Οδός Λυκείου: Στην «Κόλαση» του… Δάντη

Απόψεις
Οδός Λυκείου: Στην «Κόλαση» του… Δάντη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο θα μπορούσε να αποφευχθεί το σενάριο: Με την επιστροφή στην κανονικότητα, επιστρέφουν και οι παλιές κακές συνήθειες στους δρόμους.

Η περίοδος της καραντίνας αποτελεί πλέον παρελθόν, η επιστροφή ωστόσο στην κανονικότητα έφερε ξανά στο φως και τα κακώς κείμενα στους δρόμους του Ηρακλείου σε ό,τι έχει να κάνει κυρίως με την κυκλοφοριακή μας παιδεία και την οδηγική μας συμπεριφορά.

Ακόμη και αν ο δείκτης των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων στην Κρήτη μειώθηκε αισθητά και έχουμε φτάσει στον μήνα Μάιο να μετράμε ελάχιστους νεκρούς στην άσφαλτο, η νοοτροπία ορισμένων μόλις πιάσουν το τιμόνι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διαπίστωση ότι αφενός είμαστε τυχεροί που έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα και αφετέρου είναι θέμα χρόνου να συμβεί το κακό.

Θα σταθώ σε μια περιοχή στου Κορώνη Μαγάρα στο Ηράκλειο, όπου δεν παρατηρείται σχετικά αυξημένη κίνηση... Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι οι οδηγοί για τους δικούς τους λόγους δεν αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή τόσο των ίδιων όσο και ανθρώπων που δε φταίνε στο παραμικρό.

Θέλω να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένη και δε σας κρύβω ότι ένας λόγος που μου έρχεται στο μυαλό και σκέφτομαι πως θα έπρεπε να υφίστατο ακόμη η καραντίνα είναι η έλλειψη κυκλοφορικής συνείδησης ορισμένων που, μόλις πιάσουν το τιμόνι, νομίζουν ότι πιάνουν... άντε να μην πω και εγώ τι...

Η οδός Λυκείου, για παράδειγμα, παράλληλη της εθνικής οδού,  την περίοδο της καραντίνας αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για άθληση, περίπατο, ακόμη και για ποδήλατο.

Μικροί αλλά και μεγάλοι ξέγνοιαστα απολάμβαναν τη βόλτα τους, χωρίς να νοιάζονται για την τυχόν διέλευση οχημάτων, και ήταν λες και διέσχιζαν έναν μεγάλο πεζόδρομο.

Η εικόνα ωστόσο άλλαξε, και δυστυχώς προς το χειρότερο, με την άρση των απαγορευτικών μέτρων.

Η κίνηση επανήλθε στο φουλ και τίποτα δε θύμιζε τον "ήρεμο" δρόμο εν μέσω lockdown.

Με δεδομένο ότι ο δρόμος είναι μια μεγάλη ευθεία, οι ταχύτητες που αναπτύσσονται ουκ ολίγες φορές είναι ιλιγγιώδεις, σε σημείο μάλιστα τέτοιο που σου κόβεται η ανάσα και σκέφτεσαι από μέσα σου την εξέλιξη που μπορεί να έχει ο μηχανόβιος ή και ο οδηγός του οχήματος... που μάλλον έχει βάλει "στοίχημα" με τον εαυτό του να σπάσει τα κοντέρ.

Τελευταίο άσχημο περιστατικό συνέβη τις προάλλες, όταν αυτοκίνητο συγκρούστηκε με ηλεκτρικό πατίνι που οδηγούσε ανήλικος και ο οποίος και τραυματίστηκε.

Μη σας πω δε για τις "σπινιές" και τις κόντρες που έχουν και αυτές την "τιμητική" τους και, σε συνδυασμό με τον εκκωφαντικό θόρυβο που προκαλούν οι πειραγμένες εξατμίσεις, συνθέτουν ένα σκηνικό οργής και συνάμα αγωνίας να μη συμβούν τα χειρότερα.

Πολλές φορές μηχανόβιοι "οργώνουν" την περιοχή ώστε η "κόλαση" που δημιουργούν με τις πειραγμένες εξατμίσεις τους να ωχριά μπροστά στην... "Κόλαση" του Δάντη και με τους πολίτες την ίδια ώρα να νιώθουν ότι υπονομεύεται καθημερινά η ψυχική τους υγεία. Τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι υπάρχει νομοθεσία που επιβάλλει τσουχτερό πρόστιμο για πειραγμένη εξάτμιση που ραγίζει τζάμια.

Τελικά πόσο δύσκολο είναι να είμαστε λίγο περισσότεροι προσεκτικοί όταν οδηγούμε και γενικότερα όταν κινούμαστε σε δρόμους- "παγίδες" για την ίδια μας τη ζωή;

Το γκάζι είναι "γλυκό", αλλά την ίδια ώρα ξεχνάμε ότι παίζουμε κορώνα-γράμματα τη σωματική ακεραιότητα τη δική μας και άλλων συμπολιτών μας και δεν αναφέρομαι στο προαναφερθέν τροχαίο.

Δίνουμε ταχύτητα και την ίδια ώρα αδιαφορούμε τελείως για το γεγονός ότι εκείνη τη στιγμή μπορεί να κυκλοφορεί πεζός, μια μαμά να απολαμβάνει τη βόλτα με το μωρό της στο καρότσι, ένα έφηβος με ένα φίλο του να κάνουν ποδήλατο, ένας αθλητής να κάνει την προπόνησή του.

Επιτέλους πρέπει να γίνει κάτι και από τις τοπικές Αρχές, πριν να είναι αργά και θρηνήσουμε θύματα, γιατί δε θέλω να γίνω μάντης κακών ειδήσεων, αλλά, φέρνοντας στο νου την εικόνα για παράδειγμα μιας μηχανής που κινείται βολίδα στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας μαζί με έναν ανυποψίαστο ανήλικο ποδηλάτη, αναπόφευκτα η σκέψη τρέχει και αυτή με "χίλια" στο κακό.

Και όλα αυτά σ' έναν δρόμο που ο φωτισμός είναι αν όχι ανύπαρκτος σίγουρα ελλιπής, σε ένα δρόμο χωρίς τις απαραίτητες σημάνσεις, σ' έναν δρόμο που σε "προκαλεί" για μια κούρσα άκρως επικίνδυνη.

Και αν υπάρχουν πολίτες που ενεργούν ανώριμα και ανεύθυνα, εις βάρος αμέριμνων συμπολιτών τους, τουλάχιστον ας μεριμνήσουν οι αρμόδιοι για να τους "κόψουν τη φόρα", μια και καλή πριν να είναι αργά…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News