Ειδήσεις

"Πάνω απ’ όλα η υγεία μας: Αυτοκτονίες" - κάθε Σάββατο στην "ΚΡΗΤΗ TV"

Στην εκπομπή "Πάνω απ' όλα η υγεία μας" με την Εύα Ντελιδάκη που θα μεταδοθεί το Σάββατο12 Ιανουαρίου στις 15:00 από την "ΚΡΗΤΗ TV" αναλύεται ένα πολύ επίκαιρο θέμα των ημερών μας, οι αυτοκτονίες.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αποπειραθεί να δώσουν τέλος στη ζωή τους έχει αυξηθεί σημαντικά. Το 2009 σημειώνονταν κατά µέσο όρο στην Ελλάδα µία αυτοκτονία την ημέρα, ενώ το 2010 ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε.

Σύμφωνα µε έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η αύξηση των αυτοκτονιών κατά 6% μέσα σε ένα έτος οφείλεται στην αύξηση της ανεργίας κατά 4%. Στην Ελλάδα, είχαμε μέχρι πρόσφατα 5 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους, αριθμός που τον τελευταίο καιρό µε την οικονομική κρίση έχει αυξηθεί σημαντικά.

Ειδικοί εξηγούν, γιατί η απόπειρα αυτοκτονίας εκτός από επιθετική ενέργεια ενάντια στον ίδιο µας τον εαυτό, είναι παράλληλα και ένα επιθετικό μήνυμα σε ανθρώπους από το περιβάλλον του αυτόχειρα, καθώς επίσης ποια μπορεί να είναι τα σημάδια προειδοποίησης από ένα άτομο που σκοπεύει να αυτοκτονήσει. Παράλληλα συμβουλεύουν για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο, όταν καταλαβαίνουμε πως σκέπτεται την αυτοκτονία.

Καλεσμένοι στο στούντιο είναι η Νέλλη Βαλεργάκη ψυχίατρος και ο Δημήτρης Γιαγκιώζη, κλινικός νευροψυχολόγος. Μέσω Skype και video, προσεγγίζουν το θέμα ο Αλέξανδρος Μπότσης, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας - αυτοκτονιολόγος και ο Γιάννης Ανδριανάτος, δάσκαλος Ρητορικής διαλεκτικής-φιλόσοφος. Το "στίγμα" τους δίνουν οι ηθοποιοί, Σοφία Βογιατζάκη και Μάνος Παπαγιάννης.   

Σχόλια