Βάλια Μπούη

Βάζουμε «μπέτη» απέναντι στον κορωνοϊό

Μπορούμε σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο να ενώσουμε δυνάμεις;

Οφείλουμε να σκεφτούμε καθαρά και να δείξουμε ότι τελικά απέναντι στον εχθρό υψώνουμε το ανάστημά μας υπεύθυνα, με ψυχραιμία, χωρίς πανικό αλλά πάνω απ' όλα με λογική...

Απόγευμα Τρίτης και ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας ανακοινώνει ότι κλείνουν τα σχολεία για 14 μέρες.

Ελάχιστα λεπτά αργότερα χτυπάει το τηλέφωνο στην εργασία μου και ακούω από το ακουστικό μου κραυγές. Είναι τα παιδιά μου, που, στο άκουσμα της είδησης ότι δε θα κάνουν σχολείο, έχουν "πετάξει" από τη χαρά τους.

Για δευτερόλεπτα συμμερίζομαι τη χαρά τους και μόλις καταλαγιάζουν οι φωνές και οι πανηγυρισμοί και κλείνω το ακουστικό, το μυαλό μου αρχίζει και παίρνει "στροφές" για το τι θα επακολουθήσει αναφορικά με τη φροντίδα των παιδιών...

Παίρνω μια βαθιά ανάσα, κλείνω τα μάτια και, αρχίζοντας σιγά-σιγά να καταλαγιάζουν η αγωνία και το άγχος, το ξαναπαίρνω από την αρχή. Τα δεδομένα μου είναι τα εξής: Από τη μια οικογενειακός προγραμματισμός στον αέρα, κλειστά σχολεία και εργαζόμενοι γονείς. Από την άλλη, παιδιά στο σπίτι, γιαγιάδες και παππούδες σε ετοιμότητα, εναλλακτικές μέθοδοι εργασίας, όπως δουλειά από το σπίτι ή ακόμη και χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.

Τουλάχιστον όμως εγώ έχω επιλογές. Τι να πούνε και άλλοι συμπολίτες μου, που έχουν ν' ανέβουν τον δικό τους "Γολγοθά"; Που οι συνθήκες ζωής τους είναι τέτοιες που δεν έχουν εύκολες λύσεις στο τσεπάκι τους, πόσω δε μάλλον λύσεις εδώ και τώρα.

Και σίγουρα υπάρχουν οικογένειες για τις οποίες το κλείσιμο των σχολείων αποδεικνύεται τελικά μεγάλη σπαζοκεφαλιά για δυνατούς λύτες.

Όμως σε όλα υπάρχει και μια δεύτερη "φωνή" (σωτήρια θα έλεγα), που μου συστήνει ηρεμία και ψυχραιμία... Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου! Σίγουρα υπάρχει λύση και είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε λύση για το καλό όλων μας!

Από τη στιγμή που τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, από τη στιγμή που παγκοσμίως έχουν διαπιστωθεί τόσοι θάνατοι, από τη στιγμή που το κράτος λαμβάνει τόσο σοβαρά και συνάμα αναγκαία μέτρα, από τη στιγμή που αυτός ο περιβόητος, απρόσκλητος και ανεπιθύμητος ιός έχει χτυπήσει και τη δική μας "πόρτα", δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω. Άλλωστε, ως λαός έχουμε συνηθίσει στα δύσκολα και στις κακές συνθήκες.

Οφείλουμε να σκεφτούμε καθαρά και να δείξουμε ότι τελικά απέναντι στον εχθρό υψώνουμε το ανάστημά μας υπεύθυνα, με ψυχραιμία, χωρίς πανικό αλλά πάνω απ' όλα με λογική...

Μπορούμε σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο να ενώσουμε δυνάμεις;

Δε θα μας πάρει ούτε χρόνο ούτε μελέτη ούτε χρήματα.

Το "μπαλάκι" πλέον έχει πέσει σε όλους μας. Σε μικρούς και μεγάλους, που καλούμαστε ν' αποδείξουμε ότι απέναντι σε μια απειλή για την υγεία μας βάζουμε "μπέτη", βρε αδερφέ, αφήνουμε απ' έξω μικρότητες, ενημερωνόμαστε, τηρούμε πιστά τα όσα μας λένε οι λοιμωξιολόγοι και οι εμπειρογνώμονες, και δεν κάνουμε του κεφαλιού μας. Είναι πολύ σημαντικό να μην κάνουμε του κεφαλιού μας... αλλά να κάνουμε όλα όσα χρειάζονται που, πιστέψτε με, δεν είναι πολλά και δεν είναι δύσκολα.

Παίρνουμε τις προφυλάξεις μας. Αποφεύγουμε να ερχόμαστε σε επαφή με κόσμο και προστατεύουμε όσο μπορούμε τους ηλικιωμένους και δη αυτούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Αλλά το πιο σημαντικό απ' όλα είναι τούτο: Δεν ξεχνάμε σε κάθε μας βήμα και κάθε ενέργεια να τηρούμε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής. Ξέρω ότι τους γνωρίζετε και τους ακούτε συνεχώς το τελευταίο διάστημα. Αλλά από το... ακούμε μέχρι και τους εφαρμόζουμε υπάρχει τελικά μεγάλη απόσταση ή όχι;

Εγώ λέω πως όχι, αλλά καιρός είναι να το αποδείξουμε και στην πράξη.

Και μια τελευταία συμβουλή, αν μου επιτρέπετε: Σε καμία περίπτωση δε φοβόμαστε, γιατί πολύ απλά ο φόβος προκαλεί άγχος, γεγονός που ως γνωστόν κάνει "σμπαράλια" το ανοσοποιητικό μας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντισταθεί στην οποιαδήποτε ασθένεια.

Ας επιλέξουμε λοιπόν αυτές τις ώρες να κάνουμε πράγματα που θα κάνουν τη ζωή μας πιο ουσιαστική για να μπορούμε στη συνέχεια να λέμε με υπευθυνότητα ότι, παρά τους δύσκολους αλλά αναγκαίους περιορισμούς, καταφέραμε να αντισταθούμε απέναντι στον Covid-19, για το καλό των παιδιών μας, των οικογενειών μας, των φίλων μας, των συναδέλφων μας, των συμπολιτών μας.

Για να σας δω και για να μας δω...

 Διαβάστε εδώ όλα τα  θέματα για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια