Ευκαιρίες για ταλέντα στην εποχή του Covid

Ποδόσφαιρο
Ευκαιρίες για ταλέντα στην εποχή του Covid

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαώδης η διαφορά με αυτό που συμβαίνει στην Αγγλία σε σχέση με την ποδοσφαιρική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Ο Φαν Σιπ είχε δίκιο για του Έλληνες παίκτες και την Εθνική ομάδα, καθώς ο κανόνας στη λειτουργία των ΠΑΕ, έχει… άλλα ενδιαφέροντα…

Αναφορά της Premier League δείχνει περισσότερες πιθανότητες για νεαρούς παίκτες κατά τη διάρκεια του Covid, καθώς  το 16% όλων των λεπτών παίχτηκαν από παίκτες της U23, που σηματοδοτεί αύξηση κατά 50% σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων τριών σεζόν

Η ποιότητα των νεαρών Άγγλων ποδοσφαιριστών αυξάνεται λόγω του προγράμματος Elite Player Performance Pathway. Οι αγγλικοί κορυφαίοι σύλλογοι ξοδεύουν πλέον περισσότερα για την ανάπτυξη των νέων. Το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί από το 2012-13 με στόχο να βελτιώσει την προπόνηση, τα πρότυπα εκπαίδευσης και φυσικά τις εγκαταστάσεις και την προσέγγιση. Έχουν επενδυθεί 1,6 δισεκατομμύρια λίρες σε νεαρά ταλέντα, και τώρα φέρνει καρπούς.

Οι συγκρίσεις με την ελληνική πραγματικότητα και δη σε σχέση με την Εθνική ομάδα, είναι απογοητευτικές. Ο μηχανισμός του ελληνικού ποδοσφαίρου, εξαντλείται στις μονομαχίες ελέγχου των μεγαλύτερων ΠΑΕ σε διοικητικά όργανα, διαιτησία και παρασκηνίου. Μελέτη δεν υπάρχει και οι νέοι ταλαντούχοι παίκτες ή χάνονται κατά πλειοψηφία ή φεύγουν στο εξωτερικό. Οι συνθήκες εγκαταστάσεων και λειτουργία στις υποδομές διακρίνονται μόνο στις εξαιρέσεις και όχι στον κανόνα.

Η εθνική μας ομάδα, ταλαιπωρείται με αχαρτογράφητα νερά. Το γεγονός ότι οι ομάδες της Superleague στηρίζονται περισσότερο σε παίκτες από το εξωτερικό, αφήνοντας έξω ταλαντούχους Έλληνες ποδοσφαιριστές, έχει καταμαρτυρεί τα τελευταία χρόνια στις περιπέτειες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Το μοναδικό σημείο όπου ο πρώην Ομοσπονδιακός μας προπονητής Φαν Σιπ, είχε απόλυτο δίκιο. Αν δεν καταλάβατε, ο πανάκριβος αγγλικός σχεδιασμός, συνδέθηκε εξ αρχής με την άνοδο της Εθνικής Αγγλίας.

Τα πράγματα είναι απλά. Ιδού:

«Το EPPP από το 2012/13 έως το 2020/21 έχει ωφελήσει περισσότερες από 90 ακαδημίες συλλόγων σε ολόκληρη την πυραμίδα του ποδοσφαίρου», αναφέρει η έκθεση, η οποία φέρει τον τίτλο Premier League: Economic and Social Impact.

«Η δύναμη της προσέγγισης της Πρέμιερ Λιγκ στην ανάπτυξη και απόκτηση εγχώριων παικτών είναι εμφανής στην επιτυχία των συλλόγων της Premier League στην ευρωπαϊκή διοργάνωση συλλόγων, στην εκπροσώπηση των παικτών της Πρέμιερ Λιγκ σε διεθνές επίπεδο και στις θετικές επιδόσεις της αγγλικής ομάδας σε πρόσφατες διοργανώσεις, ιδίως στο Euro. 2020.'

Η ισχύς του αγγλικού συστήματος ανάπτυξης νέων φάνηκε επίσης σε ορισμένες κορυφαίες λέσχες τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η παραλλαγή Omicron του Covid έχει ξεπεράσει τις ομάδες αυτή τη σεζόν.

Όταν συγκεντρωθούν τα στατιστικά για το 2021-22, είναι πιθανό να αποκαλύψουν το υψηλό όλων των εποχών για τον χρόνο παιχνιδιού μεταξύ των νεαρών παικτών.

Η Λιντς Γιουνάιτεντ έχει ήδη καταρρίψει ένα ρεκόρ στην Πρέμιερ Λιγκ δίνοντας ντεμπούτο σε οκτώ εφήβους σε μία μόνο σεζόν, αφού η ομάδα της καταστράφηκε από τραυματισμούς και ασθένειες.

Ο πλούτος της Πρέμιερ Λιγκ ξεπερνά τα άλλα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, κυρίως επειδή οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για το αγγλικό ποδόσφαιρο επειδή είναι πιο ανταγωνιστικό και ως εκ τούτου, συναρπαστικό.

Με τη σειρά του, αυτό δημιουργεί περισσότερα χρήματα για το πρωτάθλημα για να χρησιμοποιήσει αναπτυσσόμενους νεαρούς παίκτες.

Από το 2012, ο αριθμός των προπονητών που εργάζονται στο σύστημα των αγγλικών ακαδημιών έχει αυξηθεί από 250 σε 800. Ο μέσος προϋπολογισμός ανάπτυξης νέων σε μια ομάδα της Premier League είναι τώρα 5,4 εκατομμύρια λίρες ετησίως, ο υψηλότερος στην Ευρώπη. Η Γερμανία είναι η επόμενη υψηλότερη με 4,7 εκατομμύρια λίρες.

Στους παίκτες του τελικού του Euro 2020 της Αγγλίας, που ήταν προϊόντα της EPPP, περιλαμβάνονται οι Jude Bellingham, Dominic Calvert-Lewin, Ben Chilwell, Phil Foden, Reece James, Mason Mount, Marcus Rashford, Declan Rice, Bukayo Saka και Jadon Sancho.

Η έκθεση καλύπτει όλες τις πτυχές σχετικά με τον αντίκτυπο της Premier League. Έρχεται σε μια στιγμή που το πρωτάθλημα μάχεται μια οπισθοφυλακή ενάντια στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής για το ποδόσφαιρο, η οποία θα μετατοπίσει την εξουσία από την Premier League, την EFL και την FA σε ένα νέο σώμα.

Η ρυθμιστική αρχή έχει προταθεί σε μια εκτενή ανασκόπηση της διακυβέρνησης του ποδοσφαίρου από τους φιλάθλους με ενέργειες της πρώην υπουργού αθλητισμού Τρέισι Κράουτς.

Οι υπουργοί πρόκειται να αποφασίσουν σχετικά με τις προτάσεις της τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένου του εάν θα δημιουργηθεί μια νέα ρυθμιστική αρχή με νόμο του Κοινοβουλίου. Οι κορυφαίοι σύλλογοι έχουν προτείνει ότι εάν εφαρμοστούν, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του τρέχοντος «προϊόντος».

Η έκθεση της EY καταγράφει τη συνεισφορά της κορυφαίας κατηγορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την περιφερειακή οικονομία και υπογραμμίζει τη δύναμή της σε σύγκριση με τα άλλα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα στην Ευρώπη.

Η Πρέμιερ Λιγκ συνεισέφερε 7,6 δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019-20, σημειώνοντας αύξηση 840% (440% σε πραγματικούς όρους) από την περίοδο 1998-99.

Περιφερειακά, το πρωτάθλημα υπολογίζεται ότι έχει συνεισφέρει 2,1 δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία του Λονδίνου και της Βορειοδυτικής Αγγλίας και 500 εκατομμύρια λίρες στα ανατολικά.

«Εάν δεν υπήρχε αυτή η διαταραχή, ο οικονομικός αντίκτυπος της Λίγκας θα ήταν σημαντικά υψηλότερος», αναφέρει η έκθεση.

Η πανδημία του Covid προκάλεσε τεράστια αναστάτωση, με τη σεζόν 2019/20 να διακόπηκε προσωρινά και 472 αγώνες εκείνη τη σεζόν και το 2020/21 να παίχτηκαν κεκλεισμένων των θυρών ή με περιορισμένη χωρητικότητα, με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 18 εκατομμύρια οι θεατές».

-Άλλοι κόσμοι... Από Λίγκα σε Λίγκα η απόσταση μεγάλη, επί της Αρχής και της ειδοποιού διαφοράς που αναφέρεται στην Ανάπτυξη και στα ενδιαφέροντα των συλλόγων... Κάποιοι επιμένουν με την όπισθεν...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News