EURO 2020: Τα σπουδαία ρεκόρ που τα "σπάνε" στη διοργάνωση

Απόψεις
EURO 2020: Τα σπουδαία ρεκόρ που τα "σπάνε" στη διοργάνωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 9 γκολ σε μία διοργάνωση, που έχει σημειώσει ο Μισέλ Πλατινί και οι δύο διαδοχικές κατακτήσεις, που έχει καταφέρει η Ισπανία, είναι δύο από τα σημαντικότερα ρεκόρ, που έχουν χαρακτηρίσει τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου.

Το EURO 2020 θα διεξαχθεί από τις 11 Ιουνίου μέχρι τις 11 Ιουλίου και ορισμένα από τα σπουδαιότερα ρεκόρ της κορυφαίας διοργάνωσης στην «γηραιά ήπειρο», είναι τα εξής:

Τα εννέα γκολ του Μισέλ Πλατινί

Από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της γενιάς του, ο Γάλλος μεσοεπιθετικός, σκόραρε εννέα φορές σην διοργάνωση του 1984, που ολοκληρώθηκε με θρίαμβο των «πετεινών». Είναι ένα από τα πλέον... δύσκολα ρεκόρ στην Ιστορία του θεσμού, με τους Κιλιάν Μπαπέ και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι να φαντάζουν εκείνοι με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να το... πλησιάσουν.

Το «2 στα 2» της Ισπανίας

Η «Roja» είναι η μοναδική ομάδα, που κατάφερε να διατηρήσει τον τίτλο της στην Ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Διαθέτοντας πλειάδα «αστέρων» και στηριζόμενοι κυρίως στους Κασίγιας, Ινιέστα και Τσάβι, η εθνική Ισπανίας κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο, τόσο το 2008, όσο και το 2012. Η εθνική ομάδα της Δυτικής Γερμανίας, είχε φθάσει κοντά στο να διατηρήσει το τρόπαιο του 1972, αλλά στον τελικό του 1976 ηττήθηκε από την Τσεχοσλοβακία στα πέναλτι με 5-3 (κ.α. 2-2). Οσον αφορά σε επίδοξους... μιμητές, η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο, θα επιχειρήσει να διπλασιάσει τις επιτυχίες της, μετά την κατάκτηση του 2016.

Μεγαλύτερο -σε εύρος- σκορ σε τελικό

Η Ισπανία συνέτριψε με 4-0 την Ιταλία στον τελικό του 2012, χάρη στα τέρματα των Σίλβα (14`), Αλμπα (41`), Τόρες (84`) και Μάτα (85`). Είναι ένα σκορ, που δεδομένης της στροφής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, προς την κατοχή μπάλας και της έμφασης στην αμυντική λειτουργία, δύσκολα θα... ξαναεμφανισθεί σε τελικό.

Ο CR7 «απειλεί» τον Πλατινί

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί μόνος επικεφαλής στον πίνακα των σκόρερ στην Ιστορία του θεσμού. Αυτό θα συμβεί, εάν ο Πορτογάλος επιθετικός «βρει δίχτυα» μία φορά, καθώς θα αφήσει στην δεύτερη θέση τον Μισέλ Πλατινί, ο οποίος έχει σκοράρει εννέα φορές σε τελική φάση (1984).

Το τρίτο τρόπαιο

Η Γαλλία θα έχει την δυνατότητα να... μπει στο «κλειστό κλαμπ» με τις περισσότερες κατακτήσεις, όπου βρίσκονται ήδη, η Γερμανία (σ.σ. 1972 και 1980 ως Δυτική Γερμανία και το 1996) και η Ισπανία (1964, 2008, 2012). Οι «πετενοί» του Ντιντιέ Ντεσάμπ, έχουν λοιπόν, ακόμη ένα κίνητρο για να κατακτήσουν το τρόπαιο, μετά το 1984 και το 2000.

Ο γηραιότερος σκόρερ

Πρόκειται για τον Ασυτριακό, Ιβιτσα Βάστιτς, ο οποίος στην διοργάνωση του 2008, ευστόχησε σε πέναλτι εναντίον της Πολωνίας, σε ηλικία 38 ετών και 257 ημερών.

Ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής

Ο Ούγγρος τερματοφύλακας, Γκάμπορ Κίραλι με την διάσημη ανά την υφήλιο, γκρι φόρμα του, είναι ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που έχει αγωνισθεί σε τελική φάση EURO. Ο Κίραλι ήταν 40 ετών και 86 ημερών, όταν η Ουγγαρία γνώρισε «βαριά» ήττα με 4-0 από το Βέλγιο και αποκλείσθηκε από την συνέχεια του EURO 2016.

Ο νεότερος παίκτης και ο νεότερος σκόρερ

Ο Ολλανδός, Τζέθρο Βίλεμς αγωνίσθηκε σε τελική φάση (σ.σ. εναντίον της Δανίας το 2012) σε ηλικία 18 ετών και 71 ημερών. Οσον αφορά στον νεότερο σκόρερ, είναι ο Ελβετός, Γιόχαν Φονλάντεν, ο οποίος το 2004, σκόραρε εναντίον της Γαλλίας, σε ηλικία 18 ετών και 141 ημερών.

Ο πιό... παραγωγικός αγώνας

Πρόκειται για τον ημιτελικό του 1960, που διεξήχθη στις 6 Ιουλίου στο «Parc des Princes», ανάμεσα στην Γαλλία και την Γιουγκοσλαβία. Μετά από μία συγκλονιστική αναμέτρηση, οι «πλάβι» επικράτησαν με 5-4 και προκρίθηκαν στον τελικό, όπου ηττήθηκαν στην παράταση με 2-1 από την ΕΣΣΔ.

Οι ευρύτερες νίκες

Τρεις αγώνες έχουν λήξει με διαφορά πέντε γκολ στην Ιστορία του θεσμού. Πρόκειται για τα ματς Γαλλία-Βέλγιο 5-0 (1984), Δανία-Γιουγκοσλαβία 5-0 (1984), Σουηδία-Βουλγαρία 5-0 (2004) και την αναμέτρηση Ολλανδία-Σερβία 6-1 (2000).

Το ταχύτερο γκολ

Εκτός από την ιστορική κατάκτηση του EURO 2004, η εθνική Ελλάδας κατέχει κι ένα αρνητικό ρεκόρ στον θεσμό. Παρά το γεγονός ότι ο Οτο Ρεχάγκελ βασίσθηκε στην εξαιρετική αμυντική λειτουργία και στην διαρκή πίεση στον αντίπαλο, οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2004, δέχθηκαν το πιό γρήγορο γκολ σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. «Δράστης», ο Ρώσος, Ντιμίτρι Κιριτσένκο, ο οποίος σκόραρε μόλις ένα λεπτό και επτά δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα, στην μοναδική ήττα (2-1), που γνώρισε η «γαλανόλευκη» στην διοργάνωση της Πορτογαλίας.

Δείτε και αυτό το εξαιρετικό βίντεο για τα ρεκόρ

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φώτο: youtube

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News