Να ήταν μόνο ο λογιστής και ο δικηγόρος…

Ποδόσφαιρο
Να ήταν μόνο ο λογιστής και ο δικηγόρος…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αρχικές απαιτήσεις του Αθλητικό Μητρώο κρύβουν κι άλλες δαπανηρές προεκτάσεις για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, που θα χτυπάνε τους πιο αδύναμους – «Η Ελλάδα έχει νησιά που έχουν σωματεία αθλητικά»; Η Αγγλοσαξωνική βία των γηπέδων αγριεύει…

Ο προβληματισμός και η ανησυχία για βαθύτερους σκοπούς του Αθλητικού Μητρώου, όπως το διαχειρίζεται η νυν πολιτική ηγεσία του αθλητισμού, είναι έντονη ανά την Επικράτεια. Πέρα από τις ήδη γνωστές αβάσταχτες δαπάνες (λογιστής, δικηγόρος κλπ, ειδικά στις χαμηλές κατηγορίες), εκτιμάται ότι, θα υπάρξουν προεκτάσεις στις απαιτήσεις για τα σωματεία, στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με άρθρο του συναδέλφου Βαγγέλη Γερογιάννη στην εφημερίδα Πελοπόννησος, «τα ερασιτεχνικά σωματεία φοβούνται κάτι πολύ συγκεκριμένο και δεν είναι τόσο η γραφειοκρατική διαδικασία, όσο οι ασφαλιστικές εισφορές προς τους προπονητές, που ίσως πέσουν στο τραπέζι».

Αν και δεν αναφέρεται κάτι σχετικό στον αθλητικό νόμο, ο αρθρογράφος της εφημερίδας της Πάτρας, κάνει λόγο για την εξαρτημένη σχέση εργασίας μεταξύ σωματείων και προπονητών με την υποχρέωση ασφαλιστικής κάλυψης, καθώς πρόκειται για νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Απλά οι απαιτήσεις της εγγραφής, μυρίζουν taxis. «Και αν ήδη ο προπονητής είναι ασφαλισμένος στην κύρια εργασία του; Θα την αφήσει για το ποδόσφαιρο ή κάποιο άλλο άθλημα; Θα μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά το σωματείο»;

Το σίγουρο είναι, ότι κάθε σωματείο έχει πολλές υποχρεώσεις, προκειμένου να ανταπεξέλθει οικονομικά και ως προς το Μητρώο. Όπως προωθήθηκε άλλωστε, ο υφυπουργός δεν έχει διερευνήσει, ούτε μεριμνήσει για τις ειδικές καταστάσεις που υπάρχουν ειδικά στις μικρότερες τοπικές κατηγορίες, που εκπροσωπούν μικρές κοινωνίες, στην πόλη ή στα χωριά. O νόμος Αυγενάκη, δεν έχει καν δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα επιβίωσης του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, υπό αυξημένες συνθήκες. Πόσο μάλλον να διαβαθμίσει τις αναγκαιότητες κάθε κατηγορίας. Η ομάδα ενός χωριού μπορεί να λειτουργήσει σαν μια επαγγελματική εταιρεία;

Ένα άλλο στοιχείο που θέτει για προβληματισμό ο συνάδελφος, είναι ότι η επικαιροποίηση στοιχείων κάθε χρόνο δεν είναι εύκολο πράγματα. 

«Μην βλέπετε -γράφει- πόσα σωματεία έχουν εγγραφεί στο Μητρώο της ΓΓΑ. Το θέμα είναι πόσα θα μείνουν στο τέλος».

«Σε άλλη χώρα ζούσε επί 3,5 χρόνια, ο υφυπουργός»;

«Γίνονται τελικά και θαύματα στην εποχή μας. Ο υφυπουργός αθλητισμού μετά από 3,5 χρόνια ανακάλυψε ότι η Ελλάδα έχει νησιά και έχουν σωματεία αθλητικά. Τελικά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία; Δεν είναι πάντα ο κανόνας !!! ΥΓ: Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας τελειώνει στο 90'. Στο 45' είναι ημίχρονο»!

Καυστική ανάρτηση στο Facebook από τον πρόεδρο της ΕΠΣ Δωδεκανήσου, Παναγιώτη Διακοφώτη, με αφορμή δηλώσεις του υφυπουργού, που μόλις αντιλήφθηκε πως… υπάρχει πρόβλημα με τους προπονητές στα νησιά θα φέρει, λέει άλλη μια τροπολογία στη Βουλή, να το φτιάξει!

Μπορεί να δικαιολογηθεί ένας υφυπουργός για την άγνοια του, σε ένα αυτονόητο θέμα, που έχει καταγραφεί πολλές φορές από τη στήλη και φυσικά από πολλά κεντρικά Μέσα Ενημέρωσης; Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έχει ταλαιπωρηθεί βάναυσα από τις εκάστοτε στροφές ή περιστροφές ή απόλυτες θέσεις του τίποτα. Το κακό είναι ότι αντί να επιλύει το θέμα του Μητρώου με λογικές αλλαγές, στοχεύει την ΕΠΟ και τον Μπαλτάκο, πολιτικολογώντας και την πληρώνουν οι άνθρωποι που παίζουν ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ή μοχθούν για αυτό, στηρίζοντάς το. Άστο, να πάει άστο… Κούρασε…

-Το ότι πολλά δεν πάνε καλά σε αυτόν τον κόσμο, αποτελεί μια βαθιά επίγνωση, για τον καθένα. Όταν όμως βλέπεις ότι τα γήπεδα της Αγγλίας… αναστενάζουν από τη βία, μένεις άφωνος και διερωτάσαι πού πήγαν οι περιβόητες αλλαγές της Θάτσερ που αποτελούσαν (για πολλούς )υπόδειγμα; Οι αριθμοί μέσα από τα απογοητευτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών είναι τρομακτικοί για “ναούς” του ποδοσφαίρου.

-Αύξηση συλλήψεων από την αστυνομία για δημόσιες διαταραχές στα γήπεδα της Αγγλίας κατά 60% τη σεζόν 2021-22. Η διατάραξη της τάξης σε αγώνες της περασμένης σεζόν ήταν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών.

-Πέρυσι σε 441 αγώνες αναφέρθηκαν εισβολές σε γήπεδα την περασμένη σεζόν υπήρξε αύξηση κατά το εντυπωσιακό ποσοστό 127% σε σχέση με την περίοδο 2018-19) και 384 αγώνες στους οποίους αναφέρθηκε περιστατικό εγκλήματος μίσους, αύξηση κατά 99%!

-Η Γουέστ Χαμ είχε τον υψηλότερο αριθμό συλλήψεων (95 σε όλη τη σεζόν), ακολουθούμενη από τη Μάντσεστερ Σίτι (76), τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (72), τη Λέστερ (59) και την Έβερτον (58).

Έτσι η Premier League ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη τη θέσπιση ενός ελάχιστου χρόνου αποκλεισμού από τους εντός και εκτός έδρας αγώνες για κάθε οπαδό που είναι ένοχος για είσοδο στον αγωνιστικό χώρο, για μεταφορά ή χρήση πυροτεχνημάτων.

- «Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μια ανησυχητική αύξηση αυτών των εγκλημάτων, τα οποία είναι και τα δύο εξαιρετικά επικίνδυνα για τους παίκτες, το προσωπικό και τους συναδέλφους οπαδούς», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι αρχές αστυνόμευσης του ποδοσφαίρου.

-Ο επικεφαλής της ποδοσφαιρικής αστυνόμευσης Μαρκ Ρόμπερτ δήλωσε στο BBC, ότι αν δεν ληφθούν μέτρα για ορισμένους από τους νεότερους οπαδούς που εμπλέκονται σε αταξίες «θα έχουμε πρόβλημα με αυτούς για τα επόμενα 20 χρόνια».

-Ο διεθνής αμυντικός της Τότεναμ, Έρικ Ντάιερ, δήλωσε πρόσφατα ότι αισθάνεται «πολύ άβολα» για την οικογένειά του να παρακολουθεί εκτός έδρας αγώνες. «Η συμπεριφορά των οπαδών έχει σίγουρα χειροτερέψει».

-Πριν από μερικές εβδομάδες, είχαμε σχολιάσει και τις εκτροπές από τη χρήση του VAR στη διαιτησία. «Όταν το VAR λειτουργεί έτσι στην Premier League, σε τι να ελπίζεις;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News