Επιτέλους, ακτίδα φωτός στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

Απόψεις
Επιτέλους, ακτίδα φωτός στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Νίκος Τζώρτζογλου, το "Ινστιτούτο", το 'Χορηγικό Πρόγραμμα" και η τεράστια πρόκληση να αντληθούν έσοδα για τους στυλοβάτες του ελληνικού ποδοσφαίρου μετά από την χρόνια εγκατάλειψή τους, από Κυβερνήσεις και ΕΠΟ...

Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα χρειάστηκε να περάσει στη δεύτερη δεκαετία εγκατάλειψης για να βρεθεί μπροστά σε μια ακτίδα φωτός.

Όλες οι κυβερνήσεις είχαν νου  μόνο για τους αποκαλούμενους "Big" του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Η ΕΠΟ αφιέρωνε πολύ χρήμα στους αποκαλούμενους "Golden Boys" της για να εδραιώνει τις πολιτικές γέφυρες στην εξουσία της.

Όλο αυτό το  διάστημα, η μοναδική φωνή που μιλούσε με ιδέες και προτάσεις για να υποστηριχθεί οικονομικά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ακούγονταν από την ΕΠΣ Ηρακλείου και τον πρόεδρο της Νίκο Τζώρτζογλου. Η πρωτοπόρος ιδέα του για ένα χορηγικό πρόγραμμα που θα έδινε νόημα στα άδεια ταμεία των Ενώσεων, έμπαινε στα συρτάρια των διοικήσεων της ΕΠΟ κι αυτό ήταν… Όπως και το πως θα παραχθούν έσοδα για να τονωθεί η ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, σε επίπεδο υποσχέσεων.

Το ίδιο και το Ινστιτούτο Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, που αναδείξαμε πολύ πριν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, κι αυτό ιδέα εφαρμογής από τον Τζώρτζογλου ήταν, σε διαρκή συνεννόηση με τον Ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη, αλλά έμενε στο περίμενε ακόμη και από την παρούσα πολιτική ηγεσία του αθλητισμού, που το είχε στα χέρια της και μερικές φορές το διαλαλούσε άνευ αντικρίσματος, για... "μικρούς" λόγους.

Κανείς, δεν νοιάστηκε από το 2010 να σεβαστεί τον ιδρώτα των ερασιτεχνών παραγόντων  και να τους στηρίξει στην λαίλαπα της οικονομικής κρίσης. Μόνη περίπτωση η νωπή επιχορήγηση για τα μέλη του Μητρώου κι αυτό για λόγους πολιτικούς.

Από την αδράνεια στη δράση

Ο Νίκος Τζώρτζογλου επέμενε και βρήκε ανταπόκριση με τον Ζαγοράκη στην προεδρία της ΕΠΟ. Το "Χορηγικό Πρόγραμμα Ερασιτεχνικών Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ελλάδας", ενθουσίασε αντάμα  κι άλλους επιτελείς που υπερθεμάτισαν από την πρώτη σύσκεψη για την υιοθέτησή του. Με τη δύναμη των χιλιάδων σωματείων που απλώνονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη τη Ελλάδας, ο δρόμος για να βρεθούν μέσω του προγράμματος, πηγές εσόδων για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, είναι ευρύς.

Το ίδιο και  το "Ινστιτούτο Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου", που λειτουργεί αναπτυξιακά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί μέσω μελετών και προτάσεων έργων να αντλήσει πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα ανάπτυξης, έχοντας και την αρωγή της UEFA.

Με την ευθύνη πλέον της δικαίωσης, ο Τζώρτζογλου ως πρόεδρος των δύο νεοσύστατων φορέων μαζί και οι συνεργάτες του, έχουν μια τεράστια πρόκληση στα χέρια τους, να δημιουργήσουν μια νέα πραγματικότητα στο ελληνικό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, αφήνοντας στο παρελθόν την αδιαφορία και την αδράνεια που έγραψαν μια άσχημη ιστορία από το 2010 και μετά.

Ώρα να δοθούν και απαντήσεις για όσα δεν έκαναν οι άρχοντες των διακυβερνήσεων του ελληνικού ποδοσφαίρου, ώστε να δημιουργηθούν νέα δεδομένα που θα αλλάζουν το στάτους των απαιτήσεων συνολικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Με την ελπίδα ότι η αισιοδοξία που υπάρχει μετά την επίσημη ανακοίνωση θα βρει την υποστήριξη από τους πυρήνες των θεσμών.

Η ελπίδα για μια δημιουργική φάση που θα φέρει πρόοδο στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, είναι ολοζώντανη και ασύγκριτη με τα "παγώνια" της προηγούμενης μέρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News