Το σύνδρομο καταπόνησης πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου

Απόψεις
Το σύνδρομο καταπόνησης πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικό φαινόμενο η αστάθεια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που παράγει μιζέρια και καταστροφές - Η περίπτωση της SL2 είναι… απερίγραπτη, αλλά φέρει βαρέως και την πολιτική ευθύνη των Κυβερνήσεων και δη των υφυπουργών αθλητισμού, για... τα κάθε καρυδιάς, καρύδια...

Μακάριοι όσοι αποσύρονται από την Super League2 (ως έχει) και τις παραιτημένες επαγγελματικές κατηγορίες του είδους, στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έτσι ή αλλιώς πιο καταχρεωμένοι θα έβγαιναν, ή θα υποχρεώνονταν λόγω της έλλειψης μηχανισμών οικονομικής στήριξης -όπως συμβαίνει σε οργανωμένες ποδοσφαιρικά χώρες- να ματώσουν σε έναν ακριβό και φαύλο κύκλο. Μακάριοι οι Υγιείς, σε αρρωστημένους καιρούς...

Δεν φτάνει η κρίση, είναι και τα λάθη που έχουν γίνει από τις τελευταίες πολιτικές ηγεσίες στον αθλητισμό. Όχι πως οι παλιότεροι, έκαναν κάτι υποστηρικτικό για το ποδόσφαιρο, αν θυμηθούμε τις αλχημείες του Κοντονή.

Οι αναδιαρθρώσεις ωστόσο του νυν υφυπουργού (ένα παραπάνω) και του προκατόχου του, ήταν απαράδεκτες και σχεδιασμένες με πλήρη ασχετοσύνη.

Μεγάλη η ευθύνη στις Κυβερνήσεις, που για να στηρίξουν τις ουτοπίες των “αυθεντιών” τους, υποσχέθηκαν (η παρούσα) το ποσοστό από το στοίχημα που θα κάλυπτε τη διαφορά για το «υπεράριθμο» της κατηγορίας κι αφού έδωσαν την πρώτη δόση, άφησαν ξεκρέμαστες τις ομάδες.

Στα αυτιά των παραγόντων της SL-2, ηχούν έντονα -βλέποντας τους προϋπολογισμούς τους- οι πολιτικές δεσμεύσεις που αποδείχθηκαν άνευ αντικρίσματος. Δυο μεγάλες ομάδες όπως ο Εργοτέλης και η Ξάνθη, αφήνουν φτωχότερο το πεδίο των επαγγελματικών πρωταθλημάτων, λόγω οικονομικής δυστοκίας.

Φυσικά, η κύρια υπαιτιότητα βαραίνει την ιδιοκτησία της ΠΑΕ όσον αφορά την φερεγγυότητα και την αξιοπιστία της και δη ξένων, που μεταθέτουν τις ευθύνες τους, αφήνοντας ιστορικές ομάδες στο έλεος. Ο κ. Σάμι, άλλωστε είχε παρόμοιο αρνητικό ιστορικό από τη Λιρς…

Τα ερασιτεχνικά σωματεία που έζησαν τέτοιες διοικήσεις στις ΠΑΕ, ήταν, είναι και θα είναι πάντα ο θεματοφύλακας, με τα νωπά παραδείγματα να προσφέρουν ηχηρά το μήνυμα εγρήγορσης, ως μάθημα

-Χωριό που φαίνεται... Υπάρχουν πολλές ιστορίες που μπορούν να ειπωθούν από επιτελικά πρόσωπα στις ομάδες του Μάγκεντ Σάμι και όχι μόνο από τον Εργοτέλη...

-Η ιστορία χρεωκοπίας της Λιρς, είναι θέμα ευρύτερο και ευρωπαϊκά γνωστό, στο ιστορικό του Αιγύπτιου, που άφησε μπουκάλα τον ιστορικό σύλλογο του Ηρακλείου. Μήπως το σήμα δεν είχε πιασθεί στις κεραίες και από το μπάι μπάι του Τζουτζιάρη; Ή από τα σενάρια - προκάλυψη περί επενδυτικού ενδιαφέροντος που έπλεξε, με μεγιστάνες από την Σαουδική Αραβια και τη Λιβύη… βάζοντας μέσα και την χώρα του;

-«Η ΕΠΟ επιτρέπει τη συμμετοχή στα πρωταθλήματα σε ομάδες που δεν πληρούν τους όρους του νόμου» (Έχει δίκιο ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ στην επιστολή του, προς τον πρόεδρο και μέλη της ΕΕ της ΕΠΟ)

-Εφόσον συμβαίνει, καλώς και το ότι «από εδώ και στο εξής η Νομική Υπηρεσία της Super League θα προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για κάθε ενέργεια που παραβιάζει τους όρους της εύρυθμης λειτουργίας της ΕΕ αλλά και της τήρησης του Καταστατικού». (Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τους άλλους…)

-Έτσι κι αλλιώς στη SL-2, είναι όλα τόοοσο καλά οργανωμένα, που μια ακόμη θέση κρίθηκε στο Διαιτητικό Δικαστήριο. Τελευταίο νέο, η απόρριψη της προσφυγής που επωφελείται o Mακεδονικός.

-Είδες τα ποιήματα με την αναδιάρθρωσή σου, υφυπουργέ; Τι να το κάνεις που ενημέρωσες επίσημα την ΕΠΟ, ότι τέσσερις ομάδες του πρώτου ομίλου της Γ’ Εθνικής, μεταξύ των οποίων και ο Αγροτικός Αστέρας, που στη συνέχεια εξασφάλισε αγωνιστικά την άνοδό του στη SL2, αγωνίζονταν, χωρίς την ειδική αθλητική αναγνώριση σε αντίθεση με τις προβλέψεις των κείμενων διατάξεων του νόμου; (Από μόνο του δεν ήταν μια παρωδία;)

- Τώρα, έχει και ουρά το πράγμα. Με βάση την απόφαση του Δ.Δ., το τρενάκι μεταφέρει τον Μακεδονικό  στη SL 2, την Koζάνη και την Λευκίμμη στη Γ’ Εθνική, ενώ ο καημένος ο Μέγας Αλέξανδρος Τρικάλων Ημαθίας υποβιβάζεται στο τοπικό πρωτάθλημα.

-Στις Μπαχάμες σε Beach bar…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News