Στέλιος Μαλτεζάκης

Κατά των αποσχισμένων αθλητικών διοργανώσεων η Ευρωβουλή

Ισχυρό ράπισμα για εγχειρήματα τύπου European Super League από τους Ευρωβουλευτές που μάλλον… έκλεισαν το φέρετρο της αποτυχημένης απόπειρας για την ΕSL που έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε κατά των αποσχισμένων αθλητικών διοργανώσεων μετά το ματαίωση των σχεδίων για την Ευρωπαϊκή Super League ποδοσφαίρου που κατέρρευσε μέσα σε μόλις 48 ώρες από την έναρξή της τον Απρίλιο, εν μέσω αντιδράσεων από οπαδούς και κυβερνήσεις.

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες δήλωσαν ότι θέλουν η ευρωπαϊκή αθλητική κουλτούρα «να ευθυγραμμιστεί με τις αξίες της ΕΕ για αλληλεγγύη, βιωσιμότητα, συμμετοχή για όλους, ανοιχτό ανταγωνισμό, αθλητική αξία και δικαιοσύνη».

Συνολικά 576 μέλη ψήφισαν κατά της Super League σε μη δεσμευτικό ψήφισμα, με 36 κατά και 55 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι αντιτίθενται σε οποιουσδήποτε αποσχιστικούς αγώνες «που υπονομεύουν αυτές τις αρχές και θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του συνολικού αθλητικού οικοσυστήματος».

Επέμειναν επίσης σε μια «ισορροπία που πρέπει να επιτευχθεί μεταξύ των εμπορικών συμφερόντων του επαγγελματικού αθλητισμού και των κοινωνικών λειτουργιών του, ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ του αθλητισμού βάσης και της ελίτ».

Η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Γιουβέντους εξακολουθούν να μην εγκαταλείπουν το έργο, υποστηρίζοντας ότι η UEFA δεν πρέπει να έχει το μονοπώλιο όσον αφορά την οργάνωση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Έχουν παραπέμψει την υπόθεσή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέρονται ακόμη τα παρακάτω:

«Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ των εμπορικών συμφερόντων του επαγγελματικού αθλητισμού και των κοινωνικών του εκφάνσεων, μέσω της ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ μαζικού αθλητισμού και πρωταθλητισμού. Ζητούν επίσης καλύτερη αναδιανομή των εσόδων μεταξύ επαγγελματικού και μαζικού αθλητισμού και προτείνουν τη δημιουργία ενός μηχανισμού αλληλεγγύης από αθλητικές ομοσπονδίες για τη διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης τόσο του ερασιτεχνικού, όσο και του μαζικού αθλητισμού.

Το Κοινοβούλιο επιθυμεί η Επιτροπή και τα κράτη μέλη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενθαρρύνουν τη σωματική άσκηση των πολιτών της ΕΕ, ιδίως των νέων όλων των κοινωνικών υποβάθρων, αυξάνοντας τον αριθμό των ωρών που αφιερώνονται στη φυσική αγωγή και τις δραστηριότητες στα σχολεία, αλλά και μέσω της αξιοποίησης διάσημων αθλητών-προτύπων και πρεσβευτών από τον τομέα του αθλητισμού.

Οι ευρωβουλευτές προσβλέπουν στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων και των παρενοχλήσεων στον αθλητισμό, ιδίως όσον αφορά τις αμοιβές και την ίση εκπροσώπηση στα διοικητικά συμβούλια των αθλητικών οργανώσεων, ενώ καλούν τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ να παρέχουν μεγαλύτερη κάλυψη σε ένα ευρύτερο φάσμα αθλημάτων, ιδίως στον αθλητισμό για τις γυναίκες και τους νέους.

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε απαιτεί επίσης την προστασία των παιδιών από την κακοποίηση και τις παρενοχλήσεις στον αθλητισμό, μεταξύ άλλων μέσω της έγκαιρης παροχής συμβουλών, βοήθειας και προστασίας. Επιπλέον, σύμφωνα με το Κοινοβούλιο οι εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες θα πρέπει να εξισώσουν τα πριμ που καταβάλλονται σε αθλητές και αθλήτριες, ακολουθώντας το παράδειγμα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ιρλανδίας.

Το ψήφισμα καλεί τις δημόσιες αρχές, τις αθλητικές ομοσπονδίες και τους οργανισμούς να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές σε όλες τις δράσεις τους, ιδίως κατά την παραχώρηση του δικαιώματος διοργάνωσης σημαντικών αθλητικών εκδηλώσεων, καθώς και κατά την επιλογή των χορηγών. Οι ευρωβουλευτές επιμένουν να μην δίνεται η ευκαιρία στις χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις παραβιάζουν επανειλημμένα θεμελιώδη δικαιώματα και αξίες να φιλοξενούν μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις.»

Ο εισηγητής, Πολωνός, πρώην ποδοσφαιριστής  Τόμας Φρανκόφσκι  τόνισε σχετικά, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διορίσει ξεχωριστό συντονιστή για τον αθλητισμό:
«Ο αθλητισμός έχει τεράστια δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, φύλου ή κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Συμβάλλει στην ευτυχία και την υγεία μας και μας δίνει τη δυνατότητα να μαθαίνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Αποτελεί σημαντικό κλάδο της οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 3 % του ΑΕΠ της ΕΕ».
Ως εκ τούτου, «χρειάζεται μεγαλύτερη προβολή και περισσότερη δράση σε επίπεδο ΕΕ. Η κύρια πρόκληση είναι η προώθηση του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου και η προστασία του από απειλές όπως η Super League».

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια