Ο αδελφός μου ο Νίκος, φωτογράφος αιώνιων στιγμών

Απόψεις
Ο αδελφός μου ο Νίκος, φωτογράφος αιώνιων στιγμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κοινωνία, η Εκκλησία, οι Αρχές και τα Μέσα τίμησαν την ταπεινότητα, την ανιδιοτέλεια και την μεγάλη προσφορά του Νίκου Μαλτεζάκη μέσα από τον φακό της φωτογραφικής του μηχανής - Το αβάσταχτο συναίσθημα, όταν αισθάνεσαι την παρουσία της απουσίας της αδελφής και του αδελφού σου μέσα σε τρεις βδομάδες…

Είναι απερίγραπτο το συναίσθημα μέσα από την απέραντη έκφραση της ψυχής.

Ακατάπαυστες οι εικόνες στο νου, από στιγμές κάθε λογής, όμορφες ή ατυχείς, στη ροή της ζωής.

Πράγματα που έκανες ή δεν έκανες ενώ θα μπορούσες να κάνεις, αν ακολουθούσες τις προτροπές της ψυχής σου.

Σαν μια πρώτη κρίση από τον Ύψιστο πριν έλθει η δική σου σειρά να βυθιστείς από το τούνελ του θανάτου στο Φως που σε περιμένει.

Εκεί όπου ήδη βρίσκονται οι μοναδικές αδελφικές παρουσίες του κόσμου σου, μέσα από το αίμα και την κοινή ανατροφή από πατέρα και μητέρα.

Μέγα βίωμα, αβάσταχτης θλίψης και οδύνης, όταν χάνεις από αυτό το πράγμα που λέγεται θάνατος, την μονάκριβη αδελφή σου και τον μονάκριβο αδελφό σου, μέσα σε είκοσι και κάτι μέρες.

Η παρουσία της απουσίας τους, σε συνταράσει συθέμελα, προσπαθώντας να κατανοήσεις αν ο θάνατος είναι τόσο αληθινός όσο και η ζωή, όπως το βλέπουν φιλόσοφοι και ποιητές…

Πριν τρεις εβδομάδες έχασα από τη σύνδεση της ζωής, την αδελφή μου Τιτίκα, και στο συμπλήρωμά τους τον αδελφό μου Νίκο. Αβάσταχτο, τόσο πολύ, που αν το περιέγραφες πριν από αυτό, δεν θα μπορούσες να πιστέψεις το απέραντο εύρος και το βάθος της ψυχής. Τουλάχιστον ξέρεις πως θα είναι μαζί, εκεί ψηλά.

Ο φούρναρης και το βραβείο

Κι οι δυο ταλαντούχοι, έχοντας ουσιαστικά ένα χρόνο διαφορά, άρχισαν τη μουσική της ζωής μέσα από τα πλήκτρα της τέχνης. Πρώτα η Τιτίκα κέρδιζε στα εφηβικά της χρόνια βραβείο σχεδιάστριας ραπτικής για το Παρίσι από τη Singer. Δεν πήγε όμως ποτέ, (που να άφηνε κείνα τα χρόνια η μάνα…), αλλά δίδαξε αρκετές νέες στο δωμάτιο του παλιού σπιτιού στις Βούτες, αφήνοντας σε κορνίζα την σπουδαία υποτροφία.

Αυτό, όμως φαίνεται να κίνησε το κίνητρο του Νίκου, που οι γονείς τον ώθησαν ως παιδί να μαθητεύσει φούρναρης στου χωριό δίπλα στον Φίλιππο. Πήγε. Με χρήματα του κόπου του, αγόρασε μια φτηνή φωτογραφική μηχανή και φιλμ με αφορμή έναν διαγωνισμό φωτογραφίας της Φίνος Φιλμ από περιοδικό της εποχής και κέρδισε το βραβείο! Είχε και αυτός το δικό του Παρίσι! Μετακόμισε αμέσως στο Ηράκλειο με τη φωτογραφική μηχανή στο χέρι με τις δονήσεις της καρδιάς του να χτυπούν μέσα από τα κλικ της πόζας. Οι ορίζοντες είχαν ανοίξει.

Ταγμένος στην καταγραφή των στιγμών της ζωής και των ανθρώπων, όλα τα βήματα της ζωής του. Άκακος, ευγενής, φιλότιμος στα υψηλότερα όρια που υπάρχουν, εντελώς ανιδιοτελής, έγραψε την ιστορία μιας ζωής, που ανταμείφθηκε ως μεγάλη περιουσία τιμής για την σύζυγο και τα παιδιά του.

-Η φωτογραφία από την εκκλησία της Παναγίας Βουτών, είναι από τον συνάδελφο Μανόλη Κοκκολάκη που εκπροσώπησε την Περιφέρεια Κρήτης. Απ’ αριστερά: Ο γιος του εκπλιπόντος Μιχάλης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πρόδρομος, η σύζυγος του εκπλιπόντος Αναστασία, η κόρη τους Κατερίνα και η σύζυγος του αδελφού του Στέλιου Μαλτεζάκη, Χρυσούλα.

Το Λεύκωμα για τον Πατριάρχη

Τα λόγια του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Πρόδρομου (με τον χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου κκ Ειρηναίου), στη Εξόδιο Ακολουθία στον ιερό Ναό της Παναγίας Βουτών, ένωναν διαστάσεις ουρανό και γη στο όνομά του Νίκου Μαλτεζάκη. Για το σπάνιο ήθος του, το φιλότιμό του, την αγάπη του για τη φωτογραφία και την Εκκλησία.

«Όλοι οι Άγιοι που έχεις φωτογραφήσεις Νίκο, σε περιμένουν σε ένα κόσμο γεμάτο από Φως», του είπε στον χαρισματικό και πλούσιο  επικήδειο που έκανε και τις πέτρες του ναού να συγκινούνται. «Ο Νίκος απαθανάτιζε στιγμές σε πρόσωπα, γεγονότα, τοπία και με τα “κλικ”, οι στιγμές αυτές γινόταν αιώνιες».

Ανέφερε δε με λέξεις δύναμης, ότι, η μνήμη του Νίκου θα είναι αιώνια, καθώς θα μνημονεύεται από την Εκκλησία, εκφράζοντας στην οικογένεια τα συλλυπητήρια του.

Η είδηση μάλιστα ότι το σπουδαίο αρχείο του Νίκου Μαλτεζάκη αποτελεί βάση εμπλουτισμού του υπό έκδοση τόμου για τα 30 χρόνια θητείας του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου, ήταν ξεχωριστό εύσημο για τον εκλιπόντα.

«Οι φωτογραφίες χρόνων που μας παρέδιδε ο αγαπητός Νίκος από εορτές, εκδηλώσεις, συνέδρια, συναντήσεις στην Αρχιεπισκοπή, μένουν αθάνατες και μάλιστα πολλές απ’ αυτές θα καταχωρηθούν στον τόμο που ετοιμάζουμε για την συμπλήρωση 30 χρόνων στον Οικουμενικό θρόνο του Πατριάρχη μας κκ Βαρθολομαίου» είπε χαρακτηριστικά ο Επίσκοπος π. Πρόδρομος.

Οι χαρακτηρισμοί για την ταπεινότητα, την εντιμότητα και το φιλότιμο του εμβληματικού φωτογράφου και φωτορεπόρτερ επί πέντε δεκαετίες, Νίκου Μαλτεζάκη, αποδόθηκαν απλόχερα στις ανακοινώσεις του Δήμαρχου Ηρακλείου και στις κινήσεις τύπου από την Περιφέρεια Κρήτης… Μαζί και στα μηνύματα προς την οικογένεια του και τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αληθινά, ο αδελφός μου ο Νίκος, μπορεί να έφυγε φτωχός υλικά από τη ζωή, και ταλαιπωρημένος στην υγεία του, αλλά άφησε πλούτο αξιών και έργου στην οικογένειά του και στην ίδια την κοινωνία. Παρακαταθήκες αληθινοί θησαυροί, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε… Σαν Άγιος!

Καλή αντάμωση με την αδελφή μας Νίκο…

Ο μικρός σας αδελφός Στέλιος

(Οι φωτογραφίες από τη ζωή του Νίκου Μαλτεζάκη είναι από το αρχείο της Μαρίας Λιναρίτη, κόρης της αδελφής μας που αποχώρησε από τη ζωή στις 8 Οκτωβρίου… -  Στην κεντρική ο Νίκος Μαλτεζάκης σε εφηβική ηλικία με την αδελφή του Τιτίκα και πίσω αριστερά, ο μικρός αδελφός τους Στέλιος)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News