Ποδόσφαιρο και κλιματική αλλαγή με αφορμή το Euro 2020

Απόψεις
Ποδόσφαιρο και κλιματική αλλαγή με αφορμή το Euro 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κατανάλωση ενέργειας στα μεγάλα γήπεδα και οι μεταφορές αποτελούν γενικότερα τα μεγάλα προβλήματα - "Επικίνδυνο προηγούμενο" η τέλεση των αγώνων του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος σε 11 χώρες...

Το ποδόσφαιρο δεν μένει έξω από τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2020 και στο μηδέν έως το 2050. Κάθε τομέας καλείται να κάνει αυτό που μπορεί, για να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Στο ποδόσφαιρο, έχουν ήδη επισημανθεί πολλά που μπορούν να γίνουν στα γήπεδα, ώστε να μειώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.Το ερχόμενο Euro εμφανίζει δυσκολίες ως προς αυτό, επειδή θα διεξαχθεί σε 11 χώρες και η "πράσινη" αρθρογραφία έχει ανάψει!

Οι μελετητές της κλιματικής αλλαγής, βρίσκουν -σύμφωνα με το euractiv- σκληρά για το κλίμα αυτά τα τουρνουά, λόγω της μεγάλης ενεργειακής χρήσης των σταδίων, όπως και την προσθήκη επιπλέον ταξιδιών.

Σε εκθέσεις της ΕΕ, ένα μεγάλο στάδιο καταναλώνει περίπου 10.000 μεγαβάτ ανά ώρα (MWh) ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως και έως και 25.000 KWh κατά τη διάρκεια ενός αγώνα 90 λεπτών. Η ενέργεια που χρησιμοποιείται σε ένα μόνο παιχνίδι θα μπορούσε να τροφοδοτήσει δώδεκα σπίτια για ένα ολόκληρο έτος. Μόνο ο φωτισμός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% της συνολικής ενέργειας που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Selectra.

Αυτό δεν αφορά μόνο τον ομοιόμορφο φωτισμό του γηπέδου, αλλά και τους πίνακες βαθμολογίας, οθόνες αγώνα και οθόνες διαφήμισης. Η τροφοδοσία αντιπροσωπεύει περίπου το 20%, όπως και η θέρμανση και η ψύξη. Οι ισχυροί δορυφορικοί πομποί και οι κάμερες HD που απαιτούνται για τη μετάδοση των παιχνιδιών αντιπροσωπεύουν περίπου το 11%.

«Εκτιμάται ότι το μέσο γήπεδο του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μια μικρή πόλη, από την έναρξη μέχρι την τελικό σφύριγμα». Και αυτό είναι μόνο μέρος του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα ενός τουρνουά ποδοσφαίρου.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία εκτιμάται ότι παρήγαγε 2,2 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 - συγκρίσιμο με τις εκπομπές από την παραγωγή μισής δόσης μπύρας για κάθε άτομο στον πλανήτη..

"Το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν στις μεταφορές - αυτό ήταν το 74% του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα των οπαδών και των ομάδων." Η διαμονή από 12%, τα τρόφιμα και τα ποτά 5%, η προσωρινή κατασκευή εγκαταστάσεων 4% και η παραγωγή εμπορευμάτων 3%

Δεδομένου ότι οι μεταφορές είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά στις εκπομπές ενός τουρνουά ποδοσφαίρου, το φετινό EURO2020 προσφέρει την υπόσχεση για ένα καθαρότερο κύπελλο επειδή θα υπάρχουν πολύ λιγότεροι άνθρωποι που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να παρακολουθήσουν αγώνες.

Αλλά την ίδια στιγμή, η νέα ιδέα να διαδώσει το τουρνουά σε 11 χώρες και όχι σε μία ή δύο θα μπορούσε να αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο.

Εάν ομάδες και οπαδοί ταξίδευαν σε όλη την Ευρώπη για το επόμενο τουρνουά μετά την πανδημία, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις εκπομπές του τουρνουά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News