ΟΦΗ: Το «μοντέλο» είναι καλό, όταν έχει ουσία

Απόψεις
ΟΦΗ: Το «μοντέλο» είναι καλό, όταν έχει ουσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δυναμική της κρητικής ομάδας δεν αξίζει άλλους τέτοιους κινδύνους - Τα πλέι άουτ και η ποδοσφαιρική συμμετρία που έδειξε ο Νιόπλιας, οδηγός για σκέψεις και μερικές αναθεωρήσεις

Είναι αυταπόδεικτο πως ο ΟΦΗ, χρειάζεται να αναθεωρήσει μερικές από τις «ακαδημαϊκές» απόψεις του διευθυντηρίου του, που έφεραν την ομάδα στο χείλος του γκρεμού, για να σωθεί μέσα από τη μεστή ποδοσφαιρική εμπειρία και ευφυΐα του Νίκου Νιόπλια. Η στήριξη του «μοντέλου» και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει μια επαγγελματική ομάδα, πήραν απαντήσεις που δεν νοείται να μείνουν αναξιοποίητες στους σχεδιασμούς της επόμενης μέρας.

Το έχουμε σχολιάσει από την πρώτη σεζόν, όπου οι συγκομιδές βαθμών ήταν πλούσιες στο ξεκίνημα, ικανές να επιτύχουν και την Ευρώπη, αν και στη συνέχεια που οι αντίπαλοι «έμαθαν» το παιχνίδι του ΟΦΗ, οι βαθμοί έρχονταν με το σταγονόμετρο.

Ο ΟΦΗ είναι επαγγελματική ομάδα για να μπορέσει να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες του πρωταθλήματος με παρόμοιες συνταγές αναπτυξιακής ομάδας, που έχει άλλο ρόλο κι άλλους σκοπούς. Η φετινή συνέχεια το επιβεβαίωσε πλήρως, αν και αυτό έπρεπε να είχε εκτιμηθεί νωρίτερα.

Το «μοντέλο» είναι καλό και θα είναι ευχής έργο να δεσπόσει στην ποδοσφαιρική μας ζωή με τη φανέλα του ΟΦΗ, αλλά δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνο για να αφεθεί αδέσποτο επειδή έτσι μας αρέσει.

Το έχουμε γράψει ξανά και ως διεθνές απόσταγμα της ποδοσφαιρικής εμπειρίας πως οι επιτυχημένες ομάδες έχουν έναν ξεχωριστό τρόπο παιχνιδιού με βάση τους παίκτες και τη φιλοσοφία της προπόνησής τους και ένα σχέδιο παιχνιδιού που πιστεύουν σε αυτό.

Το παιχνίδι «κυριαρχίας» ισχύει όταν ο τρόπος που κάνει τη διαφορά έχει κινητήριο δύναμη την εμπιστοσύνη που αναδεικνύει ως ομάδα, μέσα από την αυτοπεποίθηση των ποδοσφαιριστών που έχουν ενσωματώσει όλα τα στοιχεία μιας πολύχρονης ομοιογένειας από τις ηλικίες που εμπεδώνουν με τρομερή ευκολία. Διαφορετικά γίνεται παγίδα.

Ο Νιόπλιας, καθαρά και ρεαλιστικά προσάρμοσε το παιχνίδι του ΟΦΗ στο αποτέλεσμα που ήταν η ουσία, ανεβάζοντας την αυτοπεποίθηση των ποδοσφαιριστών δίνοντας τους ρόλους με ποδοσφαιρική συμμετρία.

Αυτή η εμπειρία του φάσματος του υποβιβασμού και η σωτηρία με το σπαθί, δείχνει την κατεύθυνση για δημιουργικές ανασυνθέσεις. Όχι, πάμε από ήττα σε ήττα και κάθε φορά παίρναμε μόνο το μάθημα, για το επαναλάβουμε στο επόμενο ματς (και δεν εννοούμε το Σίμο, αλλά την ευρύτερη αντίληψη)

Θέλει νερό στο κρασί ορισμένων εγκεφάλων, επίσης, που επειδή δουλεύουν με τον μάνατζερ τους, θεωρούν ότι προσφέρουν και τις συμβατές λύσεις για την ομάδα. Φαινόμενα του είδους, όπως και παρεμβάσεις τύπου «καρδιναλίων», δεν πρόκειται να μείνουν κρυφές.

-Η δυναμική του ΟΦΗ, με το όλο πρότζεκτ, δεν αξίζει να απειλείται από κινδύνους… Ή μάλλον αξίζει να είναι τουλάχιστον μια ζώνη πάνω από τους φετινούς «ανταγωνιστές» του…

Φωτογραφίες: INTIME

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News