FIFA: Μείωση στα συνολικά έσοδα από τις μεταγραφές

Απόψεις
FIFA: Μείωση στα συνολικά έσοδα από τις μεταγραφές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ισοζύγιο του «πάρε-δώσε» και των «δανεισμών» έπεσε κατά 2,08 δισ. δολάρια από το υψηλό των 5,8 δισ. ευρώ του 2019 – Η Αγγλία πρωτοστατεί σε όλες τις λίστες εκτός από μία...

 Με τους παίκτες που πήραν μεταγραφή για την επόμενη σεζόν, η FIFA δημοσίευσε το "Ισοζύγιο Διεθνών Μεταγραφών" (Ιούνιος – Αύγουστος 2021), συμπεριλαμβάνοντας και τη μεταγραφική δραστηριότητα των ελεύθερων ποδοσφαιριστών.

Η FIFA αναφέρει ότι οι αριθμοί παραμένουν παρόμοιοι με πέρυσι, όταν η πανδημία της Covid είχε τον πρώτο μεγάλο αντίκτυπο, με 7.748 διεθνείς μεταγραφές που αφορούσαν επαγγελματίες παίκτες. Εκεί που υπήρξε πιο σημαντικός αντίκτυπος ήταν η συνεχιζόμενη πτωτική τάση των μεταγραφικών αμοιβών. Στην τελευταία περίοδο ανήλθαν σε 3,72 δισεκατομμύρια, μειωμένες κατά 7,5% σε σχέση με το 2020, που ήταν 4,02 και λίγο πάνω από το 60% του ποσού-ρεκόρ των 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019.

H FIFA έκανε γνωστό ότι στη διάρκεια της ενδιάμεσης περιόδου μεταγραφών που αφορούσε παίκτες χωρίς συμβόλαιο (58,6%), ενώ οι δανεισμοί και οι επιστροφές από δανεισμούς αντιπροσώπευαν συνολικά το 26,6%. Οι μόνιμες μεταγραφές από σύλλογο σε σύλλογο αντιπροσώπευαν το υπόλοιπο 14,8%"!

Οι ευρωπαϊκές χώρες κυριάρχησαν τόσο στον αριθμό των μεταγραφών όσο και τις δαπάνες και τις εισπράξεις από μεταγραφές. Η Βραζιλία και η Αργεντινή ήταν οι μόνες μη ευρωπαϊκές ενώσεις που εξασφάλισαν θέσεις μεταξύ των δέκα πρώτων.

Σύμφωνα με τη FIFA «η Αγγλία πρωτοστατεί σε όλες τις λίστες εκτός από μία, με τους αγγλικούς συλλόγους να πραγματοποιούν τις περισσότερες εισερχόμενες και εξερχόμενες μεταγραφές και να δαπανούν τα περισσότερα ποσά για αμοιβές από όλες τις ενώσεις-μέλη παγκοσμίως. Βρίσκονται επίσης στην τρίτη θέση όσον αφορά τις εισπράξεις από διεθνείς μεταγραφές, πίσω μόνο τους γερμανικούς και γαλλικούς συλλόγους με συνολικές εισπράξεις 462,7 εκατ. δολάρια και 457,3 εκατ. δολάρια αντίστοιχα».

Επισημαίνεται ακόμη ότι η αγορά μεταγραφών στο γυναικείο ποδόσφαιρο είναι ανερχόμενη, σημειώνοντας ότι «ο αριθμός των μεταγραφών που περιλαμβάνουν αμοιβή για επαγγελματία παίκτη γυναικών αυξήθηκε κατά 72,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο καταγραφής του 2020».  Ωστόσο, αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη από το γεγονός ότι υπήρξαν μόνο 31 μεταγραφές συνολικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News