Νέα υπόθεση Μποσμάν που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Απόψεις
Νέα υπόθεση Μποσμάν που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κανόνας της UEFA για τους εγχώριους ποδοσφαιριστές δοκιμάζεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – Το ποδόσφαιρο φουλάρει στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων – Το κλειδί του καταστατικού για να περάσει ή να μην περάσει το διετές Μουντιάλ από τη FIFA - Ομοσπονδίες απειλούν με αποχώρηση

Η υπόθεση του Ζαν-Μαρκ Μποσμάν ήταν μια στιγμή ορόσημο για το ποδόσφαιρο, με την απόφαση να δίνει στους σύγχρονους παίκτες τη νέα ελευθερία κινήσεων που έχει γίνει κοινός τόπος σήμερα, και τώρα πρόκειται να υπάρξει άλλη μια παρόμοια υπόθεση που θα μπορούσε να επιφέρει μια ακόμη επανάσταση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Στο πλαίσιο των κανόνων εγγραφής ομάδων της UEFA για τις δικές της ηπειρωτικές διοργανώσεις, υπάρχει η απαίτηση ότι ένας ορισμένος αριθμός των εγγεγραμμένων παικτών πρέπει να έχει προέρχεται από το σύστημα ακαδημιών του συλλόγου.

Αυτοί οι παίκτες θεωρούνται ότι έχουν το καθεστώς του "γηγενή", με τα επίπεδα του να ποικίλλουν ανάλογα με το αν έχουν αναπτυχθεί εντός του συγκεκριμένου συλλόγου ή του έθνους στο οποίο ανήκει ο συγκεκριμένος σύλλογος.

Ωστόσο, ένας Βέλγος δικαστής κάλεσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποφασίσει αν αυτό είναι νόμιμο ή όχι. Υπάρχει η άποψη ότι ο κανόνας αυτός παραβιάζει την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, αν και ο κανόνας ισχύει από το 2005.

Η Ρόγιαλ Αντβέρπ κατήγγειλε δημοσίως τους κανόνες της βελγικής πρώτης κατηγορίας το 2020, αφού δυσκολευόταν να εγγράψει τον Ισραηλινό παίκτη Λιόρ Ραφαέλοφ στην ομάδα της.

Στη βελγική Pro League, μια ομάδα 25 παικτών πρέπει να έχει οκτώ παίκτες από την ακαδημία της συγκεκριμένης ομάδας και έξι από αυτούς πρέπει να συμπεριληφθούν σε μια ομάδα αγωνιστικής ημέρας.

Εάν αυτή η νομική ενέργεια καταλήξει επιτυχής, είναι ασαφές εάν η UEFA θα έχει ή όχι νομική βάση για να διατηρήσει τους δικούς της εγχώριους κανόνες σε ισχύ για τις διοργανώσεις της UEFA. (Πληροφορίες από το marca.com)

Το ποδόσφαιρο στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων

Όλα διεθνοποιούνται ταχύτατα και στο ποδόσφαιρο. Η UEFA άνοιξε μια νέα κατηγορία δικαιωμάτων κρυπτονομισμάτων, προκηρύσσοντας προσφορές για τα δικαιώματα αδειοδότησης του Champions League για τον κύκλο 2021-24.

-Η Γουλβς φέρνει νέο μέτοχο από τις ΗΠΑ με την PEAK6 (αμερικανική εταιρεία χρηματοδότησης και τεχνολογίας) να αποκτά μειοψηφικό πακέτο μετοχών (και) προς δόξα των e-sports

-Ο τομέας της κρυπτογράφησης έχει εκτοξευθεί στον κλάδο του ποδοσφαίρου, με την socios.com να πρωτοστατεί με το μοντέλο του fan token και να προσγειώνει συμφωνίες με διάφορους συλλόγους, μεταξύ των οποίων τη Μίλαν, την Άρσεναλ, την Μπαρτσελόνα, τη Γιουβέντους, τη Μάντσεστερ Σίτι, την Παρί Σεν Ζερμέν και τη La Liga.

Η Bitci με έδρα την Τουρκία έχει συνεργαστεί με τη Βραζιλιάνικη Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (CBF) και την Ισπανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (RFEF).

-Ο βραζιλιάνικος τηλεοπτικός γίγαντας TV Globo έχασε την αποκλειστικότητα στα ψηφιακά δικαιώματα για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022, με τη FIFA να ξεπερνά τα δικαιώματα ροής και να προσφέρει πακέτα στο Youtube, το Facebook και το TikTok.

-Πέρυσι, ο Globo έχασε τα τηλεοπτικά δικαιώματα από το Κόπα Λιμπερταδόρες και τη Φόρμουλα 1, με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα να επιδιώκει να μειώσει το κόστος καθώς η αγορά ραδιοτηλεόρασης στη χώρα άρχισε να κατακερματίζεται.

Μπορεί να περάσει το διετές Μουντιάλ;

Μπορεί να περάσει το διετές Μουντιάλ που προωθεί η FIFA μέσα από τον συσχετισμό ψήφων που προβλέπεται από το καταστατικό της; Οι υποστηρικτές του διπλασιασμού της συχνότητας διεξαγωγής του τουρνουά, εμφανίζονται να διαθέτουν την πλειοψηφία μεταξύ των ψηφοφόρων, με μια αλλαγή στο καταστατικό που θα απαιτεί την υποστήριξη των «τριών τετάρτων των Ομοσπονδιών-μελών που είναι παρούσες και έχουν δικαίωμα ψήφου». Θα μπορέσουν να την πετύχουν;

Αν και οι 211 ενώσεις μέλη είναι παρούσες και έχουν δικαίωμα ψήφου, αυτό θέτει την ελάχιστη απαιτούμενη ψήφο για την έγκριση μιας τροποποίησης 159 ψήφους, και για την παρεμπόδιση της πρότασης σε 53. Η Ευρώπη/UEFA (55 ενώσεις) και η Νότια Αμερική/CONMEBOL (10 ενώσεις) θα μπορούσαν άνετα να συγκεντρώσουν τη δύναμη πυρός για μια μειοψηφία αποκλεισμού, ακόμη και αν δεν καταφέρουν να επιδείξουν απόλυτη ομοφωνία στις τάξεις τους.

Όπως αποκαλύπτεται τουλάχιστον 12 από τις 55 Ομοσπονδίες είναι έτοιμες να αποχωρήσουν από την FIFA εάν αυτή επιμείνει στη συγκεκριμένη απόφαση.

Την αποκάλυψη έκανε με δημοσίευμά του το “Associated Press” το οποίο επικαλείται πηγές που είναι κοντά στις εξελίξεις. Το μόνο που σημειώνεται είναι ότι πρόκειται για Ομοσπονδίες κρατών που ανήκουν στις Βόρειες χώρες.

“Αν μια πλειοψηφία της FIFA αποφασίσει να υιοθετήσει την πρόταση για το Παγκόσμιο Κύπελλο ανά διετία, τότε οι Σκανδιναβικές Ομοσπονδίες θα πρέπει να σκεφτούν περισσότερες δράσεις και σχέδια που θα είναι πιο κοντά στις βασικές αξίες του αντί για την πρόταση της FIFA” ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν από μερικές ημέρες οι Ομοσπονδίες της Δανίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και των Νήσων Φερόε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News