default-image

Σε κλίμα συγκίνησης η ιερή θεμελίωση

Κρήτη
Σε κλίμα συγκίνησης η ιερή θεμελίωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στιγμή-ορόσημο στην ιστορία της ενορίας Τσούτσουρα ήταν η λαμπρότατη τελετή θεμελίωσης του υπό ανέγερση τρίκλιτου Ιερού Ναού που έγινε σε κλίμα χαράς και συγκίνησης, παρουσία του δημάρχου Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρία Καλογεράκη, τοπικών Αρχών και πλήθους κόσμου.

Ο νέος Ιερός Ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία Φοβερά Προστασία, στον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Μανουήλ τον Κρήτα. Αποτελούσε αίτημα των κατοίκων της περιοχής και η οικοδόμησή του μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης μετά τη θεμελίωση.

Το θεμέλιο λίθο που θα στεριώσει την εκκλησία, χαράζοντας επάνω του το ιερό σύμβολο της Χριστιανοσύνης, το Σταυρό, έθεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, παρουσία και του παπά της ενορίας Ιβάν Ντόμπρεβ, υπό τα βλέμματα των δεκάδων μελών και φίλων της κοινότητας - ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά, που ανυπόμονα περίμεναν αυτή τη στιγμή.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου και ο πρώην βουλευτής Μανόλης Στρατάκης, με το μήνυμα της πίστης και της ελπίδας ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες αν είμαστε ενωμένοι να στέλνεται για άλλη μια φορά ακόμα πιο ηχηρό.

Από την πλευρά του, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Ανδρέας, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν με τις ενέργειές τους στην ανέγερση του Ιερού Ναού και αφού επισφράγισε τη θεμελίωσή του τοποθετώντας την ιερή πλάκα με την επιγραφή "Ο Ιερός τούτος Ναός, επ' ονόματι Παναγίας Φοβεράς Προστασίας, Αγίου Νικολάου και Μανουήλ του Κρητός, εθεμελιώθη στις 6 Ιανουαρίου 2013 υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα", τόνισε ότι «ήταν μεγάλη ανάγκη η δημιουργία αυτού του ναού και σε αυτό συγκλίναμε όλοι.

Ήταν σημαντικό να οικοδομήσουμε ένα νέο ναό εδώ στον Τσούτσουρα, διότι τα εκκλησάκια του Αγίου Παντελεήμονα και της Αγίας Παρασκευής δε χωρούσαν τους δεκάδες πιστούς. Ευδοκίμησε ο Θεός και βρέθηκε αυτός εδώ ο χώρος, όπου είχαμε τη μεγάλη χαρά να καταθέσουμε το θεμέλιο λίθο προς τιμήν και μνήμη των τριών αυτών Αγίων, ώστε να ξεκινήσει η οικοδόμησή του».

Η θαυματουργή εικόνα

Η εικόνα της Παναγίας Φοβεράς Προστασίας, όπως είπε στα πλαίσια της τελετής ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας, βρίσκεται στο Άγιο Όρος. Είναι θαυματουργή καθώς έχει πάρα πολλές φορές παρέμβει κατά τρόπο μυστηριώδη και θαυματουργικό στη ζωή του Αγίου Όρους αλλά και των χριστιανών.

Όσον αφορά στο δεύτερο κλίτος του ναού, αφιερώθηκε στον Άγιο Νικόλαο, των προστάτη των ναυτικών, δεδομένου ότι ο Τσούτσουρας είναι τουριστική περιοχή, έχει γεννήσει και γεννά ναυτικούς, εντούτοις έως σήμερα δεν είχε εκκλησία για να τον τιμάται το όνομά του. Έτσι το δεύτερο κλίτος αφιερώνεται στον Άγιο Νικόλαο τον Στρειδά, του οποίου η εικόνα, σύμφωνα με την παράδοση, βρέθηκε κατά τρόπο θαυματουργό μέσα στη θάλασσα με ένα στρείδι κολλημένο πάνω της, εξού και το Στρειδάς.

Το τρίτο κλίτος αφιερώθηκε στον Άγιο Μανουήλ τον Κρήτα εκ Σφακίων για να τον τιμούν οι Μανόληδες της περιοχής.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News