«Η πρόκριση στο νέο Champions League θα πρέπει να βασίζεται στην αξία, όχι στην φήμη»

Απόψεις
«Η πρόκριση στο νέο Champions League θα πρέπει να βασίζεται στην αξία, όχι στην φήμη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο φόβος της UEFA για αποσχίσεις στα χνάρια της ESL που εκφράζεται στο νέο σύστημα από το 2024, εγείρει ζήτημα από την «European Leagues», στο θέμα των προκρίσεων που δεν πρέπει να στηρίζονται στην ιστορία μιας ομάδας, αλλά στην αξία κάθε ομάδας στα τρέχοντα πρωταθλήματα...

Τον περασμένο Απρίλιο, ανακοινώθηκε ένα νέο σύστημα από το 2024 και μετά, για να αποτραπεί η απειλή μιας αποσχισθείσας Super League, με τη φάση των ομίλων του Champions League να επεκτείνεται από 32 σε 36 ομάδες, αλλά να διεξάγεται σε μορφή ενιαίου πρωταθλήματος. Αντί των σημερινών έξι αγώνων, κάθε ομάδα θα παίζει τουλάχιστον 10 παιχνίδια με 10 διαφορετικούς αντιπάλους.

Όμως, ο οργανισμός-ομπρέλα των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων εξακολουθεί να ανησυχεί για το γεγονός ότι θα επιτραπεί σε συλλόγους να συμμετάσχουν στη διοργάνωση με βάση την προηγούμενη ιστορία τους και όχι με βάση την πρόσφατη εγχώρια επιτυχία τους.

Έτσι τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης προέτρεψαν για άλλη μια φορά την UEFA να αποφασίσει την πρόκριση στο Champions League μόνο με βάση την αθλητική αξία και όχι με βάση τις ιστορικές επιδόσεις.

Ο Τζάκο Σβάρτ, διευθύνων σύμβουλος της European Leagues, λέει ότι θα υπάρξει μια δεύτερη φάση διαπραγματεύσεων με την UEFA. «Πιστεύουμε ότι θα γίνουν αλλαγές, είναι σαφές, ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με όλα τα θέματα που έχουν αποφασιστεί».

Ο πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Λιγκών Κλάους Τόμσεν πρόσθεσε: «Πρέπει (να) αντιμετωπίσουμε πολύ συγκεκριμένα ότι οι ιστορικοί συντελεστές δεν έχουν καμία σχέση με την πρόσβαση ή τη διανομή, πρέπει να καθοδηγείται από την αθλητική αξία".

«Πρέπει να φροντίσουμε ώστε το ποδόσφαιρο να βασίζεται στις εγχώριες διοργανώσεις, στην αθλητική αξία και να έχουμε μια συναρπαστική ανταγωνιστική ισορροπία σε όλες τις εγχώριες διοργανώσεις μας, διότι αυτό είναι που μας οδηγεί ως κουλτούρα στην Ευρώπη και όχι μόνο η εμπορική επιχείρηση».

Μια δήλωση που ακολούθησε την ετήσια συνέλευση του σώματος την περασμένη εβδομάδα έκανε την ίδια επισήμανση.

«Οι αθλητικές αρετές (από την τελευταία αγωνιστική περίοδο) είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τη νίκη ή την ήττα σε αγώνες και διοργανώσεις, και συνεπώς για τη συμμετοχή (ή όχι) σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις. Κερδίστε το στο γήπεδο», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Ο συντελεστής ως εργαλείο για την πρόκριση ή τη διανομή (των εσόδων) για μια μελλοντική διοργάνωση συλλόγων της UEFA πρέπει να απορριφθεί πλήρως».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News