Champions League: Ο τελικός και η Αγγλική ισχύς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Απόψεις
Champions League: Ο τελικός και η Αγγλική ισχύς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σίτι και Τσέλσι, Γκουαρδιόλα και Τούχελ, η πρωτάρα και η εκείνη που το κάνει τρίτη φορά σε 13 χρόνια! Οκτώ ενδιαφέροντα γεγονότα που πρέπει να ξέρετε πριν από τη μεγάλη συνάντηση στο Οπόρτο...

-Όπως σχολιάσθηκε στο BBC από τον Τζέιμς Γκρεγκ η πρόσφατα ανανεωμένη τηλεοπτική συμφωνία  της Premier League (5,2 δισεκατομμύρια ευρώ για τις επόμενες τρεις σεζόν) σήμανε ότι οι ομάδες, επρόκειτο να πλημμυριστούν με χρήματα.

-«Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο ομάδες που ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα το περασμένο καλοκαίρι είναι στον τελικό»

-Στραμμένα βλέμματα στον τελικό του Οπόρτο. Η Μάντσεστερ Σίτι και η Τσέλσι θα αγωνιστούν στον δεύτερο τελικό του «All-English Champions League», μόλις δύο χρόνια μετά τη Λίβερπουλ και την Τότεναμ, που αντιμετώπισαν η μία την άλλη στον τελικό του Champions League στη Μαδρίτη.

-Αν δεν καταλάβατε, ο δεύτερος αγγλικός τελικός σε τρία χρόνια δείχνει την οικονομική δύναμη της Πρέμιερ Λιγκ, κάτι που τονίστηκε με τον κορωνοϊό! Οι σχολιασμοί παγκοσμίως είναι τρανταχτοί για τον τελικό της πρωτάρας Σίτι και της Τσέλσι που το έχει κάνει τρεις φορές τα τελευταία 13 χρόνια.

-Στο FourFourTwo επισημαίνεται ότι «τα τελευταία 20 χρόνια, η Σίτι και η Τσέλσι εμφανίστηκαν για να αλλάξουν την ισορροπία ισχύος στην Αγγλία»

.

-Ο Τόμας Τούχελ νίκησε τον Πεπ και στις δύο περιπτώσεις που συναντήθηκαν στην Αγγλία αυτή τη σεζόν, με την Τσέλσι να κερδίζει εναντίον της Σίτι στο Κύπελλο FA και στην Πρέμιερ Λιγκ τις τελευταίες εβδομάδες.

-Για τον Γκρεγκ «ο Τούχελ έχει κάνει την Τσέλσι μια σταθερή και δύσκολη ομάδα που μπορεί να νικήσει. Την ανέλαβε στην ένατη θέση, την ανέβασε στην τέταρτη και την έφτασε σε δύο τελικούς, νικώντας τον Γκουαρντιόλα δύο φορές από την άφιξή του. Έχει εντυπωσιάσει πολλούς ανθρώπους στην Αγγλία».

-Οι περισσότεροι αναλυτές στον Αγγλικό τύπο μιλούν για τον εξαιρετικό Γκουαρδιόλα [που το έχει επιτύχει ήδη με την Μπαρτσελόνα και την Μπάγερν. «Η Σίτι είναι ελκυστική, παίζει ποδόσφαιρο που δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί σε ένα πρωτάθλημα τόσο ανταγωνιστικό όσο η Premier League».

Εδώ είναι οκτώ ενδιαφέροντα γεγονότα που πρέπει να γνωρίζετε πριν από τον τελικό στο Πόρτο.

  1. Η πρόσφατη ιστορία ευνοεί την Τσέλσι: Η Τσέλσι έχει κερδίσει και τους δύο αγώνες της εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι από τότε που ο Τόμας Τούσελ ανέλαβε το «Stamford Bridge». Η τελευταία φορά που κέρδισε τρεις συνεχόμενες φορές εναντίον της Σίτι ήταν μεταξύ 2005 και 2009, όταν κέρδισαν οκτώ συνεχόμενα παιχνίδια.

  2. Κάνοντας ντεμπούτο στο τελικό χάνουν συνήθως: Η Μάντσεστερ Σίτι είναι η ένατη διαφορετική Αγγλική ομάδα που φτάνει στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος / Τσάμπιονς Λιγκ. Η Αγγλία έχει τουλάχιστον τρεις περισσότερες συμμετοχές από οποιαδήποτε άλλη χώρα (η Γερμανία και η Ιταλία έχουν 6). Ωστόσο, μόνο μία από τις 10 τελευταίες ομάδες που έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στον τελικό κέρδισε, με την Μπορούσια Ντόρτμουντ να νικά τη Γιουβέντους 3-1 το 1997. Η τελευταία αγγλική ομάδα που κέρδισε τον πρώτο της τελικό ήταν η Άστον Βίλα, με νίκη της επί της Μπάγερν Μονάχου το 1982.

  3. Συμπαγείς άμυνες και οι δύο: Τόσο η Τσέλσι και η Μάντσεστερ Σίτι έχουν δεχτεί μόλις τέσσερα γκολ στο Champions League της σεζόν. Είναι η πρώτη φορά που και οι δύο φιναλίστ δέχτηκαν από τέσσερα γκολ ή λιγότερα στο δρόμο τους στον τελικό από τη σεζόν 2005/06, όταν η Άρσεναλ είχε παραχωρήσει δύο και η Μπαρτσελόνα τέσσερα, πριν συναντηθούν στο Παρίσι.

  4. Η Σίτι προσπαθεί να πιάσει το ρεκόρ της Ρεάλ: Η ομάδα του Γκουαρντιόλα έχει κερδίσει 11 αγώνες στο Τσάμπιονς Λιγκ αυτή τη σεζόν και απέχει μόνο μία νίκη από το να ισοφαρίσει το ρεκόρ της Ρεάλ Μαδρίτης με 12 νίκες το 2001/02. Η ισπανική ομάδα έπαιξε 17 αγώνες σε κείνη τη διοργάνωση, σε σύγκριση με τους 13 που έχει παίξει φέτος η Σίτι.

  5. Ο Γκουαρντιόλα «κυνηγά» Ανσέλοτι και Ζιντάν: Ο προπονητής του Μάντσεστερ Σίτι ψάχνει για το τρίτο τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού το κέρδισε το 2009 και το 2011 με τη Μπαρτσελόνα. Θα γίνει ο τρίτος προπονητής που κερδίζει το τρόπαιο τρεις φορές μετά τον Κάρλος Αντσελότι (2003, 2007, 2014) και τον Ζινεντίν Ζιντάν (2016, 2017, 2018).

  6. Ο μεγαλύτερος χρόνος μεταξύ δύο τελικών: Πενήντα ένα χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Μάντσεστερ Σίτι έπαιξε τελευταία φορά σε έναν ευρωπαϊκό τελικό, όταν νίκησε την Γκόρνικ Ζάμπρι στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1970. Αυτό θα σπάσει το ρεκόρ μεταξύ των ευρωπαϊκών τελικών που κατείχε η Σπόρτινγκ, η οποία περίμενε 41 χρόνια μεταξύ του τελικού του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1964 και του τελικού του Κυπέλλου UEFA 2005.

  7. Η ευρωπαϊκή ιστορία μεταξύ των δύο: Οι μόνες περιπτώσεις που συναντήθηκαν και οι δύο ομάδες στην ευρωπαϊκή διοργάνωση ήταν το 1970/71, όταν διεκδίκησαν τον ημιτελικό του κυπέλλου κυπελλούχων. Η Τσέλσι κέρδισε και τα δύο ματς 1-0 για να προχωρήσει στον τελικό, όπου νίκησε τη Ρεάλ Μαδρίτης.

  8. Τρίτο συνεχόμενο ντεμπούτο στον τελικό: Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην οποία μια ομάδα θα παίξει για πρώτη φορά στον τελικό του Champions League. Η Τότεναμ το έκανε το 2019, η Παρί Σεν Ζερμέν το 2020 και η Μάντσεστερ Σίτι το 2021. Είναι η πρώτη φορά που τρεις συνεχόμενοι τελικοί περιλαμβάνουν ντεμπούτο ομάδας από το 1986-1988 (Στεάουα Βουκουρεστίου, Πόρτο και Αϊντχόβεν)

    Πηγή στατιστικών στοιχείων marca.com - Φωτογραφική σύνθεση: shutterstock, youtube

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News