Στέλιος Μαλτεζάκης

ΕΠΟ: Σταθερά πίσω από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Ο αγώνας εξουσίας για τη διαιτησία, σημαία από το νέο πρόεδρο Τάκη Μπαλτάκο - Τα ηχηρά μηνύματα των εκπροσώπων FIFA και UEFA με αποδέκτες ΕΠΟ και Υφυπουργό Αθλητισμού που καλείται να μαζέψει τα ασυμμάζευτά του - Τα παιδαριώδη λάθη ακριβοπληρωμένων και η ξεφτίλα ...

Η ΕΠΟ έχει από σήμερα νέο πρόεδρο. Το ζητούμενο όμως παραμένει και αφορά την στάθμη ποιότητας που έχει ανάγκη το ελληνικό ποδόσφαιρο. Για να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ΕΠΟ και να γίνει εφάμιλλος των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών-μελών της UEFA, όπως είπε ότι στοχεύει ο Τάκης Μπαλτάκος, θέλει δουλειά πολλή. Η εμπειρία των περασμένων ετών αποδεικνύει, πως η οπισθοδρόμηση, είναι αποτέλεσμα «παλαιομοδίτικων» εξωτερικών επιρροών προς τις διοικήσεις της Ομοσπονδίας, που αμβλύνουν τα όποια κοινά σημεία σύγκλισης όλων των δυνάμεων του, για την καταλυτική ισχύ της έννοιας της αξιοπιστίας που απογειώνει και την εμπορικότητα.

Πέρασαν αρκετά χρόνια με σημαία την εξυγίανση, από την οποία όλοι προσδοκούσαμε πολλά, αλλά η τοξικότητα συνεχίζεται, μαζί με άλλα όπως δείχνει και η μελέτη που έχει στα χέρια του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Αν και δεν χρειάζονταν καν, είναι ολοφάνερο.

Η προμετωπίδα της εκλογής του νέου προέδρου και της γενικής συνέλευσης της ΕΠΟ, φέρει ψηλά το θέμα της διαιτησίας, που ήταν πάντα το πλέον επίμαχο για τους “μεγάλους”, για το ποιος θα την ελέγχει περισσότερο. Ασφαλώς η επαγγελματική διαιτησία που έφερε ο Κλάτενμπεργκ με την στήριξη των «Υπερκείμενων» και νομοθέτησε ο υφυπουργός, δεν ευνοεί καν τη εξουσία της ΕΠΟ και ήταν αναμενόμενο να υψώσει τη σημαία ο Τάκης Μπαλτάκος για την επιστροφή της στο Πάρκο.

Όλοι καταλαβαίνουν και από τις δύο πλευρές το νόημα των κινήσεων, που αναμφισβήτητα αποτελεί το μεγαλύτερο πειστήριο ότι το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη αναπτύσσεται ραγδαία και στην Ελλάδα μένει πίσω…

 Ηχηρά Υπερκείμενα Μηνύματα προς ΕΠΟ και Αυγενάκη

-Τ’ ακούνε κινέζικα αυτά, οι εξουσίες του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά τώρα έσταξε και κρύος ιδρώτας, στη γενική συνέλευση με τον εκπρόσωπο της FIFA Νόνταρ Ακχαλκάτσι να τους εφιστά την προσοχή: «Η αρχή της ισονομίας και της ανεξαρτησίας, δεν είναι μόνο δικαίωμα μίας Ομοσπονδίας, δεν είναι λευκή επιταγή που επιτρέπει σε μία Ομοσπονδία να κάνει ό,τι θέλει. Έχει ευθύνες. Αυτή η ευθύνη σημαίνει ότι η Ομοσπονδία έχει καθήκον να διασφαλίζει τη χρηστή λειτουργία».

-Ο άλλος να δεις! Γι’ αυτό δεν τους δεχόταν ο πολιτικός αστήρ του αθλητισμού, στις προηγούμενες επιστολές τους; Για να κάνει τα δικά του και «παραγγελιές»;

-Η αναλυτική επιστολή που είπαν ότι θα στείλουν οι διεθνείς Ομοσπονδίες με τις τροπολογίες που πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιούλιο σε διατάξεις που καταπατούν το αυτοδιοίκητο, έχουν ηχηρό καμπανάκι. Τί άλλο, αν τις αγνοήσει; Κυρώσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που δεν του φτάνουν τα άλλα...

-Και μόνο που η συζήτηση για το Μητρώο Σωματείων κράτησε δύο ώρες, δείχνει την ουτοπία που υποστήριζε με τόσο πάθος και τόσο λάθος, ταλαιπωρώντας την ιδιότητά του και εκμηδενίζοντας δικαιώματα σωματείων.

-Αυτό που γράφουμε σταθερά από την αρχή, τόνισαν οι εκπρόσωποι FIFA/ UEFA, ότι δεν γίνεται ένας αθλητικός νόμος να καθορίζει ποιες ομάδες θα συμμετέχουν στα πρωταθλήματα και ποιες θα ψηφίζουν στις γενικές συνελεύσεις των ΕΠΣ.

-Τα λέει όλα η δήλωση του εκπροσώπου της UEFA, Λούκα Νίκολα: «Είμαστε ενάντια σε οτιδήποτε παρεμβαίνει στη διοίκηση του ποδοσφαίρου και πατάει τη λεπτή γραμμή. Θα υπάρξουν συνέπειες για την ΕΠΟ και γενικότερα για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

-Το υφυπουργείο Αθλητισμού έχει πολύ έξτρα δουλειά, για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα που το ίδιο δημιούργησε. Πρέπει να τροποποιήσει αρκετές διατάξεις όπως για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, οπωσδήποτε για το Μητρώο Σωματείων καθώς για τη σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής κ.ά.

-Οι αξιωματούχοι της FIFA και της UEFA, ήταν ξεκάθαροι. Τα πορίσματα της ΕΕΑ δεν είναι δεσμευτικά για τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου και «οι ποινές επιβάλλονται μόνο από τις Πειθαρχικές Επιτροπής της Λίγκας ή της ΕΠΟ».

-Ο νυν τα πέρασε στη Βουλή, λίγο πριν γίνει πρώην και πάει για το μανάβικο. Ο επόμενος τίνος τα προϊόντα άραγε, θα προωθήσει;

-Το ουσιαστικό επί της διαδικασίας το είπε στα ελληνικά ο Νίκος Τζώρτζογλου χαρακτηρίζοντας τη συνέλευση παρωδία «Δεν υπάρχει ο άνθρωπος που θα απαντήσει, ο πρόεδρος, ο αναπληρωτής πρόεδρος, ο ταμίας, δεν υπάρχουν. Άρα είναι μια παρωδία». (Αλλά αν δεν ευθύνεται η διοίκηση της ΕΠΟ, θα αναζητήσουμε… τον Χατζηπετρή;)

-Η άλλη ατάκα τα σπάει, ως υπόδειξη προς μεγάλο αποδέκτη. Αφορά αυτούς «που πουλάνε εκδούλευση στον Ολυμπιακό είναι είτε ο Αυγενάκης, είτε αυτός που βγαίνει και κάνεις μηνύσεις…».

Πέφτεις σε λάθη, τι έχεις πάθει…

Από τα λάθη μπορείς να μάθεις, αλλά όταν πέφτεις στα ίδια και τα ίδια, χαράζεις ανορθόδοξη πορεία και η εμπιστοσύνη κλονίζεται. Όταν λίγο πριν την εκλογή του προέδρου της ΕΠΟ, η Επιτροπή Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης , έκανε γνωστό ότι ακύρωσε την εκλογή του νέου προεδρείου για την αναπλήρωση των τιμωρημένων Παναγιώτη Δημητρίου, Αστέριου Αντωνίου και Κλεάρχου Τζαφέρη, τι να περιμένεις στο αύριο;

Κάποιοι μάλιστα χρυσοπληρώνονται σε βάρος των ερασιτεχνικών σωματείων για να παίρνουν αποφάσεις, ενώ το καταστατικό προβλέπει μυστική ψηφοφορία για τις θέσεις του προεδρείου να τη λαμβάνουν μέσω τηλεδιάσκεψης! Ούτε ότι η ψηφοφορία έπρεπε να γίνει μεταξύ των συμβούλων που εκπροσωπούνται από τις ΕΠΣ, συνέβη. Φοβερή ξεφτίλα. Και επειδή δεν υπήρχε προεδρείο με την απουσία Μποροβήλου λόγω ασθένειας, πρόεδρος της ΓΣ ανέλαβε το μέλος της ΕΕ από την ΕΠΣ Θράκης, Μάνος Γαβρηιλίδης, ο οποίος πληρούσε τις προβλεπόμενες προδιαγραφές.Η πρώτη απόφαση της ΕΠΟ του Μπαλτάκου; -Παρατάθηκε η θητεία του Ιάκωβου Φιλιππούση στην ΕΠΟ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου..

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια