default-image

150 χρόνια για το Βρετανικό μετρό

Κόσμος
150 χρόνια για το Βρετανικό μετρό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γενέθλια έχει το πρώτο μετρό του κόσμου το διάσημο Tube του Λονδίνου.

Ο υπόγειος σιδηρόδρομος που έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία της Βρετανικής μητρόπολης αλλά και ολόκληρης της χώρας. Το δίκτυο του μετρό καλύπτει 402 χιλιόμετρα και εξυπηρετεί περίπου 1,1 δισεκατομμύριο επιβάτες το χρόνο με τους 270 σταθμούς του.

Αποτελεί το πιο δημοφιλές μέσο μεταφοράς ντόπιων και ξένων  και ένα σύμβολο της πόλης καθώς αποτέλεσε το πιο γνωστό καταφύγιο κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου όταν 175.000 Λονδρέζοι περνούσαν τις νύχτες τους στο μετρό για να προστατευτούν από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών. Σύμβολο του Λονδίνου αποτελεί και το σχέδιο του μετρό, δια χειρός Χάρι Μπεκ, το οποίο  τυπώθηκε για πρώτη φορά το 1933. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόσταση που διανύουν κάθε χρόνο οι συρμοί του μετρό του Λονδίνου αντιστοιχούν με το εννενηκονταπλάσιο της απόστασης ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη.  Για την ιστορία ο σταθμός 'Ειντζελ κατέχει το ρεκόρ του μεγαλύτερου βάθους στην δυτική Ευρώπη καθώς οι σκάλες του φτάνουν τα 60 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης.  

Πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε το 1898 για τη μεταφορά της σορού του πρωθυπουργού Γουίλιαμ Γκλαντστόουν  ενώ η βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ κατέβηκε για πρώτη φορά στο μετρό το 1969 για να εγκαινιάσει τη γραμμή Βικτόρια. Τέλος να μην ξεχάσουμε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου μισό εκατομμύριο ποντίκια κατοικούν στις σήραγγες του.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News