default-image

Μειώστε τις πιθανότητες για εγκεφαλικό με τις τροφές

Life
Μειώστε τις πιθανότητες για εγκεφαλικό με τις τροφές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Σουηδοί ερευνητές, οι οποίοι τονίζουν ότι η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο, βοηθάει τους ανθρώπους να μην πάθουν εγκεφαλικό, ιδίως ισχαιμικού τύπου. Οι τροφές που περιέχουν μαγνήσιο σε μεγάλες ποσότητες, είναι τα πράσινα λαχανικά, τα πλήρη δημητριακά, οι ξηροί καρποί και τα φασόλια.

Το δείγμα που κάλυψε η έρευνα άγγιζε τους 250.000 ανθρώπους. Επικεφαλής ήταν η καθηγήτρια Σουζάννα Λάρσον του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, και δημοσιεύτηκε στο αμερικάνικο περιοδικό κλινικής διαιτητικής "American journal of clinical nutrition". Οι Σουηδοί επιστήμονες επίσης δεν συστήνουν στους ανθρώπους να παίρνουν συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε μαγνήσιο, αλλά τους προτρέπουν να τρώνε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν όλες τις προηγούμενες μελέτες των τελευταίων 45 χρόνων αλλά εστιάστηκαν ιδιαίτερα σε 7, που έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια. Από τα 250.000 άτομα που εξετάστηκαν περίπου 6500 (ποσοστό 3%), έπαθαν εγκεφαλικό. Από τις μελέτες συμπέραναν ότι κάθε 100 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου που κάθε άνθρωπος λάμβανε παραπάνω την ημέρα, με την διατροφή του, ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου μειωνόταν κατά 9% μέσο όρο.

Η ιατρική σύσταση για την μέσο όρο κατανάλωση μαγνησίου είναι 420 χιλιοστόγραμμα για τους άνδρες που είναι πάνω από τα 30 και 320 για τις γυναίκες τις ίδιας ηλικίας. Οι Σουηδοί ερευνητές πάντως αναφέρουν ότι θα χρειαστούν περισσότερα χρόνια προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλέστερα συμπεράσματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News