"Κόβουν" τις κεφαλιές στο ποδόσφαιρο για τα μικρά παιδιά

Ποδόσφαιρο
"Κόβουν" τις κεφαλιές στο ποδόσφαιρο για τα μικρά παιδιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας (FA) δοκιμάζει την απαγόρευση της κεφαλιάς με τη μπάλα, στα μικρά παιδιά… Σε επίπεδο U12 και κάτω η εφαρμογή– Η προστασία των νεαρών ποδοσφαιριστών, αποτελεί σιωπηρή αποδοχή των κινδύνων από τα χτυπήματα στο κεφάλι...

Όλες οι έρευνες που έγιναν διεθνώς έδειξαν τον κίνδυνο να προκληθούν εγκεφαλικές παθήσεις μακροπρόθεσμα από τις κεφαλιές στο ποδόσφαιρο. Μερικές από αυτές τις είχαμε παρουσιάσει στο παρελθόν, όπως για την "ανησυχία για τους κινδύνους άνοιας από τις κεφαλιές στο ποδόσφαιρο" ή τη Νορβηγική μελέτη που ανέδειξε ότι "οι επαναλαμβανόμενες κεφαλιές και τα τυχαία χτυπήματα με το κεφάλι στο ποδόσφαιρο μπορούν να μεταβάλουν την αιματική δομή του εγκεφάλου..."

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδίας της Αγλλίας (FA), έλαβε έγκριση από το Συμβούλιο της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για την εισαγωγή της δοκιμής απαγόρευσης στα μικρά παιδιά να κάνουν κεφαλιές με την μπάλα, λόγω φόβων για τη σχέση με νευρολογικές ασθένειες. Ακολούθησε έτσι τις Ηνωμένες Πολιτείες στη λήψη μέτρων για την εξάλειψη του κινδύνου στις νεότερες ηλικίες.

Σε περίπτωση που η δοκιμή αποδειχθεί επιτυχής, ο στόχος της FA είναι «να αφαιρέσει τη σκόπιμη κεφαλιά από όλους τους ποδοσφαιρικούς αγώνες σε επίπεδο U12 και κάτω από τη σεζόν 2023-24».

Τα παιδιά ηλικίας 11 ετών και κάτω δεν διδάσκονται πλέον να επιχειρούν ποδοσφαιρικές κεφαλιές με τη μπάλα κατά τη διάρκεια των προπονήσεων στην Αγγλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές για τους προπονητές θέτουν επίσης όρια στο πόσο πρέπει να κάνουν κεφαλιές τα μεγαλύτερα παιδιά.

Πέρυσι, νέες κατευθυντήριες γραμμές είχαν συστήσει σε όλους τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στην Αγγλία να περιορίζονται σε 10 «κεφαλιές μεγαλύτερης δύναμης» την εβδομάδα κατά την προπόνηση.

Όλα αυτά μετά τις αλλεπάλληλες έρευνες που έδειχναν τους κινδύνους και με αποκορύφωμα τη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019 από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, η οποία διαπίστωσε ότι οι πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές είχαν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από άνοια σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

«Θα συνεχίσουμε να διερευνούμε περαιτέρω ιδέες, σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, για τη μείωση των κεφαλιών στο νεανικό ποδόσφαιρο χωρίς να αλλάξει ριζικά η δομή του παιχνιδιού», πρόσθεσε η FA.

Η Δρ Τζούντιθ Γκέιτς, πρόεδρος και συνιδρύτρια του Head for Change, φιλανθρωπικού ιδρύματος που επικεντρώνεται στην υγεία του εγκεφάλου στον αθλητισμό, δήλωσε ότι η απόφαση είναι «ένα εποικοδομητικό βήμα προς την κατεύθυνση του να κάνουν τον κόσμο του ποδοσφαίρου πιο ασφαλή».

«Η ενέργεια αυτή καταδεικνύει την αναγνώριση από την FA και την IFAB της ανάγκης προστασίας των νεαρών ποδοσφαιριστών και αποτελεί σιωπηρή αποδοχή των κινδύνων από τα χτυπήματα στο κεφάλι. Θα προκύψουν περισσότερα ερωτήματα, θα αναζητηθούν περισσότερες απαντήσεις, αλλά αυτή η σημαντική συζήτηση δεν αποφεύγεται πλέον. Δεν υπάρχει επιστροφή από αυτή την κρίσιμη δίκη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News