Λύση η "πιστοποίηση" στην διακυβέρνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου;

Ποδόσφαιρο
Λύση η "πιστοποίηση" στην διακυβέρνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνής η πιστοποίηση για την διακυβέρνηση στο αθλητισμό. Μπορεί να "απαντήσει" στη θεσμική εμπλοκή του ελληνικού ποδοσφαίρου, μια πιστοποίηση ακεραιότητας στην ΕΠΟ, στις Λίγκες ή στις ομάδες; Η UEFA άρχισε να το λειτουργεί... "Σκιώδη συμβούλια φιλάθλων" για συμπεριφορές ιδιοκτητών στις κληρονομιές των συλλόγων

Είναι εύλογο ότι η ανεξαρτησία ελέγχου είναι καίριας σημασίας, για τη λειτουργία μιας Ομοσπονδίας ή μιας Λίγκας… όταν θα παρέχεται η βεβαιότητα σε όλους όσοι υποστηρίζουν τον αθλητισμό, από τους φιλάθλους στα γήπεδα μέχρι τους χορηγούς, τους συνεργάτες των μέσων ενημέρωσης και τους ίδιους τους αθλητές, - ότι ο αθλητισμός είναι κατάλληλος για το σκοπό του και άξιος τόσο της εμπιστοσύνης τους, όσο και του χρόνου και της οικονομικής τους επένδυσης.

Η λύση μπορεί να είναι μια σαν αυτή, αλλά θέλουν λύσεις διαφάνειας στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Η UEFA ξεκίνησε να το λειτουργεί, αλλά πόσο μακριά απέχουν οι λειτουργίες στους θεσμικούς φορείς του ελληνικού ποδοσφαίρου από την κανονικότητα και ποιος μπορεί να το αποφασίσει;

Μιλάμε για το  SIRVS, διεθνές εργαλείο πιστοποίησης από τη SIGA (Sport Integrity Global Alliance) για τη διακυβέρνηση, την ακεραιότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία των ομοσπονδιών.  Σημαντικό κίνητρο για την επίτευξη της πιστοποίησης SIRVS για τις ομοσπονδίες είναι η σφραγίδα καλής διακυβέρνησης.

Οι χορηγοί θέλουν όλο και περισσότερο να διαβεβαιώνονται ότι τα χρήματά τους δαπανώνται σωστά και προς όφελος του αθλητισμού και ότι με τη σύνδεση με μια ομοσπονδία ή μια εκδήλωση δεν υπάρχει κίνδυνος να πληγεί η φήμη τους.

Λειτουργώντας σε συνεργασία με το Βρετανικό Ίδρυμα Προτύπων η SIGA στοχεύει στη χρηστή διακυβέρνηση στον αθλητισμό, την οικονομική ακεραιότητα και διαφάνεια αλλά και την ακεραιότητα των αθλητικών στοιχημάτων. Ένας τέταρτος πυλώνας που έχει βάση την ανάπτυξη της νεολαίας και την προστασία των παιδιών βρίσκεται υπό προετοιμασία.

Η UEFA έχει ήδη συμφωνία συνεργασίας με τη SIGA σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ακεραιότητας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των καθολικών προτύπων. Ωστόσο, η πρώτη συνομοσπονδία που συμμετείχε στον έλεγχο SIRVS είναι η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ράγκμπι λιγκ, η οποία έλαβε ασημένιο πρότυπο.

Στην Αγγλία αναζητούν αυστηρότερους ελέγχους

Η διαφάνεια και η θεσμική λειτουργία στο ποδόσφαιρο είναι στο πάνω ράφι των ανεπτυγμένων χωρών. Ήδη το αγγλικό ποδόσφαιρο έχει κάνει ένα βήμα πιο κοντά στο να ρυθμιστεί από έναν κυβερνητικά υποστηριζόμενο αλλά ανεξάρτητο επόπτη, οι εξουσίες του οποίου θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ανάληψη του ελέγχου των αποτυχημένων συλλόγων από τους ιδιοκτήτες τους.

Η ίδια η πραγματικότητα απαιτεί αυστηρότερους ελέγχους ακεραιότητας γύρω από τους ιδιοκτήτες και τους διευθυντές των συλλόγων, μεταξύ μιας σειράς μέτρων που θα καταστήσουν τους συλλόγους και τα πρωταθλήματα πιο διαφανή και υπεύθυνα, με μια ρυθμιστική αρχή, μέσω κοινοβουλευτικής νομοθεσίας.

Έκθεση της πρώην υπουργού αθλητισμού Τρέισι Κράουτς στην Αγγλία περιλαμβάνει πρόταση για έναν φόρο 10% ("εισφορά αλληλεγγύης") στις μεταγραφές παικτών της Premier League που θα αποφέρει περίπου 160 εκατομμύρια λίρες ετησίως, τα οποία θα μπορούσαν στη συνέχεια να διανεμηθούν σε συλλόγους χαμηλότερης κατηγορίας. Κομμάτι απίθανο διότι ήδη, ένα τέλος 4% αφαιρείται από κάθε μεταγραφή και κατανέμεται μεταξύ ενός ταμείου συνταξιοδότησης παικτών και των ακαδημιών της Premier League και της EFL. Η FIFA προτείνει επίσης εισφορά 6% επί των μεταγραφών. Το αποτέλεσμα τελικά είναι ότι μια μεταγραφή ύψους 10 εκατομμυρίων λιρών θα μπορούσε να καταλήξει να κοστίζει στην πραγματικότητα στον σύλλογο 12 εκατομμύρια λίρες αφού ληφθούν υπόψη οι φόροι.

Άλλες όμως συστάσεις περιλαμβάνουν τη μεταρρύθμιση των… αλεξιπτωτιστικών πληρωμών της Premier League, οι οποίες δίνουν ένα άδικο πλεονέκτημα στους συλλόγους που υποβιβάζονται από την κορυφαία κατηγορία, σε συνδυασμό με την εισαγωγή τυποποιημένων ρητρών προαγωγής και υποβιβασμού στα συμβόλαια των παικτών, ώστε οι σύλλογοι να έχουν μεγαλύτερο διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών τους.

«Σκιώδες συμβούλιο από φιλάθλους»

Η φωνή οπαδών των ομάδων ακούστηκε σαφώς με συστάσεις για τη δημιουργία "σκιώδους διοικητικού συμβουλίου" για τους οπαδούς των συλλόγων, καθώς και την παροχή στις ομάδες οπαδών μιας "χρυσής μετοχής" που θα τους επιτρέπει να ασκούν βέτο σε θέματα κληρονομιάς, όπως η συμμετοχή σε νέες διοργανώσεις, η μετακίνηση του γηπέδου και η αλλαγή των χρωμάτων και των εμβλημάτων των συλλόγων.

Προτείνεται επίσης να ανατεθεί ξεχωριστή έκθεση για το γυναικείο ποδόσφαιρο, ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ισότητα με το ανδρικό παιχνίδι.

Η επιτροπή αναθεώρησης που σχηματίστηκε υπό την πρώην υπουργό των σπορ της Μεγάλης Βρεττανίας Τρέισι Κράουτς ήρθε ως απάντηση στην αποτυχημένη προσπάθεια έξι από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Premier League να συμμετάσχουν στην απόσχιση της Super League. Στην επιτροπή συμμετείχαν η διευθύνουσα σύμβουλος της Έβερτον, Ντενίζ Μπάρετ-Μπαξεντέιλ, ο πρώην προπονητής της Αγγλίας Ρόι Χότζον και ο πρώην παίκτης της Αγγλίας Κλαρκ Καρλάιλ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News