default-image

Δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη

Οικονομία
Δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πατάξει τη φοροδιαφυγή από τις ρίζες της και να σταματήσει πια να πίνει το αίμα της μεσαίας τάξης ζητούν από την Πολιτεία οι έμποροι, που καλούνται και πάλι να πληρώσουν τα σπασμένα μετά και την εφαρμογή του νέου μέτρου που δίνει το δικαίωμα στον καταναλωτή να μην πληρώσει αν δε λάβει απόδειξη.

Αν και εμφανίζονται θετικοί ως προς την εφαρμογή του, ωστόσο στην πλειονότητά τους το θεωρούν ανούσιο, υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο δε θα εμποδίσει τη συνέχιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής, που πλέον έχει γίνει μάστιγα λειτουργώντας σε βάρος της οικονομίας της χώρας, αλλά αντίθετα θα λειτουργήσει ως πέπλο προστασίας για τους μεγαλοφοροφυγάδες, που και πάλι θα τη βγάλουν λάδι, όπως λένε. Επικαλούμενοι το δυσβάσταχτο ποσοστό του 23% αλλά και το γεγονός ότι ο κόσμος δεν έχει πια λεφτά και ζητά να μην του κόβεται απόδειξη προκειμένου να γλιτώσει λίγα ευρώ, απαιτούν από την Πολιτεία την άμεση μείωσή τους, όπως και το να στρέψει το βλέμμα στο παρεμπόριο, ενεργοποιώντας παράλληλα τα κλιμάκια ελέγχων προκειμένου να κυνηγηθούν οι μεγαλοκαρχαρίες που, ενώ υποκρύπτουν τεράστια κέρδη, παραμένουν αλώβητοι.

Όπως πάντως ενημερώνει τα μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, μέχρι αύριο Σάββατο 12 Ιανουαρίου υποχρεούνται όλα τα εμπορικά καταστήματα να αναρτήσουν σχετική πινακίδα δίπλα από το ταμείο με το παρακάτω: «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει εάν δε λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη ή τιμολόγιο)». Σε περίπτωση που μετά από έλεγχο δε βρεθεί η σχετική πινακίδα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

«Ναι μεν αλλά»

«Το μέτρο των αποδείξεων δεν είναι κάτι κακό. Αρκεί αυτά τα οποία θα διοχετευτούν στην οικονομία για κοινωνικούς σκοπούς να πάνε εκεί που πρέπει και να μη μείνουν στα συρτάρια για να τα αδειάζουν οι πολιτικοί. Αυτή τη στιγμή, έχουμε φτάσει στο τραγικό σημείο οι καταναλωτές να μας παρακαλούν να τους αφαιρέσουμε το ΦΠΑ διότι τα λεφτά δεν τους φτάνουν για να αγοράσουν αυτό που θέλουν και ας είναι γνωστό ότι έτσι κινδυνεύει και ο καταναλωτής και ο έμπορος να βρει τον μπελά του.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής πρέπει να γίνει από εκεί που ξεκινά και όταν λένε ότι εφαρμόζουν νόμους να το κάνουν σε όλους τους τομείς. Δυστυχώς όμως συνεχίζουν να εθελοτυφλούν βγάζοντας νόμους του παραλόγου», είπε η έμπορος Γιούλη Μπότη Μαθιουδάκη.

«Είμαστε ενάντια στη φοροδιαφυγή και συμφωνούμε ότι απαραιτήτως πρέπει να κόβονται αποδείξεις σε κάθε επαγγελματικό χώρο. Προϋπόθεση όμως είναι και η κυβέρνηση από την πλευρά της να είναι πιο φειδωλή όσον αφορά τις φορολογικές επιβαρύνσεις που ασκεί στους επαγγελματίες. Οφείλει άμεσα να δει τι θα γίνει με το παραεμπόριο στους δρόμους και στις λαϊκές αγορές, όπου καθημερινά διακινούνται τεράστια ποσά χωρίς να κόβονται αποδείξεις σε βάρος του κράτους», ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης.

Αλλού είναι τα προβλήματα της αγοράς

«Όσοι καταστηματάρχες κόβουν κανονικά αποδείξεις, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Τοιχοκόλλησα το σχετικό σήμα, αλλά νομίζω ότι η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι όπως ήταν και πριν. Τα βαθύτερα προβλήματα της αγοράς είναι αλλού και εκεί θα πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον τους οι κρατικοί μηχανισμοί», είπε ο καταστηματάρχης Κορνήλιος Μπαρμπουνάκης.

«Το μέτρο είναι ανούσιο. Ουσιαστικά ο καταναλωτής με αυτόν τον τρόπο μπαίνει στη λογική ότι εμείς οι καταστηματάρχες δημιουργούμε τη φοροδιαφυγή και όχι "ορισμένοι". Όλον αυτόν τον καιρό η πίεση ασκείται μόνο στη μεσαία τάξη, που τα πληρώνει πάντα όλα, ενώ το φταίξιμο για την όλη κατάσταση το έχουν άλλοι. Αυτό πρέπει πια να σταματήσει, διότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλο», τόνισε ο ιδιοκτήτης καταστήματος Γιάννης Ρομπογιαννάκης.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News