default-image

"Αναδιάρθρωση" σε βάρος των ασφαλισμένων

Ελλάδα
"Αναδιάρθρωση" σε βάρος των ασφαλισμένων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διοίκηση του ΙΚΑ προχωρά στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Ν. Αλικαρνασσού και στη συγχώνευση των δραστηριοτήτων του με το Υποκατάστημα Αγίου Μηνά, το οποίο μετατρέπεται ξανά στο βασικό κέντρο υποδοχής του ΙΚΑ στο Ηράκλειο!

Πρόκειται για μια τραγελαφική απόφαση, η οποία δεν έχει το παραμικρό ίχνος λογικής και υπαγορεύεται από άγνωστα ελατήρια, αφού μόνο με απλή λογική περικοπών άνευ μελέτης και σοβαρής σκέψης μπορεί να "σταθεί".

Η είδηση, που επιβεβαιώνει πλήρως το σχετικό δημοσίευμα της "Ν.Κ." προ ολίγων εβδομάδων, προέκυψε από την απάντηση της διοίκησης του ΙΚΑ στο βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, που είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Το υποκατάστημα Ν. Αλικαρνασσού, το οποίο εξυπηρετεί όχι μόνο τα ανατολικά προάστια, αλλά και τις όμορφες περιοχές στα ανατολικά του Ηρακλείου, θα πέσει έτσι θύμα μιας "τυφλής" και άλογης "λογικής" περικοπών, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα όχι μόνο σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, αλλά και στο επιβαρυμένο κυκλοφοριακά Ηράκλειο.

Διότι θα μεταφέρει το σύνολο της κίνησης που απορροφούσε η Ν. Αλικαρνασσός στο κέντρο του Ηρακλείου και σε ένα σημείο που δε διαθέτει κοντά θέσεις στάθμευσης, με αποτέλεσμα να επανέλθει ο "κακός χαμός" που συνέβαινε στο κέντρο μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όταν η λειτουργία του ΙΚΑ στη Ν. Αλικαρνασσό "απορρόφησε" πολλές εκατοντάδες ασφαλισμένους καθημερινά.

Η απάντηση

Στην πολυσέλιδη απάντηση του ΙΚΑ στον κ. Αυγενάκη γίνεται μια εκτεταμένη παρουσίαση της αναγκαιότητας συγχώνευσης καταστημάτων του ΙΚΑ, στο πλαίσιο της «αναγκαίας» - όπως τη χαρακτηρίζει - αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του. Βεβαίως τα στοιχεία αυτά μοιάζουν εντελώς άσχετα με την περίπτωση στην οποία αναφέρονται, με το "ζουμί" να βρίσκεται στις δύο μικρές παραγράφους (σε ένα κείμενο πέντε σελίδων) που αναφέρουν την ανάγκη περιορισμού των εξόδων του οργανισμού υπό το βάρος της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβληθεί.

Στο σημείο που μιλά ειδικά για το νομό Ηρακλείου (μία σελίδα από τις πέντε) αναφέρει ότι σήμερα λειτουργούν έξι (6) υπηρεσιακές μονάδες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (το Περιφερειακό Υποκατάστημα Ηρακλείου, τα Τοπικά Υποκαταστήματα Αγίου Μηνά, Λιμένα Χερσονήσου και Νέας Αλικαρνασσού και τα Παραρτήματα Αρκαλοχωρίου και Μοιρών), «αριθμός που δεν είναι αντίστοιχος με την παρουσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε άλλους πληθυσμιακά ισοδύναμους νομούς της χώρας», όπως υποστηρίζεται.

Στη συνέχεια τονίζει ότι «στο πλαίσιο του σχεδίου της νέας οργανωτικής δομής των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προβλέπεται η συγχώνευση του Τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Νέας Αλικαρνασσού με το Τοπικό Υποκατάστημα Αγίου Μηνά σε ένα υποκατάστημα που θα στεγαστεί στο κτήριο όπου στεγάζεται σήμερα το Τοπικό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αγίου Μηνά».

Στην αιτιολόγηση όμως της απόφασης αυτής υπάρχουν διάφορα "φάουλ":

Αναφέρει για παράδειγμα ότι υπάρχει «μείωση επισκεψιμότητας» του ΙΚΑ Ν. Αλικαρνασσού, κάτι που δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο - μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία λένε ακριβώς το αντίθετο, ότι περισσότερος κόσμος προτιμά το συγκεκριμένο υποκατάστημα απ' ό,τι παλιότερα!

Ακόμη αναφέρει (ορθά) ότι υπάρχει τακτική επικοινωνία των περιοχών που εξυπηρετεί το ΙΚΑ Ν. Αλικαρνασσού με το κέντρο του Ηρακλείου και τον Άγιο Μηνά, παραλείποντας να αναφέρει όμως ότι το μεγαλύτερο μέρος των Ηρακλειωτών κινούνται με το Ι.Χ. τους και ιδιαίτερα συνταξιούχοι και άτομα με επιβαρυμένη υγεία (που είναι κι εκείνοι που χρησιμοποιούν τακτικότερα τις υπηρεσίες του ΙΚΑ) σαφώς και δεν μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν σε λεωφορεία και θα χρησιμοποιούν Ι.Χ.

Με τον τρόπο αυτό θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το ήδη "φορτωμένο" κέντρο του Ηρακλείου, που είχε ανασάνει λίγο με τη δημιουργία του καταστήματος της Ν. Αλικαρνασσού.

Οικονομία και αντισεισμικότητα

Ένα άλλο σημείο που αναφέρεται στην απάντηση του ΙΚΑ είναι ότι θα υπάρξει οικονομία για το ΙΚΑ, αφού το μηνιαίο μίσθωμα για το κτήριο που ενοικιάζεται στη Ν. Αλικαρνασσό ανέρχεται (για τα 2/3 που χρησιμοποιεί το ΙΚΑ, αφού το 1/3 χρησιμοποιείται από τον ΕΟΠΥΥ, που πληρώνει και το αντίστοιχο μίσθωμα) στα 9.978 ευρώ. Βεβαίως θα μπορούσε να γίνει μια προσπάθεια για μείωση αυτού του μισθώματος (που προφανώς και κρίνεται μάλλον μεγάλο για έναν χώρο 1.200 τ.μ. που νοικιάζει το ΙΚΑ), όπως έχουν κάνει οι περισσότερες δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες ήδη (αλλά προφανώς όχι το ΙΚΑ).

Επίσης, υπάρχει και το σοβαρό ζήτημα της καταλληλότητας του κτηρίου, το οποίο, όπως είναι γνωστό, δεν πληροί τις σύγχρονες αντισεισμικές προδιαγραφές.

Για το θέμα αυτό το ΙΚΑ αναφέρει τα εξής: «Σχετικά με την καταλληλότητα του κτηρίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην οδό Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο Κρήτης, επισημαίνεται ότι αυτό πληροί τις προδιαγραφές των κανονισμών της εποχής που κατασκευάστηκε και αποτελεί συνολικά ιδιοκτησία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Επίσης το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προτίθεται να αναβαθμίσει αντισεισμικά το κτήριο, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και έχει ήδη δρομολογήσει την εκπόνηση μελέτης στατικής ενίσχυσης του κτηρίου».

Υπάρχουν, ωστόσο, ενστάσεις γι' αυτό το θέμα. Η διαδικασία εκπόνησης στατικής μελέτης, έγκρισης, εφαρμογής και υλοποίησής της συνήθως ξεπερνά τα δυόμισι χρόνια! Μέχρι τότε θα λειτουργεί καθημερινά η υπηρεσία του ΙΚΑ σε ένα κτήριο το οποίο κινδυνεύει να σωριαστεί με τον πρώτο σεισμό (και βρίσκεται και σε ένα αρκετά προβληματικό σημείο, εξ απόψεως σεισμικότητας);

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, δεν ανήκει καν όλο το κτήριο στο ΙΚΑ.

Του Γιώργου Ψαρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News