Ειδήσεις

Καταφύγιο για αστέγους

Ένα κατάλυμα για να προστατευτούν από το τσουχτερό κρύο και μια χείρα βοηθείας, είτε πρόκειται για λίγο φαγητό και βασικά είδη πρώτης ανάγκης είτε για ιατρική βοήθεια, έχουν ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε φέτος τις μέρες αυτές της βαρυχειμωνιάς οι άστεγοι και εδώ στην Κρήτη. Ο χειμώνας έχει έρθει για τα καλά και στις μεγάλες πόλεις του νησιού.

Οι άστεγοι όμως δεν έχουν να πάνε πουθενά, πλην των δρόμων, όπου κινδυνεύουν εξαντλημένοι να παγώσουν. Το κράτος ως συνήθως... απουσιάζει, οπότε το "μπαλάκι" πέφτει στους Δήμους, που έχουν δείξει τη δέουσα ευαισθησία και ενεργοποίηση. Ήδη κάποια δημοτικά κτήρια στο Ηράκλειο, στα Χανιά και αλλού έχουν ανοίξει τις πόρτες τους για να υποδεχτούν αστέγους, ενώ οι δημοτικές Αρχές, σε συνεργασία με εθελοντές, βρίσκονται επί ποδός για να βοηθήσουν όπως μπορούν τους συμπολίτες μας που δεν έχουν πού τη κεφαλή κλίναι...

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί ήδη εδώ και λίγες μέρες ο Δήμος Ηρακλείου, όπου χθες πραγματοποιήθηκε μάλιστα ευρεία σύσκεψη. Κατά τη συνάντηση ανακοινώθηκε η συνέχιση της προσωρινής φιλοξενίας σε 24ωρη βάση αστέγων στο κτήριο του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του Δήμου (στην οδό Παλμέτη αρ. 17, Αγ. Τριάδα Ηρακλείου, τηλ. 2810/242.920).

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, το Κέντρο ανοίγει τις πύλες του στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, διαθέτοντας ένα ζεστό καταφύγιο. Το κέντρο θα παραμείνει ανοικτό μέχρι και την Παρασκευή, ενώ, αν κριθεί σκόπιμο, θα εξακολουθήσει να λειτουργεί για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Παράλληλα θα παρέχονται και οι πρώτες ιατρικές βοήθειες, καθώς οι άνθρωποι που ζουν χωρίς καμία βοήθεια στο δρόμο, είναι φανερά εξαντλημένοι και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Παράλληλα, συγκροτήθηκε ομάδα συντονισμού που θα ασχοληθεί με τη διαρκή αντιμετώπιση και προστασία των αστέγων μέσα από τις δομές του Δήμου Ηρακλείου ακόμη και με απευθείας βοήθεια στο δρόμο με είδη πρώτης ανάγκης (κουβέρτες, ρουχισμό, τρόφιμα κ.ά.).

Για τον εντοπισμό και την καταγραφή των αστέγων έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι υπηρεσίες του Δήμου, οι φορείς και οι εθελοντικές ομάδες, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 2813/409.500 και 2810/242.920, εάν εντοπίζουν στο δρόμο συνανθρώπους μας που είναι άστεγοι.

Χανιά

Επί ποδός για να προστατευτούν οι άστεγοι μέσα στο κύμα σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τις μέρες αυτές την Κρήτη έχει τεθεί και ο Δήμος Χανίων. Όπως ανακοινώθηκε, σε συνεργασία με το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων βάσει σχετικού μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί, παρέχεται η δυνατότητα προσωρινής φιλοξενίας σε άστεγους συμπολίτες μας στους ξενώνες του Ιδρύματος (Διεύθυνση: Μελιδονίου 27).

Η δυναμικότητα φιλοξενίας αστέγων στο Δημοτικό Γηροκομείο ανέρχεται σε 10 κλίνες ημερησίως, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στους εξωτερικούς ξενώνες του Ιδρύματος έχουν φιλοξενηθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο 12 άτομα συνολικά.

Επίσης, ως τις 11 Ιανουαρίου άστεγοι μπορούν να φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένο θερμαινόμενο χώρο, μέσα στο παλαιό Δημαρχείο Σούδας, ο οποίος θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Πληροφορίες σχετικά με τη φιλοξενία στους χώρους αυτούς παρέχονται είτε αυτοπροσώπως από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων στο ισόγειο του Δημαρχείου Χανίων, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, ή στο τηλέφωνο της Υπηρεσίας (28213/41.691-693-694-697), ενώ καθημερινά μετά τις 4 μ.μ. ενημέρωση και πληροφορίες θα δίδονται από τη Δ/νση Δημοτικής Αστυνομίας στο τηλέφωνο 28213/41.650-651.

Του Μπάμπη Σαββίδη

Σχόλια