κράτους και κατ' επέκταση των πολιτών του που... πληρώνουν την κάθε είδους λαθρεμπορία και φοροδιαφυγή με αβάσταχτους φόρους, με τη νοθεία καυσίμων να ανθεί σ' όλη τη χώρα!

ΚΛΟΠΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΩΛΗΣΗ

Λαθρεμπόριο ακόμη και στη βάση της Σούδας

Πρόσφατα οι αποκαλύψεις έφτασαν μέχρι και στη νοθεία και το λαθρεμπόριο σε καύσιμα του Στρατού, εμπλέκοντας μέχρι και τη μεγαλύτερη ναυτική-νατοϊκή βάση στην Ελλάδα, αυτήν της Σούδας. Σάλο έχει προκαλέσει στην Κρήτη κι όχι μόνο η είδηση ότι ιδιωτική εταιρεία εξυπηρέτησης στρατιωτικών σκαφών στην Κρήτη μαζί με υπαλλήλους των νατοϊκών βάσεων, σε συνεργασία με αξιωματικούς του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, έκλεβαν και στη συνέχεια πωλούσαν μεγάλες ποσότητες καυσίμων σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που διαμορφώνονται στην ελεύθερη αγορά. Μάλιστα, σε αποθέωση της ανταλλακτικής οικονομίας ως πληρωμή, αντί για χρήματα, οι "πωλητές" λάμβαναν από ιδιώτες ή εταιρείες υπηρεσίες σε είδος, π.χ. μεταφορές κ.λπ., ή ακόμα και προϊόντα!

Σύστημα και νοθείας

Σαν να μην έφτανε το όργιο παρανομίας και φοροδιαφυγής, οι διακινητές για να καλύψουν τα σχετικό έλλειμμα στις ποσότητες, που "απαλλοτρίωναν", συμπλήρωναν με άλλα συστατικά, ακόμα και νερό, καθιστώντας τις έτσι ακατάλληλες για χρήση σε ελικόπτερα και πλοία.

Το ξεκίνημα δικαστικής έρευνας

Το "ξήλωμα" του πουλόβερ άρχισε με αφορμή δικαστική έρευνα που διέταξε τον περασμένο Μάρτιο ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης. Αφορμή στάθηκαν καταγγελίες του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργου Σούρλα, για τη δράση κυκλωμάτων νοθείας και λαθρεμπορίας καυσίμων στο Στρατό, σε όλη τη χώρα. Ο κ. Σούρλας κατέθεσε, αρχές Σεπτεμβρίου, ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην "Καθημερινή" παράλληλη έρευνα για την υπόθεση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Στρατοδικείου Αθηνών, αντεισαγγελέας Δ. Δελής, για όλες τις μονάδες της χώρας. Ενδεικτικά έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΔΟΕ, με αποδέκτες τους κ. Δελή και Πεπόνη, με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου, αναφέρει ότι «συνολικά πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 25 στρατόπεδα και ελήφθησαν 24 δείγματα πετρελαίου κίνησης. Από αυτά, 6 δείγματα βρέθηκαν μη πληρούντα τις προδιαγραφές ΠΓΕΣ...».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΣΔΟΕ, από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι σε ποσοστό που αγγίζει το 20% τα δείγματα καυσίμων του Στρατού ήταν νοθευμένα. Μάλιστα από τον Ιούλιο του 2012 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 139 δειγματοληψίες από δεξαμενές στρατοπέδων, από τις οποίες 26 ήταν "μη κανονικές".

Η Σούδα πρωταθλητής στο κοντραμπάντο

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, στα μέσα Νοεμβρίου, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών που ήρθαν σε γνώση του ΣΔΟΕ, κλιμάκια από Ηράκλειο και Αθήνα βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις της νατοϊκής προβλήτας στο Μαράθι και της Διεύθυνσης Καυσίμων του Ναυστάθμου Κρήτης στη Σούδα για ελέγχους. Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν και εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες λαθραίων καυσίμων σε ιδιωτικές αποθήκες και σε αρκετές επιχειρήσεις των Χανίων, του Ηρακλείου, αλλά ακόμα και σε σπίτια, που είχαν προμηθευτεί καύσιμα για ιδιωτική κατανάλωση, αντί για πετρέλαιο θέρμανσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλές επιχειρήσεις λάμβαναν πετρέλαιο από την εταιρεία εξυπηρέτησης του στόλου αντί παροχών υπηρεσιών. Δεν έλειπαν ακόμα και οι πληρωμές σε είδος, αγροτικά προϊόντα κ.τ.λ., όπως προκύπτει από τις πρώτες έρευνες.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δίκτυο με πλαστά και εικονικά τιμολόγια

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι στις επιχειρήσεις, όπου ελέχθησαν εντοπίστηκε σωρεία παραβάσεων από πλαστά και εικονικά τιμολόγια, που εκτινάσσουν τα ποσά της φοροδιαφυγής στα ύψη. Η έρευνα, πάντως, συνεχίζεται σε όλες τις εγκαταστάσεις του Μαραθίου, στο νατοϊκό τομέα, αλλά και στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Καυσίμων του Ναυστάθμου Κρήτης στη Σούδα. Επίσης, εξετάζεται η εμπλοκή πολιτικών υπαλλήλων και αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες προχωρούν και σε υπάλληλους της παρακείμενης στο Μαράθι αμερικανικής βάσης της Σούδας. Πάντως, παρά τα όσα ακούγονται για παρεμβάσεις όλων των ειδών ώστε να πνιγεί η ιστορία, το ΣΔΟΕ φέρεται αποφασισμένο να αποκαλύψει το πολυδαίδαλο κύκλωμα...

Κερδισμένοι οι λαθρέμποροι,

χαμένοι οι καταναλωτές

Την ίδια ώρα που χιλιάδες πολίτες "ξυλιάζουν" από το κρύο λόγω της απαγορευτικής τιμής-"φωτιά" του πετρελαίου θέρμανσης, το ελληνικό κράτος όχι μόνο χρήματα δεν κατάφερε να βάλει στα ταμεία του, αλλά σχημάτισε μια μεγάλη... πετρελαιοκηλίδα στα οικονομικά του, αφού έχασε σημαντικά δημόσια έσοδα μετά την αύξηση φόρων κατά 30%.

Το τραγελαφικό στην περίπτωση αυτή είναι ότι το κράτος και οι πολίτες του βγήκαν οι μεγάλοι χαμένοι, ενώ αντιθέτως κερδισμένοι βγήκαν οι λαθρέμποροι καυσίμων, με τα κέρδη τους να αυξάνονται κατά 30%, όσο δηλαδή και η αύξηση φόρου, όπως κατήγγειλε στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων κ. Χάρης Μαυράκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση για την πάταξη της λαθρεμπορίας, αφού εξακολουθεί να μη θωρακίζει την αγορά με την τοποθέτηση συστημάτων εισροών-εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων».

Στο έλεος του καιρού

Με βάση τα παραπάνω, οι αρμόδιοι στο υπουργείο Οικονομικών αποδείχτηκαν για ακόμη μια φορά... κακοί καθηγητές στα μαθηματικά, ενώ το κυριότερο είναι ότι εγκατέλειψαν τους πολίτες στο... έλεος της κακοκαιρίας, βάζοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο τη ζωή τους, αφού λόγω της οικονομικής αδυναμίας αρκετοί συμπολίτες μας στράφηκαν σε άλλες πηγές θέρμανσης.

Πρόσφατα, δύο γυναίκες πέθαναν εξαιτίας των πυρκαγιών που ξέσπασαν στις οικίες τους, ενώ την ίδια ώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία καταγράφει μια σημαντική αύξηση πυρκαγιών από εστίες θέρμανσης, όπως θερμάστρες, ξυλόσομπες και τζάκια!

Επιπλέον, αξιωματικοί της Πυροσβεστικής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς χιλιάδες πολίτες, λόγω της "τσουχτερής" τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, έχουν στραφεί σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, με αποτέλεσμα, όπως λένε χαρακτηριστικά, να αυξάνεται ο βαθμός επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Οι ρύποι

Εάν τώρα προσθέσουμε και το... κοκτέιλ επικίνδυνων ρύπων από τα τζάκια στην Αθήνα και άλλα αστικά κέντρα, με την ατμόσφαιρα να έχει επιβαρυνθεί από αιωρούμενα σωματίδια, διοξείδιο του άνθρακα και μονοξείδιο του αζώτου, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει επειγόντως να επανεξετάσει το αίτημα του κλάδου των βενζινοπωλών για πλήρη και όχι μερική επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης στους εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους.

«Μας... καίνε»

Όπως εξηγεί στη "Ν. Κρήτη" o πρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Ν. Αττικής Γιώργος Μασσαλής, «με την πλήρη επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης τα έσοδα του κράτους θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα οι πολίτες θα εφοδιαστούν πετρέλαιο θέρμανσης, "ζεσταίνοντας" ταυτόχρονα και τα έσοδα των ιδιοκτητών πρατηρίων υγρών καυσίμων».

Σύμφωνα με τον κ. Μασσαλή, «η ατμόσφαιρα και στην Αττική έχει μετατραπεί σε... θερμοκήπιο με δηλητήρια λόγω των ακατάλληλων υλικών που καίγονται στις οικίες για τις ανάγκες θέρμανσης, με συνέπεια οι συνθήκες να είναι ασφυκτικές και με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται στην υγεία των κατοίκων», και συνέχισε λέγοντας ότι «τα πράγματα είναι απλά, όμως χρειάζεται... ανοιχτό μυαλό. Αυτοί που αποφασίζουν δε θα πρέπει να βάζουν μια ταμπέλα και απλά να προχωρούν στο... δρόμο που έχουν χαράξει. Θα πρέπει να σκύψουν στις ανάγκες της κοινωνίας για θέρμανση. Εδώ και τρεις μήνες, είδαμε τα... αποτελέσματα της πολιτικής τους».

"Βουτιά" ζήτησης

Και ενώ το κράτος συνεχίζει να χάνει σημαντικά έσοδα, η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης έχει πέσει κατακόρυφα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, η κατανάλωση τους τελευταίους τρεις μήνες μειώθηκε κατά μέσο όρο στο 75,2% σε όλη τη χώρα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, γεγονός που μεταφράζεται και σε επικείμενα "λουκέτα" σε βενζινάδικα, των οποίων η βιωσιμότητα στηρίζεται στην πώληση πετρελαίου θέρμανσης.

Την τραγική κατάσταση που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα "φωτογραφίζουν" και τα στοιχεία των δικαιούχων της επιστροφής φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Από τους 4 εκατομμύρια δικαιούχους, μόλις 225.000 κατέθεσαν αιτήσεις, με βάση το νέο σύστημα, με τους 225.000 πολίτες να μην έχουν λάβει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ!

Το μέγεθος του λαθρεμπορίου

Εντωμεταξύ, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χάνει κάθε χρόνο το κράτος από τη λαθρεμπορία καυσίμων στη χώρα μας και με το... πάρτι φοροδιαφυγής από τους λαθρεμπόρους να συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, με συνέπεια τα πλοκάμια τους να ξεφυτρώνουν όπως αυτά της Λερναίας Ύδρας.

Το μέγεθος του λαθρεμπορίου καυσίμων υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας, ωστόσο το παραπάνω ποσό, όπως εκτιμούν άλλοι κύκλοι της αγοράς, είναι πολύ μεγαλύτερο, αγγίζοντας ακόμη και τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ!

Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος είχε κάνει λόγο για ποσά που υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας είχε προβεί σε καταγγελίες ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το Μάιο του 2011 για λαθρεμπορία καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τότε, ο κ. Σούρλας είχε χαρακτηρίσει τη λαθρεμπορία καυσίμων ως «το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα των τελευταίων ετών, αφού τα ποσά που καταχρώνται υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνα που περικόπηκαν πρόσφατα απ' τους μισθούς και τις συντάξεις».

Ταυτόχρονα, ο κ. Σούρλας παρανόμησε με την κίνησή του να πάρει δείγμα πετρελαίου από την αποθήκη των Ενόπλων Δυνάμεων στο Συκούριο της Λάρισας, για το οποίο το Χημείο του Κράτους βρήκε 900 mg αποχρωματισμένο θείο, ενώ βάσει του νόμου πρέπει να έχει 5 mg!

Τρύπιοι έλεγχοι, χωρίς ελεγκτικό μηχανισμό

Και μπορεί το λανθρεμπόριο καυσίμων να ανθεί στη χώρα μας προκαλώντας... ακατάσχετη οικονομική αιμορραγία στα δημόσια ταμεία, όμως το κράτος δε λαμβάνει τουλάχιστον τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για την πάταξή του, όπως για παράδειγμα εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά.

Μετά από έρευνα στις άμεσα εμπλεκόμενες ελεγκτικές υπηρεσίες διαπιστώνουμε αρκετές ελλείψεις και αδυναμίες στο όλο σύστημα, το οποίο τελικά λειτουργεί υπέρ της λαθρεμπορίας καυσίμων.

Σε επίπεδο Κρήτης, μόλις πέντε υπάλληλοι (εκ των οποίων η μια είναι η προϊσταμένη) στο αρμόδιο τμήμα του ΣΔΟΕ Κρήτης πραγματοποιούν το "σαφάρι" ελέγχων σ' όλο το νησί σε μια μεγάλη λίστα και γκάμα προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα έχουν επιφορτιστεί με διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες, σύνταξη εκθέσεων ελέγχου κ.ά.

Υπάλληλοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και χωρίς να διαθέτουν πολλές φορές τα αναγκαία μέσα και τον εξοπλισμό για τη διεξαγωγή των ελέγχων, όπως σε πρατήρια υγρών καυσίμων, βυτία, επιχειρήσεις και σε ελέγχους στους δρόμους (Ι.Χ., αγροτικά κ.ά.).

Χαλασμένο το όχημα άμεσου ελέγχου στην Κρήτη

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το χαλασμένο εδώ και 11 μήνες αυτοκίνητο (τύπου VAN) το οποίο διαθέτει τον αναγκαίο εξοπλισμό για τους ελέγχους που αφορούν στην ποιότητα των καυσίμων, για το αν δηλαδή το καύσιμο έχει ενδείξεις ότι είναι νοθευμένο ή όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενάρη του 2012 η αρμόδια υπηρεσία απέστειλε έγγραφο στην κεντρική υπηρεσία για τη συντήρηση-αποκατάσταση του ειδικού αυτοκινήτου, με την τελευταία να στέλνει τεχνικό το Νοέμβριο του 2012, οπότε δηλαδή κατάφερε να εξασφαλίσει κονδύλια!

Με βάση τα παραπάνω αργά αντανακλαστικά του κράτους, πολίτες αντιλαμβάνονται ότι το κράτος δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τη διεξαγωγή των ελέγχων και κατ' επέκταση για την προστασία τους στις περιπτώσεις νοθευμένων καυσίμων.

Με φόντο το χαλασμένο αυτοκίνητο, οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ Κρήτης πραγματοποιούσαν ελέγχους με τους λεγόμενους ιχνηθέτες, οι οποίοι ωστόσο ανιχνεύουν το ποσοστό της νοθείας καυσίμων από ένα συγκεκριμένο όριο και άνω και χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου για όλα τα καύσιμα!

Επτά μήνες για ένα αποτέλεσμα νοθείας

Σε ό,τι αφορά στην έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων ελέγχων μετά από δειγματοληψίες στα καύσιμα, οι καταστάσεις είναι... τραγελαφικές από τις δύο και μοναδικές χημικές υπηρεσίες (Χημική Υπηρεσία Πειραιά και Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης) που λειτουργούν στη χώρα μας.

Από την αποστολή δειγμάτων μέχρι την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων απαιτούνται μέχρι και 7 ή 8 μήνες! Εντωμεταξύ, στο παραπάνω χρονικό διάστημα, πέρα από την κατάσχεση των ύποπτων νοθευμένων καυσίμων που εντοπίστηκαν στα πρώτα στάδια των ελέγχων, πρατήρια υγρών καυσίμων αλλά και επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικότατα!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπήρξαν περιπτώσεις (ελάχιστες) με δείγματα ύποπτων καυσίμων, που αν και έφτασαν στο Χημείο μέσω courier, δεν ελέγχθηκαν, πιθανότατα επειδή κάτι δεν πήγε καλά στη... διαδρομή (ίσως ζημιά), με το αρμόδιο τμήμα του ΣΔΟΕ να λαμβάνει την εξής απάντηση από την 4η Χημική Υπηρεσία Πειραιά: «Δεν ελέγχθηκε». Η παραπάνω απάντηση γεννά εύλογα ερωτηματικά για το τι τελικά πήγε... στραβά στην όλη διαδικασία, η οποία ενδεχομένως να "φρέναρε" άλλες διαδικασίες.

Οι διαπιστώσεις

Για το 2012, υπήρξαν διαπιστωμένες περιπτώσεις νοθευμένων καυσίμων στην Κρήτη τόσο σε επίπεδο πρατηρίων υγρών καυσίμων όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων που αφορούσαν μικρά ποσοστά νοθείας: α) βενζίνης 100άρας με 95άρα, β) πετρελαίου κίνησης νοθευμένου με πετρέλαιο θέρμανσης και γ) πετρελαίου ναυτιλίας με καύσιμα αεροπλάνου! Για την τελευταία περίπτωση καταλογίστηκαν πρόστιμα στον επαγγελματία και κινήθηκε η ποινική διαδικασία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεκάδες άλλες περιπτώσεις βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης.

Λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο θέρμανσης

Την ίδια ώρα, αρκετές είναι οι περιπτώσεις λαθρεμπορίας καυσίμων γύρω από το πετρέλαιο θέρμανσης. Κατά τη διάρκεια ελέγχων, υπάλληλοι του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση στις ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης μεταξύ εισαγωγών και πωλήσεων, βάσει των παραστατικών.

Με απλά λόγια, ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων πουλούσαν μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης απ' αυτές που είχαν παραλάβει, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλεια φόρων στο κράτος. Όπως παραδέχονται στελέχη του ΣΔΟΕ, οι παραπάνω περιπτώσεις είναι αρκετές, αναλογικά με τους ελέγχους που πραγματοποίησαν, για τις οποίες κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως επιβολής διοικητικών προστίμων και ποινικών διώξεων.

Παράλληλες είναι οι διαδικασίες και στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, η οποία επίσης έχει προχωρήσει στις ανάλογες ενέργειες σε φαινόμενα λαθρεμπορίας καύσιμων στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το 2012 καταλογίστηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 313.000 ευρώ σε πρατήρια υγρών καυσίμων αλλά και επιχειρήσεις για παραβάσεις που αφορούν: νοθεία βενζίνης με άλλο καύσιμο, παράνομη διακίνηση καυσίμων, "πειραγμένο" ογκομετρητή καυσίμων και νοθεία πετρελαίου θέρμανσης με πετρέλαιο κίνησης.

Χωρίς προσωπικό

Στο Τμήμα Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου εργάζονται πέντε άτομα, με τους ελέγχους να έχουν περιοριστεί σε σχέση με το 2011.

Για παράδειγμα, το 2011 η παραπάνω υπηρεσία πραγματοποίησε 400 δειγματοληπτικούς ελέγχους, ενώ το 2012 200 δειγματοληπτικούς ελέγχους, κάτι που οφείλεται και στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων από 7 σε 5 άτομα.

Αποδεκατισμένο είναι το προσωπικό και στο Τελωνείο Ηρακλείου, το οποίο πραγματοποιεί ανάλογους ελέγχους για τα καύσιμα σε λιμάνι, αεροδρόμιο κ.α. Πριν τέσσερα χρόνια οι υπάλληλοι ήταν 60, ενώ σήμερα είναι 26 άτομα!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το 2012 το Τελωνείο βεβαίωσε πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ, ποσό που αφορούσε μικροποσότητες νοθευμένων καυσίμων.

Με βάση τα παραπάνω, εξάγεται το συμπέρασμα ότι το ελάχιστο προσωπικό των ελεγκτικών μηχανισμών, όσο και αν προσπαθεί, δεν μπορεί να πατάξει το λαθρεμπόριο καυσίμων και τη φοροδιαφυγή, που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο... έδαφος λόγω συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών.

Εξαγγελίες και μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου, που οδηγούν σήμερα στην... "κατάψυξη" τους Έλληνες που αδυνατούν να... ζεσταθούν και με εκατοντάδες άλλους πολίτες να... εξαφανίζουν παράνομα τα ελαιόδεντρα συγχωριανών τους, με το φαινόμενο της παράνομης υλοτομίας να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις στην ενδοχώρα του νησιού.

Τα συστήματα

Επιπλέον, η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στον κλάδο των βενζινοπωλών για την εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών μόνο στα πρατήρια και όχι σε όλα τα στάδια διακίνησης καυσίμων, τα οποία θα μπορούσαν να είναι συνδεδεμένα με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την αναλυτική παρακολούθηση της πορείας των καυσίμων.

Μέχρι το Μάρτιο η κυβέρνηση έχει δώσει διορία στα πρατήρια υγρών καυσίμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως στο Ηράκλειο, τη Λάρισα κ.ά.

Συστήματα όμως που καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους οι ίδιοι οι πρατηριούχοι, που αντιδρούν καθώς το... μάρμαρο ξεκινά από 15.000 και αγγίζει τις 50.000 ευρώ!

Σύμφωνα με τον κ. Μαυράκη, το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει σκοπό να πατάξει τη λαθρεμπορία καυσίμων και με την παραπάνω κίνηση, αλλά να... "κλείσει" νωρίτερα τους ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν το παραπάνω χρηματικό ποσό για την εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών.

Πάγιο αίτημα του κλάδου είναι τα συνολικά ποσά που απαιτούνται για τα νέα συστήματα να εξασφαλιστούν μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.

Οι χαρακτηριστικές υποθέσεις στην Κρήτη

Η " Ν. Κρήτη" εξασφάλισε στοιχεία για διάφορες περιπτώσεις, οι οποίες έχουν ενδιαφέρον.

- Βενζινάδικο στο Ηράκλειο "πείραξε" την αντλία, με τους ανυποψίαστους οδηγούς να γεμίζουν με λιγότερες ποσότητες καυσίμου τα ρεζερβουάρ τους!!!

Στο συγκεκριμένο Πρατήριο, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ!!!

- Σε τρία Πρατήρια Υγρών Καυσίμων στη Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου βεβαιώθηκαν πρόστιμα για παράνομη διακίνηση καυσίμων ( Πρατήριο πουλούσε καύσιμα σε άλλο …πρατήριο, κάτι που απαγορεύεται από τη νομοθεσία).

- Σε μια Επιχείρηση βεβαιώθηκαν πρόστιμα για δύο περιπτώσεις : α) νοθεία πετρελαίου κίνησης με θέρμανσης, πρόστιμο 15.000 ευρώ και β) νοθευμένο πετρέλαιο κίνησης ή με κηροζίνη ή με πετρέλαιο ναυτιλίας ή με πετρέλαιο θέρμανσης.  Το πρόστιμο ανήλθε στις 60.000 ευρώ.

- Σε άλλη Επιχείρηση που νόθευσε το πετρέλαιο κίνησης με πετρέλαιο θέρμανσης, βεβαιώθηκε πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Μαύρες τρύπες στα ταμεία Δήμων

Όταν κανείς ακούει τη φράση διαφθορά στους δήμους, έρχεται αυτομάτως στο μυαλό του η εικόνα δοσοληψιών κάτω από το τραπέζι πολιτών με υπαλλήλους, για παράδειγμα της Πολεοδομίας. Ακόμη βαθύτερα, η εικόνα κάτω από το τραπέζι συναλλαγών των αιρετών με επιχειρηματίες, εργολάβους... και όλα βεβαίως τα παρεμφερή. Δύσκολα πάντως έρχεται στο μυαλό κάποιου η εικόνα του να βάζει κάποιος «χέρι» στο ίδιο το δημοτικό ταμείο. Αμ δε...

Στην Κρήτη, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, η ύπαρξη «ποντικών» στα ταμεία είναι ένα μάλλον... σύνηθες κρούσμα διαφθοράς. Οι κραυγαλέες περιπτώσεις και τα μεγάλα ποσά που έκαναν «φτερά» την τελευταία δεκαετία καταμαρτυρούν του λόγου το αληθές. Και έχουν προκαλέσει ισχυρούς «μετασεισμούς» στις σοκαρισμένες τοπικές κοινωνίες.

Από πού να ξεκινήσει κανείς; Από το πρωτοφανές σκάνδαλο του ελλείμματος ύψους κοντά στο 1 εκατ. ευρώ στο δημοτικό ταμείο Ρεθύμνου; Έλλειμμα που δημιουργήθηκε πριν 10 χρόνια και για το οποίο πρόσφατα, πριν μερικούς μήνες, έπεσε βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης πάνω στον πρώην δήμαρχο και στον πρώην ειδικό ταμεία Ρεθύμνου;

Υπεξαίρεση

Από την πολύκροτη υπόθεση ελλείμματος στο ταμείο του πρώην Δήμου Νεάπολης; Εκεί που, παραλαμβάνοντας ο Δήμος Αγίου Νικολάου από τον πρώην Δήμο, βρήκε «φέσι» που αρχικά εκτιμήθηκε στο 1,3 εκατ. ευρώ και τελικά με βάση την έκθεση των επιθεωρητών ανέρχεται στα 963.000 ευρώ;

Πρόκειται για υπόθεση που έχει συνταράξει την τελευταία διετία την τοπική κοινωνία στο Μεραμπέλο και σε όλο το Λασίθι και για την οποία με βάση τουλάχιστον τον καταλογισμό ευθυνών από τους αρμόδιους επιθεωρητές - γιατί η δικαιοσύνη δεν έχει αποφανθεί ακόμα - προκύπτει υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος από την πρώην ταμία του δήμου...

«Προσωπικοί λόγοι»

Άλλη τρανταχτή υπόθεση υπεξαίρεσης δημοτικού ταμείου είναι αυτή που έσκασε στη Βιάννο. Ο πρώην ταμίας ομολόγησε πως είχε βάλει «χέρι» στο ταμείο την περίοδο 2009-2010... Ο ίδιος επέστρεψε μάλιστα τα χρήματα, 165.000 ευρώ, ποσό, όπως είπε, που αναγκάστηκε για προσωπικούς λόγους να πάρει. Αν και με βάση νεότερους ελέγχους που έγιναν από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, η υπεξαίρεση φέρεται να υπερβαίνει το αρχικό ποσό.

Και φυσικά ποιος μπορεί να ξεχάσει την ξεχωριστή περίπτωση υπεξαίρεσης στο ταμείο της Γαύδου; Όπου με βάση τα όσα βγήκαν στη δημοσιότητα το δημοτικό ταμείο είχε «αδειάσει» κατά 530.000 ευρώ (!) με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Μέσω e-banking...

Οι παραπάνω ενδεικτικές περιπτώσεις έχουν προκαλέσει έντονο σάλο στις τοπικές κοινωνίες και σε όλη την Κρήτη.

Ο απλός πολίτης αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας... Και πώς είναι τόσο εύκολο ο κάθε ταμίας ή υπάλληλος να μπορεί ό,τι ώρα θέλει και όπως θέλει να αρπάζει δημόσιο χρήμα από το δημοτικό ταμείο. Και πώς είναι δυνατόν όλα αυτά να γίνονται κάτω από τη «μύτη» των πολιτικά αρμοδίων, αν και εφόσον δεν εμπλέκονται οι ίδιοι στα κρούσματα υπεξαίρεσης...

Ας δούμε όμως αναλυτικά την καθεμία από τις 4 «αμαρτωλές» υποθέσεις που έχουν εκθέσει τη δημόσια διοίκηση και ειδικότερα την αυτοδιοίκηση στο νησί μας...

Ένοχοι πρώην δήμαρχος και ειδικός ταμίας

Πρόκειται για την πιο κραυγαλέα περίπτωση, αφού εδώ η δικαιοσύνη μίλησε και άρα δε χωρά περιθώριο αμφισβήτησης ενοχής και ευθυνών των εμπλεκόμενων.

Πριν λίγους μήνες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων κήρυξε ομόφωνα ενόχους, μετά από ακροαματική διαδικασία τριών ημερών, τον πρώην δήμαρχο Ρεθύμνου Δημήτρη Αρχοντάκη και τον πρώην ειδικό ταμία Γιάννη Γυπαράκη για την υπόθεση του ταμειακού ελλείμματος του Δήμου Ρεθύμνου, ποσού ύψους 963.360,85 ευρώ που δημιουργήθηκε τα έτη 2002-2003.

Ομόφωνα, το δικαστήριο κήρυξε αθώες την προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας της περιόδου δημιουργίας του ελλείμματος Χρυσούλα Πελαντάκη, την προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας που ανέλαβε καθήκοντα το Μάιο του 2005, μεταγενέστερα δηλαδή της δημιουργίας του ελλείμματος, Στέλλα Καλογεράκη, και την υπάλληλο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Αθανασία Ασουμανάκη.

Ειδικότερα, ένοχος για την κακουργηματική πράξη της απιστίας εις βάρος ΟΤΑ κρίθηκε ο πρώην δήμαρχος και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών!

Ένοχος για τρεις κακουργηματικές πράξεις, δηλαδή για απιστία εις βάρος ΟΤΑ, υπεξαίρεση στην υπηρεσία και πλαστογραφία, και αθώος για την κακουργηματική πράξη της απάτης, κρίθηκε ο ειδικός ταμίας και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών για κάθε ένα από τα τρία αδικήματα και κατά συγχώνευση συνολική ποινή κάθειρξης 19 ετών. Και στους δύο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Η έφεση που άσκησαν οι δυο καταδικασθέντες, όπως αποφάσισε το δικαστήριο, έχει αναστέλλουσα δύναμη και για τους δύο υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής χρηματικής εγγύησης 50.000 ευρώ έκαστος. Κατόπιν τούτου και οι δυο αφέθησαν ελεύθεροι.

Το ιστορικό

Το σκάνδαλο ξεκίνησε πριν από μια πενταετία περίπου, ύστερα από την έκθεση ορκωτών λογιστών που έκανε λόγο για "μαύρη τρύπα" στο ταμείο του Δήμο. Τον αρχικό αυτό έλεγχο ακολούθησε δεύτερος διαχειριστικός επανέλεγχος από ορκωτούς λογιστές που όρισε η ανακρίτρια.

Ακολούθησε ύστερα το στάδιο της προδικασίας, για να φτάσουν τελικά οι εμπλεκόμενοι να παρουσιαστούν στο Τριμελές Εφετείο με την κατηγορία διενέργειας κακουργηματικών πράξεων.

1.400.000 ευρώ

Το συνολικό ύψος του ποσού του ταμειακού ελλείμματος ανέρχεται κατά το κατηγορητήριο σε 1.400.000 ευρώ περίπου.

Πρόκειται για 963.360,85 ευρώ πραγματικό έλλειμμα, όπως και στους δυο διαχειριστικούς ελέγχους διαπιστώθηκε από τους εμπειρογνώμονες ελεγκτές, και περίπου 400.000 ευρώ διαφυγόντα έσοδα του Δήμου, ζημιά που προκλήθηκε λόγω του ελλείμματος, όπως προσδιορίζεται από τους ελεγκτές, τους οποίους είχε διορίσει για το δεύτερο έλεγχο ο ανακριτής.

Το κωμικοτραγικό στην υπόθεση είναι ότι για αυτό το σκάνδαλο από άλλο δρόμο ελέγχου, στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης, είχε πρωτομιλήσει σε πόρισμά του ο αείμνηστος οικονομικός επιθεωρητής Μανόλης Χριστοδουλάκης που για πάνω από 5 χρόνια ταλαιπωρούνταν με δικαστικές διώξεις και από τον πρώην δήμαρχο, ο οποίος τελικά καταδικάστηκε σε αυτή την υπόθεση.

Επίορκος υπάλληλος, τα επέστρεψε στο ταμείο της Βιάννου

Αξιοσημείωτη όσο και... μυστήρια κρίνεται η υπόθεση διαφθοράς με επίκεντρο το δημοτικό ταμείο στη Βιάννο, αφού το μέγεθος της υπεξαίρεσης - πέρα από το αναμφισβήτητο αρχικό ποσό των 165.000 ευρώ που, όπως παραδέχτηκε, πήρε ο πρώην ταμίας για να το επιστρέψει μετά - ίσως τελικά είναι πολύ μεγαλύτερο.

Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να προκύπτει όσο επεκτείνεται ο διαχειριστικός έλεγχος από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Δήμο Βιάννου, καθώς οι νεότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για ένα ποσό της τάξης των 400.000 ευρώ.

Το ιστορικό

Το σκάνδαλο ξέσπασε λίγο πριν την εκπνοή της θητείας του πρώην δημάρχου κ. Μανόλη Κλαδάκη, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο τότε ταμίας του Δήμου Βιάννου, εφαρμόζοντας με μαεστρία διάφορα... κόλπα και πλαστογραφήσεις, είχε καταφέρει να υπεξαιρέσει ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 165 χιλιάδων ευρώ περίπου.

Ο επίορκος υπάλληλος, ο οποίος τέθηκε αμέσως σε προσωρινή διαθεσιμότητα, παραδέχτηκε τις εγκληματικές του ενέργειες και επέστρεψε τα υπεξαιρεθέντα, αποδίδοντας την πράξη του σε προσωπικούς λόγους και την πίεση που είχε σε συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.

Η μεθοδολογία

Ο επίορκος ταμίας σκαρφίστηκε διάφορα κόλπα, αν και σε μια ακόμη περίπτωση η βασικότερη αιτία της διασπάθισης δημόσιου χρήματος είναι το σύστημα διαχείρισης, που είναι διάτρητο! Συγκεκριμένα, ο εν λόγω υπάλληλος είχε καταρχήν φροντίσει να αποκτήσει τη φήμη του "υπεράνω πάσης υποψίας" υπαλλήλου.

Όσοι δικαιούχοι επρόκειτο να εισπράξουν ένα ποσό από το Δήμο κυριολεκτικά έφτυναν αίμα, αφού είχαν να αντιμετωπίσουν την αυστηρή... "τυπολαγνεία" του ταμία! Ο οποίος την ίδια στιγμή, ενώ παρακρατούσε από τους μισθούς των συναδέλφων του διάφορα ποσά που αφορούσαν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, μονάχα ένα μικρό μέρος από αυτές απέδιδε στα δικαιούχα ταμεία! Στο "χέρι" του πρώην ταμία είχαν μπει επίσης οι αποζημιώσεις των προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων!

Το πόρισμα του ελέγχου γέμισε μελαγχολία τους προηγούμενους δημάρχους, αλλά και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων από συστάσεως του Δήμου Βιάννου, καθώς ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εμμέσως πλην σαφώς, τους εγκαλούσε ως συνυπεύθυνους και συνέστησε στην παρούσα δημοτική Αρχή να τους ενημερώσει για τα... νεότερα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις 20 του περασμένου Σεπτέμβρη ο πρώην ταμίας επρόκειτο να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ωστόσο, λόγω της απεργίας των δικαστών, η υπόθεση αναβλήθηκε για τις 18 Απριλίου 2013, και μάρτυρας υπεράσπισής του ήταν ο πρώην δήμαρχος κ. Μανόλης Αναστασάκης!

Ο νυν δήμαρχος κ. Παύλος Μπαριτάκης, που έχει στα χέρια του το Φύλλο Μεταβολών και Ελέγχου, δηλαδή τις επισημάνσεις του επιτρόπου, αφού ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις περί του θέματος, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συναινέσει στην οριστική απόλυση του επίορκου υπαλλήλου.

Το ταμείο μείον στη Νεάπολη

Μια "μαύρη τρύπα" που φτάνει κοντά στο 1 εκατ. ευρώ, μια εξαφανισμένη αρχικά ταμίας που, όταν τελικά εμφανίστηκε, ισχυρίστηκε πως δεν ήξερε και δε γνώριζε για το πώς προέκυψε έλλειμμα και δεκάδες αναπάντητα ερωτηματικά για το πώς το ταμείο του Δήμου βρέθηκε... μείον συνθέτουν εν συντομία το σκηνικό που εκτυλίχτηκε την τελευταία διετία στη Νεάπολη. Η τοπική κοινωνία ακόμα συζητά, ψιθυρίζει πολλά. Η δημοτική Αρχή Αγίου Νικολάου προσπαθεί κα κατανοήσει πώς εκεί που στις αρχές του 2011 πανηγύριζε περιμένοντας πώς και πώς το ταμειακό απόθεμα του πρώην Δήμου Νεάπολης βρήκε το ταμείο άδειο! Και περιμένει τώρα από τη πρώην ταμία να επιστρέψει 963.000 ευρώ...

Επεισοδιακή παραλαβή

Η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται, λέει ο σοφός λαός. Ε, στην περίπτωση του ελλείμματος στη Νεάπολη οι κακοί οιωνοί είχαν φανεί από νωρίς... Δύο μήνες μετά τη διάλυση του Δήμου Νεάπολης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του "Καλλικράτη", η υπεύθυνη του δημοτικού ταμείου δεν το είχε παραδώσει στο Δήμο Αγίου Νικολάου, ως όφειλε.

Το γεγονός είχε θορυβήσει τη δημοτική Αρχή, που ανεπιτυχώς προσπαθούσε να βρει και να πείσει την υπεύθυνη ταμία ότι θα πρέπει να κάνει το αυτονόητο χρέος της, δηλαδή να παραδώσει τα χρήματα, το πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής, όλα τα εντάλματα που εκκρεμούσαν και κάθε έγγραφο που αφορά στην οικονομική διαχείριση του δημοτικού ταμείου.

Με τα πολλά και μετά από παλινωδίες, τα στελέχη του Δήμου Αγίου Νικολάου κατάφεραν (!) το Φεβρουάριο του 2011 να βρουν το κλειδί του δημοτικού ταμείου. Πήγαν λοιπόν μαζί με τον εισαγγελέα και άνοιξαν το χρηματοκιβώτιο, για να βρουν μέσα - εμβρόντητοι - μόλις 2 ευρώ...

Η ταμίας

Το ταμείο με τα έγγραφα που περιείχε σφραγίστηκε με βουλοκέρι, άλλαξαν οι κλειδαριές στο πρώην Δημαρχείο Νεάπολης με εντολή εισαγγελέα και αμέσως μετά ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια από την πλευρά της δημοτικής Αρχής για να εντοπίσει την υπεύθυνη ταμία, ώστε να δώσει τις εξηγήσεις που οφείλει και να ολοκληρωθεί η επίσημη διαδικασία παράδοσης του ταμείου. Επειδή η υπάλληλος δεν εμφανιζόταν και δεν έδινε κανένα σημείο ζωής, με εντολή του δημάρχου κ. Κουνενάκη θυροκολλήθηκε στο σπίτι της, από δημοτικό αστυνομικό, ένα επίσημο έγγραφο με το οποίο καλούνταν να παραδώσει το ταμείο.

Έκπληκτος, εντωμεταξύ, ο πρώην δήμαρχος Νίκος Καστρινάκης δήλωνε πως είχε πέσει από τα σύννεφα. Πως δεν μπορούσε να καταλάβει τι είχε συμβεί και πώς είχε εξαφανιστεί το ταμειακό απόθεμα που υπήρχε... Δεδομένου, όπως τόνιζε τότε, πως είχε καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις από την ειδική ταμία.  

Επικαλέστηκε άγνοια

Τελικά μετά από λίγες μέρες η εξαφανισμένη ταμίας βρέθηκε. Η ίδια ισχυρίστηκε πως δεν έχει πάρει χρήματα και πως δεν ήξερε γιατί δεν υπήρχε ταμειακό απόθεμα . Ακολούθως κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. ΕΔΕ και έρευνα από απεσταλμένους επιθεωρητές από την Αθήνα.

Οι έρευνες κράτησαν πάρα πολύ. Το θέμα αφέθηκε να τραβήξει πολύ σε μάκρος. Μέχρι πρόσφατα, προ λίγων εβδομάδων, όταν και ολοκληρώθηκε από τους ελεγκτές ο καταλογισμός, βάσει του οποίου καταλογίστηκαν εις βάρος της και είναι επιστρεπτά από την πρώην ταμία του Δήμου Νεάπολης 963.000 ευρώ...

Γαύδος: Μικρότερος Δήμος με μεγάλο έλλειμμα

Ποιος θα περίμενε άραγε ποτέ πως ο μικρότερος δήμος όχι μονάχα σε επίπεδο Κρήτης και Ελλάδας, αλλά σε επίπεδο Ε.Ε. θα εμφάνιζε έλλειμμα της τάξης των 530.000 ευρώ; Και όμως συνέβη και αυτό. Τον Απρίλιο του 2011 ο δήμαρχος Γαύδου, επισκεπτόμενος τον τότε γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Θανάση Καρούντζο, γνωστοποίησε πως στη Γαύδο είχαν κάνει «φτερά» 530.000 ευρώ!

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Λαμπακης και επιβεβαίωσε ο κ. Καρούντζος, άγνωστος με το σύστημα e-banking μέσω ίντερνετ αφαιρούσε από τους λογαριασμούς του Δήμου χρηματικά ποσά.

Ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε ενημερωθεί για το θέμα από τις 7 Απριλίου, ωστόσο το έλλειμμα μέχρι τότε υπολογιζόταν στις 25.000 ευρώ. Στη δημοσιότητα μάλιστα είχαν δοθεί και οι λεπτομέρειες... Ο εγκέφαλος της απάτης μέσω ίντερνετ, μέσω του συστήματος e-banking, τραβούσε τμηματικά τα χρήματα και τα έβαζε σε δικό του λογαριασμό.

Έφεση: Σε δεύτερο βαθμό η δίκη

Σε δεύτερο βαθμό θα εξεταστεί η υπόθεση που προέκυψε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς γνωστού επιχειρηματία του Ηρακλείου και για την οποία κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης και για ηθική αυτουργία στην παράβαση ο εκλιπών πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Περισυνάκης.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε χθες και τους δυο κατηγορούμενους εκπροσώπησαν στο δικαστήριο Ηρακλείου οι δικηγόροι τους. Όμως μετά από έφεση που άσκησαν η δίκη διεκόπη, για να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες σε δεύτερο βαθμό πλέον.  

Παίζουμε… καλή μπάλα με τη διαφθορά

Η λέξη "παράγκα" είναι ίσως η μόνη που ταυτίστηκε σχεδόν ως συνώνυμο της "διαφθοράς" τόσο πολύ στην Ελλάδα, που έγινε το διαχρονικό σλόγκαν...

Δυστυχώς, αφορά τον αθλητισμό και πρώτιστα το πλέον λαϊκό άθλημα, αυτό του ποδοσφαίρου. Λόγω της μαζικότητάς του, έχει όλο το απάνθισμα των κοινωνικών παρεκτροπών, αγγίζοντας την πολιτική, την οικονομία, το "μπραβιλίκι", εκβιασμούς, ξύλο, πιστολίδι, ξέπλυμα χρήματος και ό,τι άλλο χωράει ο νους σας, συνδέοντας ως διαπλοκή επιχειρηματίες, παράγοντες, αιρετούς, πολιτικούς πρώτης γραμμής, δικηγόρους και υπόκοσμο.

Για πρώτη φορά με στοιχεία

Στην πέμπτη θέση των πιο διεφθαρμένων πρωταθλημάτων της Ευρώπης κατατάσσει από τον περασμένο μήνα το ελληνικό το σύστημα της UEFA "Sports-Radar"...

Στην Ελλάδα, όταν αναφερόμαστε στους γείτονές μας τους Ιταλούς, συνηθίζουμε να λέμε τη... δική τους φράση «ούνα ράτσα, ούνα φάτσα». Και ενώ υπάρχουν αμφιβολίες για το αν μοιάζουμε και τόσο με τους Ιταλούς εμφανισιακά, το σίγουρο είναι πως σαν "ράτσα" έχουμε πολλά κοινά. Τόσο στα θετικά όσο και στα αρνητικά. Και ενώ οι αρχαίοι Έλληνες και οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν σπουδαίο πολιτισμό - έστω και αν όλα ξεκίνησαν εδώ - οι απόγονοί τους είναι σαφές πως διακρίνονται για μια διαφορετική νοοτροπία. Αυτή της πλαγίας οδού, του αθέμιτου ανταγωνισμού, της ζήλιας για το διπλανό, της πονηριάς. Αυτά τα χαρακτηριστικά υπάρχουν σε ένα μεγάλο ποσοστό από τα 11 εκατομμύρια συμπατριώτες μας και από τα 65 εκατομμύρια των Ιταλών. Όλα αυτά φέρνουν τη διαφθορά στην καθημερινότητα των δύο χωρών και κυρίως όπου διακυβεύονται μεγάλα χρηματικά ποσά. Για παράδειγμα στο ποδόσφαιρο, και δη από τότε που έγινε επαγγελματικό.

Υπό κλοιό

Αυτό που δε μας τιμάει και δε μας αρέσει καθόλου είναι το γεγονός πως στο χώρο του αθλητισμού, και δη στο δημοφιλέστερο ομαδικό παιχνίδι, το ποδόσφαιρο, μας "βγήκε το όνομα" τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να μην ήμασταν από πριν... αγγελικά πλασμένοι, ωστόσο, είτε γιατί δεν είχαν ασχοληθεί και τόσο μαζί μας, είτε γιατί δεν υπήρχαν τα μέσα και οι τρόποι παρακολούθησης, δεν είχαμε μπει στο ίδιο «καζάνι» με την παραδοσιακά... βουτηγμένη σε αυτό χώρα του καμπιονάτο!

Εξάλλου, τα όσα έγιναν δυτικά μας με το σκάνδαλο "Calciopolis", τον υποβιβασμό και την αφαίρεση πρωταθλημάτων από τη Γιουβέντους και τη βαριά τιμωρία της Μίλαν - μέχρι και πρόσφατα της Νάπολι - είναι ευνόητο πως παρασύρουν. Ακόμα και αν "πέλεκης" όπως αυτόν που έπεσε στη «Μεγάλη Κυρία» των 20.000.000 τιφόζι (στοιχείο από δημοσκοπήσεις) δύσκολα θα πέσει στην Ελλάδα για οποιαδήποτε ομάδα μεγάλου - για τα δεδομένα μας - βεληνεκούς, φαίνεται πως είμαστε υπό στενό κλοιό παρακολούθησης από το εξωτερικό.

Τι είναι το Sports Radar

Άλλωστε, υπάρχει... το σύστημα που έλεγε και μια παλιά ελληνική διαφήμιση. Tο «Sports Radar» είναι ένα σύστημα παρακολούθησης ποδοσφαιρικών αγώνων που συνεργάζεται με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία (ΟΥΕΦΑ) και κάνει την έρευνά του σε αγώνες που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της. Παρακολουθεί τα εθνικά πρωταθλήματα πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, καθώς και τις αναμετρήσεις για τα εθνικά κύπελλα.

Τα στοιχεία συλλέγονται σε έναν υπολογιστή που παρακολουθεί τη στοιχηματική κίνηση σε Ευρώπη και Ασία, κι έχει ελέγξει τα τελευταία δυόμισι χρόνια 472 αγώνες σε 596 πρωταθλήματα. Επιπλέον επεξεργάζεται τα δεδομένα περισσότερων από 300 χειριστών στοιχημάτων στην Ευρώπη και την Ασία.

Η λίστα της ντροπής

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την τελευταία έρευνα του "Sports Radar" είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο μήνα του 2012. Για την εν λόγω έρευνα για τη διαφθορά ελέγχθηκαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια 143.472 αγώνες σε 596 πρωταθλήματα, τουρνουά και άλλες ποδοσφαιρικές δραστηριότητες, και έχουν αναλυθεί τα δεδομένα από 400 στοιχηματικές εταιρείες.

Φυσικά, δεν περιμέναμε αυτή την έρευνα από το εξωτερικό για να καταλάβουμε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο... στραβά αρμενίζει. Ωστόσο, μελαγχολούμε βλέποντας τη σχετική κατάταξη από την έρευνα με τα δέκα πιο διεφθαρμένα πρωταθλήματα. Βλέπετε, σε αυτή τη δεκάδα, αν εξαιρέσουμε την Ιταλία που είναι ψηλά-ψηλά στη λίστα, οι υπόλοιπες χώρες ανήκουν στο λεγόμενο παλιό ανατολικό μπλοκ.

Με βάση τα παιχνίδια που έχουν χαρακτηριστεί διεφθαρμένα, πρώτη στη λίστα της ποδοσφαιρικής διαφθοράς φιγουράρει η Αλβανία. Ακολουθούν η Ιταλία, η Μολδαβία, η Εσθονία και στην πέμπτη θέση η Ελλάδα.

ΚΡΗΤΗ

Γνωστά και άγνωστα περιστατικά

Πραγματικά περιστατικά από το παρελθόν που αφορούν στο κρητικό ποδόσφαιρο και μέσα... στην παρανομία τους βγάζουν κάτι πιο αγνό και πολύ γέλιο, αρκετά χρόνια μετά...

Ως «κομμάτι» της Ελλάδας - έστω και με τις ιδιαιτερότητές της - η Κρήτη δε θα μπορούσε να μείνει εκτός από τα συμπτώματα διαφθοράς στον ελληνικό αθλητισμό και δη στο ποδόσφαιρο, αφού αν μη τι άλλο είναι το άθλημα που έχει αναπτυχθεί περισσότερο από τα υπόλοιπα στο νησί μας, και δη στο Ηράκλειο. Διαφθορά που πολλές φορές είχε να κάνει με προσπάθεια «εξαγοράς» κρητικών ομάδων που συμμετείχαν στο εθνικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, δηλαδή το σημερινό Περιφερειακό ή τη Δ' Εθνική, αλλά και φαινόμενα βίας που ευτυχώς σε μεγάλο βαθμό έχουν μπει στο... χρονοντούλαπο της ιστορίας!

Υπάρχουν πραγματικά γεγονότα και από μεγαλύτερες κατηγορίες όπου συμμετείχαν κρητικές ομάδες... που σήμερα, πολλά χρόνια μετά, προκαλούν απλά γέλιο, ίσως... και νοσταλγία, αφού ακόμα και μέσα από την παρανομία τους πηγάζει μια αγνότητα που έχει απομακρυνθεί ανεπιστρεπτί. Βλέπετε, αναφερόμαστε σε μια εποχή που το... στοίχημα υπήρχε μόνο τις Κυριακές από νωρίς στα καφενεία, για να θυμηθούμε και το αξέχαστο τραγούδι με το δρόμο που είχε τη δική του ιστορία...

Χιλιάρικα στο τσεπάκι

• Πριν από πολλά χρόνια, σε γήπεδο του Ηρακλείου φιλοξενούμενη ομάδα από την ηπειρωτική Ελλάδα «καιγόταν» για το ματς, αντίθετα με τους γηπεδούχους που έπαιζαν για την «τιμή των όπλων»! Ο παράγοντας που συνόδευε την αποστολή των φιλοξενούμενων είχε ταξιδέψει στην Κρήτη αποφασισμένος. Μόνο πως δεν... είχε βαλίτσα για τα χρήματα. Ένα «μάτσο» χιλιάρικα (δραχμές φυσικά) είχαν γεμίσει ασφυκτικά το τσεπάκι στο καλοκαιρινό, λευκό πουκάμισο. Διάφανο πουκάμισο που πρόδιδε. Οι γηπεδούχοι κατάλαβαν τις προθέσεις των φιλοξενούμενων πριν αυτοί τις γνωστοποιήσουν, ωστόσο δεν μπήκαν καν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης...

50.000 για ένα ματς

• Σε άλλο περιστατικό που αφορά επίσης ομάδα του Ηρακλείου, ο ίδιος ο διαιτητής «χτύπησε» την πόρτα του συλλόγου. Ζητούσε 50 χιλιάδες για ένα ματς που έπαιζε στην έδρα της με την τελευταία της βαθμολογίας! Εύλογα οι γηπεδούχοι τον ρώτησαν: «Τι μπορείς να μας κάνεις, αφού είμαστε πολύ καλύτεροι από τον αντίπαλο;». Και όμως, κάτι μπορούσε να κάνει:

Ο ρέφερι ήξερε ποιοι παίκτες τους ήταν στο όριο καρτών και τους «κιτρίνισε» για να χάσουν τα επόμενα ματς. Τρεις παίκτες μέσα σε λίγα λεπτά είχαν πάρει κάρτα για να χάσουν με τον τότε κανονισμό - αφού συμπλήρωναν έξι κάρτες - τα δύο αμέσως επόμενα ματς! Στο ημίχρονο και για... να μην αποδεκατιστούν, οι γηπεδούχοι υποσχέθηκαν τα χρήματα! Τι έγινε τότε; Ο διαιτητής, και μάλιστα με βαρύ όνομα στην εποχή του (!), χρέωσε τις κάρτες σε άλλους ποδοσφαιριστές! Ούτε γάτα ούτε ζημιά λοιπόν!

Ο διαιτητής είχε τύψεις

• Σε άλλο παιχνίδι κρητικής ομάδας στη Δ' Εθνική στην Αθήνα η διαιτησία είναι πολύ αρνητική (υπέρ των γηπεδούχων), και γνωρίζει την ήττα! Ο διαιτητής φαίνεται πως μετά απ' όσα έκανε έχει τύψεις. Όταν λοιπόν συναντά ξανά τους ανθρώπους της ομάδας που αδίκησε, τους λέει το ανεπανάληπτο: «Σας χρωστάω ένα βαθμό! Θα τον πάρετε σε άλλο παιχνίδι»! Και όμως οι παράγοντες δεν είχαν αντιληφθεί τι είχε «στηθεί» σε βάρος τους!

Με τις... ευλογίες

• Υπάρχει και ένα περιστατικό κατά κάποιον τρόπο αντίστροφο. Παράγοντας ιστορικής κρητικής ομάδας ταξίδεψε εκτός μεγαλονήσου για να βρεθεί κοντά της σε κρίσιμο παιχνίδι. Η μηχανή του χρόνου έχει γυρίσει ξανά αρκετά πίσω: Ο συγκεκριμένος παράγοντας θέλησε από τη μεγάλη του αγάπη προς το σωματείο του να προσεγγίσει τους αντιπάλους, και μάλιστα στο ξενοδοχείο που είχε καταλύσει τη βραδιά πριν τον αγώνα η δική τους αποστολή! Πώς το έκανε; Μεταμφιεσμένος σε ιερέα! Τελικά μέσα στον αγωνιστικό χώρο... μάλλον δε χρειάστηκε η ευλογία του!

Πόλεμος στο γήπεδο

• Διαφθορά όμως είναι ουσιαστικά και η βία στα γήπεδα! Εδώ τα περιστατικά είναι αναρίθμητα! Η διαχρονική όμως μέχρι και τη δεκαετία του '90... πολεμική κόντρα για τα κρητικά δεδομένα ήταν ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις. Όταν οι ομάδες του Ηρακλείου πήγαιναν στα Χανιά, και το αντίστροφο, γίνονταν πολλά! Πάρα πολλά!

Τα κορυφαία είχαν να κάνουν με την περίοδο στη δεκαετία του 1960, όταν ο ΟΦΗ και ο Α.Ο. Χανίων ήταν αντίπαλοι! Και όμως, στα τέλη της συγκεκριμένης δεκαετίας, ο ΟΦΗ είχε πανηγυρίσει ιστορική άνοδο στην Α' Εθνική σε χανιώτικο έδαφος, δίνοντας αγώνα μπαράζ κόντρα στον Πανελευσινιακό...

Ρεπορτάζ:

Γιώργος Σαχίνης, Γεωργία Μακάκη, Μπάμπης Σαββίδης, Γιώργος Μιμίκος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News