Γονείς στα άκρα...

Απόψεις
Γονείς στα άκρα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκέψεις με αφορμή την αποκριάτικη εφηβική περιπέτεια

Να βάλουμε τη σκόνη κάτω από το χαλί και ανεπηρέαστοι να κάνουμε σαν να μη συνέβη τίποτα, μη και μας στοχοποιήσουν. Μη και χάσουμε πόντους από το καλοστημένο ριάλιτι της ζωής μας. Μη και πάψουμε να είμαστε νοικοκυραίοι. Ωχ, βρε αδερφέ δηλαδή! Τι θες και τα σκαλίζεις; Κάνε πως δεν είδες. Πως δεν άκουσες.

Πες πως δεν έγινε... Να μας πιάσουν στο στόμα τους γυρεύεις; Να στιγματιστούν τα καημένα τα παιδιά για μια κουτουράδα της ηλικίας; Λες και φτάνουν στα αφτιά μου ψίθυροι και κραυγές από κάποιους θιγμένους και αγανακτισμένους γονείς, που τα παιδιά τους ενεπλάκησαν με τον άλφα ή βήτα τρόπο στην ενδοσχολική οινοποσία της Τσικνοπέμπτης προσφάτως, σε γυμνάσιο του νησιού.

Να τα βάζουν με τον διευθυντή, με τους καθηγητές, με τους δημοσιογράφους, με την κόρη τού γείτονα, με τον Θεό τον ίδιο για την τροπή που πήρε το θέμα. Οι εκπαιδευτικοί που εξάντλησαν κάθε αυστηρότητα οι άτιμοι. Οι γνωστοί δημοσιογράφοι που διψούν για κίτρινη πληροφορία. Τα παιδιά των άλλων που πάντα φταίνε. Κι αν όχι καθολικά, εκείνα πάντα κάνουν την αρχή...

Από αυτή την αποκριάτικη εφηβική περιπέτεια μέσα σε σχολείο δεν είναι μόνο η κατανάλωση αλκοόλ σε μικρές ηλικίες που ήρθε για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο. Είναι η τόλμη κάποιων εκπαιδευτικών να πάρουν χωρίς περιστροφές δραστικές αποφάσεις. Χωρίς να “μασήσουν” στο επιχειρούμενο θέατρο του παραλόγου για παρενέργειες που δήθεν θα μπορούσαν να στιγματίσουν μικρούς και μεγάλους, κοινωνίες και πόλεις ολάκερες. Είναι και η ατολμία κάποιων γονιών να δουν την αλήθεια κατάματα και ανάλογα να αντιδράσουν.

Και κάπου εκεί προκύπτει η διαπίστωση πως οι σημερινοί γονείς, χαμένοι ανάμεσα σε ατέρμονες αναλύσεις περί ψυχολογίας και ψυχοσύνθεσης, πήγαν, όπως λένε, στο χωριό μου να κάνουν της “πέρδικας το ζάλο” κι έχασαν και το δικό τους.

Έχασαν τον παραδοσιακό τους ρόλο, που περιλαμβάνει για τα παιδιά τους όρια, απαγορεύσεις, κανόνες και πειθαρχία. Χάθηκε η ουσία στη μετάβαση από το αυταρχικό μοντέλο διαπαιδαγώγησης του παρελθόντος στο φιλελεύθερο μοντέλο τού σήμερα. Γονείς των άκρων δηλαδή... Από τις σκληρές τιμωρίες των περασμένων δεκαετιών, που συχνά περιλάμβαναν και βία με ευφάνταστες μεθόδους δράσης ή εκφοβισμού (ποιος ξεχνά τη βαρβαρότητα της δερμάτινης ζωστήρας;), φτάσαμε στο άλλο άκρο του αδιάκοπου διαλόγου και του λόγου με νηφαλιότητα, που ακόμη κι όταν συντρέχει λόγος δε μετατρέπεται καν σε αυστηρή παρατήρηση μη και “χαλαστεί’ το παιδί και διαταραχθεί η ελευθερία της έκφρασης και της επιλογής.

Μη και πάψει ο γονιός να είναι cool και trendy σε όλα του, ακόμη και στην “τιμωρία” (λέξη απαγορευτική και δαιμονοποιημένη στις μέρες μας), όταν οι πράξεις των τέκνων χτυπούν δαιμονισμένα καμπανάκια κινδύνου και ζητούν επιτακτικά από τον ενήλικα να σταθεί στο ύψος του.

Τα όρια και οι κανόνες λοιπόν - μην παρεξηγηθώ κιόλας με τα περί “τιμωρίας”, γιατί οι εποχές είναι και κακές και περίεργες - πρέπει να μπαίνουν, να περιφρουρούνται και να συνοδεύονται με επιπτώσεις όταν δεν τηρούνται. Το ίδιο χαμένοι στη μετάφραση της παιδικής-εφηβικής ψυχολογίας και του δικού τους ρόλου και πολλοί εκπαιδευτικοί. Από τις “χαρακιές” στα χέρια και την ορθοστασία στις γωνιές της τάξης στο... σχεδόν τίποτα ή στο λίγο ή στο κατιτίς για την τιμή των όπλων. Εν προκειμένω ο σύλλογος διδασκόντων στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, στέλνοντας σίγουρα το μήνυμα στους μαθητές του γυμνασίου, που μαζί με τα γαριδοπατατάκια και τα ηχεία μπάσανε στα μουλωχτά και 4 μπουκαλάκια αλκοόλ. Έστειλαν το μήνυμα και σε όσους - ευτυχώς λίγους - γονείς τούς κατηγόρησαν για υπέρμετρη αυστηρότητα, που δε συνάδει με τις σύγχρονους μεθόδους διαπαιδαγώγησης.

Παρατήρηση Νο1: Απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ κάτω των 18 ετών... εντός, εκτός και επί τα αυτά.

Παρατήρηση Νο2: Το αλκοόλ μπορεί εύκολα να σκοτώσει παιδιά.

Παρατήρηση Νο3: Εκ των υστέρων είναι πολλές φορές που είναι αργά για δάκρυα.

Εν κατακλείδι: Από την πρώτη έως την τελευταία λέξη αυτού του κειμένου έχω τον Δήμο Μούτση στα αφτιά μου να σιγοψιθυρίζει μελωδικά: «Ω, τι αχαλίνωτος ρομαντισμός! Κι η μαμά να συμπληρώνει... “Βίζιτα η κόρη μου; θα είστε τρελός! Το καημένο επιστήμων τελειώνει”»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News