Μουντιάλ 2022: Το στάδιο που διαλύεται ήδη σαν Lego

Απόψεις
Μουντιάλ 2022: Το στάδιο που διαλύεται ήδη σαν Lego

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το στάδιο “974” στη Ντόχα που φιλοξένησε το ματς Βραζιλία-Κορέα στη φάση των 16 (και άλλα τέσσερα ματς), 44.089 θέσεων θα δανεισθεί από το Κατάρ σε άλλη χώρα Αφρικανική ή σε προσεχές Μουντιάλ!

Λίγα γήπεδα στον κόσμο έχουν τον αντίκτυπο του Εθνικού Σταδίου Λουσαΐλ, όπου θα διεξαχθεί ο τελικός του Μουντιάλ, αλλά το σπέσιαλ στάδιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ ήταν το «974». Κατασκευασμένο από ισπανική ιδέα και με μια μεγάλη συμβολή στη βιωσιμότητα.

Λίγες μόλις ημέρες μετά τον τελευταίο αγώνα που διεξήχθη σε αυτό (Βραζιλία - Κορέα στη φάση των "16"), άρχισε να διαλύεται. Όπως ένα Lego, το κάθε κομμάτι από τα 974 που διέθετε, μοιάζουν με κοντέινερ πλοίου που επιστρέφει στο κουτί του.

Οι πέντε αγώνες που διεξήχθησαν σε αυτό, έδειξαν ότι το έργο είναι απολύτως βιώσιμο και αποτελεί εναλλακτική λύση για μελλοντικές διοργανώσεις. Υπήρχαν ήδη εμπειρίες με γήπεδα τένις ή περίπτερα, όπως αυτό που φιλοξένησε το μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, αλλά ποτέ για στάδια, στην προκειμένη περίπτωση με χωρητικότητα 44.089 θεατών.

Όλα τα μέρη του, ήταν εγκεκριμένα ως εμπορευματοκιβώτια για θαλάσσια ναυσιπλοΐα και μόνο οι μεταλλικές δομές στερέωσης κατασκευάστηκαν επί τόπου. Μετά την απομάκρυνσή τους, θα κατασκευαστεί μια λίμνη ίδιων διαστάσεων με το γήπεδο, ως φόρος τιμής στους αγώνες που διεξήχθησαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι σχεδιαστές επινόησαν το στάδιο, στην πραγματικότητα όπως ένα Lego στο οποίο κάθε κομμάτι ήταν ένα δοχείο. Στο εσωτερικό υπάρχουν τουαλέτες, δωμάτια και οι συνήθεις εγκαταστάσεις που υπάρχουν στο εσωτερικού σταδίου. Μόνο εκείνα που επρόκειτο να φιλοξενήσουν τα σαλόνια VIP, λόγω των διαστάσεών τους, κατασκευάστηκαν στα μέτρα.

Λόγω της δομής του και του προσωρινού του χαρακτήρα, ήταν το μοναδικό στάδιο για το οποίο δεν είχε εγκατασταθεί σύστημα ψύξης. Η διάταξη των εμπορευματοκιβωτίων επέτρεψε τον φυσικό αερισμό του χώρου.

Η πρόθεση του Κατάρ ήταν να δανείσει το στάδιο σε υπανάπτυκτες χώρες, ιδίως αφρικανικές, αν και εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και για την πιθανή υποψηφιότητα της Ουρουγουάης για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, το ίδιο με αυτό για το οποίο η Ισπανία και η Πορτογαλία διεκδικούν από κοινού. Προς το παρόν, δεν είναι μια τελειωμένη συμφωνία, αλλά με την αποσυναρμολόγηση του σταδίου εν μέσω του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το Κατάρ δείχνει στον κόσμο ότι είναι μια εφικτή ιδέα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News