Αρσέν Βενγκέρ: «Αυτοματοποιημένο οφσάιντ στο Μουντιάλ του Κατάρ»

Απόψεις
Αρσέν Βενγκέρ: «Αυτοματοποιημένο οφσάιντ στο Μουντιάλ του Κατάρ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη η πιθανότητα - Ο διευθυντής Ανάπτυξης της FIFA δίνει πληροφορίες για την επόμενη εξέλιξη της διαιτησίας, αλλά είδε και τη ρήξη της Γαλλικής Λίγκας με την Ομοσπονδία της χώρας για Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια - «Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια παγκόσμια κληρονομιά που πρέπει να διατηρηθεί και να μην ευτελιστεί».

Ο Αρσέν Βενγκέρ, ως διευθυντής ανάπτυξης της FIFA, επιμένει ότι οι αυτοματοποιημένες, ηλεκτρονικές κλήσεις στα οφσάιντ μπορούν να εισαχθούν μέχρι την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ.

Ο Βενγκέρ, ο οποίος προωθεί την αναμόρφωση του ημερολογίου των διεθνών αγώνων από τη FIFA με επίκεντρο ένα διετές Παγκόσμιο Κύπελλο, πρότεινε την τελευταία του επανάσταση στο παιχνίδι σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης στο Παρίσι.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το οφσάιντ να αυτοματοποιηθεί το 2022. Είμαι υποχρεωμένος να κρατήσω τις λεπτομέρειες μυστικές, αλλά θα είναι η επόμενη από τις μεγάλες εξελίξεις στη διαιτησία. Το 2022 στο Παγκόσμιο Κύπελλο, θα είμαστε πολύ καλύτερα σε θέση να παίρνουμε πολύ γρήγορες αποφάσεις για τα οφσάιντ.  Και θα σταματάει λιγότερο το παιχνίδι, γιατί αυτό είναι που μπορεί να καταλογιστεί στο VAR. Υπάρχει μια πραγματική συναισθηματική ανάταση, αλλά μετά από αυτό πρέπει να ξέρεις αν θέλεις δίκαιες αποφάσεις ή όχι».

Την τελευταία δεκαετία, η FIFA έχει διαδραματίσει πολύ ενεργό ρόλο στην εισαγωγή της τεχνολογίας στο παιχνίδι με την άφιξη της τεχνολογίας της γραμμής τέρματος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία και στη συνέχεια την έλευση του βίντεο-βοηθού διαιτητή (VAR) στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία.

Τώρα θέλει να εισαγάγει τις αυτοματοποιημένες αποφάσεις διαιτησίας μετά τις διαμάχες σχετικά με τις αποφάσεις του VAR σε τριχοειδή σημεία στα εγχώρια πρωταθλήματα, ιδίως στην Premier League. Τον Ιούνιο του 2020, η Ζυρίχη δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο «να αναπτύξει ημι-αυτόματη τεχνολογία για τη σήμανση οφσάιντ, προκειμένου να παρέχει στον VAR πρόσθετες πληροφορίες που θα απλοποιήσουν τη λήψη αποφάσεων του διαιτητή και θα βελτιστοποιήσουν την ανάλυση της εικόνας».

Ωστόσο, τα περιθώρια για τη δοκιμή της νέας τεχνολογίας είναι περιορισμένα. Το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο λόγω της αφόρητης καλοκαιρινής ζέστης στον Κόλπο. Την επόμενη χρονιά, η FIFA διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο U-20 και το Παγκόσμιο Κύπελλο U-17 γυναικών.

Όχι της Γαλλικής Λίγκας για Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια και ρήξη με Νοέλ Λα Γκραέ

Η γαλλική λίγκα ψήφισε κατά των σχεδίων της FIFA για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια, χαρακτηρίζοντας την πρόταση ως «ανεπανόρθωτα αρνητική για τα εγχώρια πρωταθλήματα».

Στην ανακοίνωση της Επαγγελματικής Ποδοσφαιρικής Λίγκας (LFP) αναφέρεται:

«Χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, η FIFA θέλει να λάβει μια απόφαση που είναι προς το αποκλειστικό της συμφέρον και της οποίας ο αντίκτυπος είναι ανεπανόρθωτα αρνητικός για τα εγχώρια πρωταθλήματα και τους συλλόγους ως εργοδότες των παικτών.

Το σχέδιο αυτό θα προέβλεπε επίσης την επιμήκυνση των διεθνών περιόδων, γεγονός που θα διατάρασσε σε μεγάλο βαθμό τις εγχώριες σειρές πρωταθλημάτων και θα προκαλούσε την αδιαφορία των οπαδών. Η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου δεν γίνεται μόνο μέσω του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στηρίζεται πάνω απ' όλα στα εγχώρια πρωταθλήματα».

Η αντίθεση της LFP αποτελεί ρήξη με την άποψη της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FFF), της οποίας ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος Νοέλ Λα Γκραέ, έχει υποστηρίξει τα σχέδια της FIFA. Κανένα άλλο μέλος της UEFA δεν έχει μέχρι στιγμής τοποθετηθεί δημόσια υπέρ της «επανάστασης» της παγκόσμιας ομοσπονδίας ανά διετία. Ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσεφερίν έχει δηλώσει ότι η συνομοσπονδία του είναι έτοιμη να μποϊκοτάρει ένα διετές Παγκόσμιο Κύπελλο.

Προηγουμένως, ο Γάλλος προπονητής Ντιντιέ Ντεσάν, ο οποίος οδήγησε τους παγκόσμιους πρωταθλητές σε νίκη στο Nations League πρόσφατα, και ο Ουγκό Λιορίς αμφισβήτησαν επίσης τη σοφία της μείωσης του κύκλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τέσσερα σε δύο χρόνια.

Η LFP προσθέτει:

«Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια παγκόσμια κληρονομιά που πρέπει να διατηρηθεί και να μην ευτελιστεί».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News