Στέλιος Μαλτεζάκης

Αμερικανική κριτική για την «αμερικανοποίηση» του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

European Super League: Οι αμερικανικοί κανόνες είναι πολύ διαφορετικοί από τους ευρωπαϊκούς. "It's A Money Grab" προς το συμφέρον της δημιουργίας χρημάτων και στο όνομα τους κέρδους...", επισημαίνει στο άρθρο του ο οικονομικός αναλυτής Τάιλερ Ντούρντεν στο zerohedge. - Γιατί ο Μπόρις Τζόνσον βγήκε τόσο γρήγορα κατά της πρότασης;

Η νέα κατάσταση που σχεδιάζεται στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο -έργο των Αμερικανών ιδιοκτητών ομάδων στη Premier League- σχολιάζεται έντονα, στον παγκόσμιο τύπο.

Πέρα από τις κριτικές ευθείας βολής με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και πέρα από τις εύλογες αντιδράσεις της UEFA, αναζήτησα κριτικές και σχολιασμούς στα αμερικάνικα μέσα, γιατί το όλο εγχείρημα έχει αμερικανική προέλευση και αυτή η οπτική είναι ενδιαφέρουσα.

Ο Τάιλερ Ντούρντεν, βασικός αρθρογράφος στο γνωστό zerohedge.com με εκτενή κάλυψη των παγκόσμιων οικονομικών, στήριξε το θέμα του στον τίτλο ότι πρόκειται για μπίζνα ευκαιρίας. "It's A Money Grab" γράφει. "Η Ευρωπαϊκή Super League που υποστηρίζεται από την JPMorgan Sparks Global Fury, είναι μια Μπίζνα"!

Πριν φτάσει στο ψητό, επικαλείται πολλές ειρωνείες που εντοπίζονται στα σχέδια για την Ευρωπαϊκή Σούπερ Λιγκα και που σχολιάζονται ευρέως στον παγκόσμιο τύπο.

Όπως η συμμετοχή της Άρσεναλ, που δεν έχει κερδίσει ποτέ το Τσάμπιονς Λιγκ, και την ημέρα της ανακοίνωσης, έφερνε ισοπαλία 1-1 με τη Φούλαμ, κρατώντας τη θέση της στην ένατη θέση στην Πρέμιερ Λιγκ. Η Τότεναμ, που δεν έχει κερδίσει ποτέ το Τσάμπιονς Λιγκ και δεν κέρδισε ποτέ την Πρέμιερ Λιγκ. Ή τι γίνεται με τον αποκλεισμό της Λέστερ Σίτι - που κέρδισε την Πρέμιερ Λιγκ το 2016 και μόλις προκρίθηκε για τον Τελικό του FA Cup κ.ά.

Αλλά η μεγαλύτερη ειρωνεία χαρακτηρίζεται- η απόπειρα μιας ομάδας αμερικανών ιδιοκτητών να δημιουργήσουν ένα κλειστό πρωτάθλημα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. "Προς το συμφέρον της δημιουργίας χρημάτων και στο όνομα τους κέρδους, θέλουν να απομακρύνουν τον ανταγωνισμό από τον ευρωπαϊκό αθλητισμό".

Για εκείνους που δεν κατάλαβαν ποτέ τα κίνητρα των επενδυτών, το κλειδί είναι η σύγκριση (ή έλλειψη σύγκρισης) μεταξύ της Premier League και του τρόπου λειτουργίας των αμερικανικών αθλημάτων.

Οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ και Άρσεναλ πάντα ονειρευόταν να αναπαράγουν αμερικάνικες συνθήκες στο ευρωπαϊκό έδαφος - και έτσι να αναπαράγουν τα πλούτη των ιδιοκτητών του NFL και της Major League Baseball. Οι Γκλέιζερς τα πήγαν πολύ καλά από το φρανσάιζ τους στο NFL με τους Τάμπα Μπέι Μπακανίρς και ο Τζον Χένρι στους Μπόστον Ρεντ Σοξ.

Αλλά οι αμερικανικοί κανόνες είναι πολύ διαφορετικοί από τους ευρωπαϊκούς. Τα επαγγελματικά αθλητικά πρωταθλήματα στη Βόρεια Αμερική λειτουργούν με έναν καθορισμένο αριθμό ομάδων. Οι δικαιοδόχοι έχουν εδαφικά δικαιώματα, συνήθως καλύπτουν αποκλειστικά μια μεγάλη μητροπολιτική περιοχή. Οι νέες ομάδες μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό μόνο με ψήφο των τρεχόντων μελών. Τα πρωταθλήματα λειτουργούν σε κλειστό σύστημα και δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζουν την ταλαιπωρία της ανόδου ή του υποβιβασμού. Πολύ περιστασιακά ένα πρωτάθλημα μπορεί να αποφασίσει να αναπτυχθεί με την αποδοχή μιας νέας ομάδας. Η τελευταία νέα ομάδα που εντάχθηκε στο NFL ήταν το Χιούστον Τέξας το 2002.

Υπάρχει μια άλλη θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του αμερικανικού αθλητισμού και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι μεταγραφές. Νέοι παίκτες από το κολέγιο στην Αμερική επιλέγονατι μέσω ενός ετήσιου σχεδίου. Αυτό είναι δίκαιο, ακόμη και ισότιμο. Το προσχέδιο στο NFL έχει επτά γύρους, με κάθε ομάδα να παίρνει μια επιλογή σε κάθε γύρο, με αντίστροφη σειρά του τερματισμού της σεζόν. Η χειρότερη ομάδα επιλέγει πρώτα, η δεύτερη χειρότερη επόμενη και ο πρωταθλητής επιλέγει τελευταίος.

Αλλά υπάρχει επίσης ένα ανώτατο όριο μισθών, το οποίο θέτει όριο στο ποσό χρημάτων που μπορεί να ξοδέψει μια ομάδα στους μισθούς. Παρόλο που η αρχική πρόθεση αυτού ήταν να ισοσταθμισθεί τη διοργάνωση, το αποτέλεσμα ήταν να εμπλουτίζουν τους ιδιοκτήτες σε ένα κλειστό σύστημα όπου το πλεόνασμα μπορεί να φτάσει μόνο στους ιδιοκτήτες ή τους παίκτες.

Το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο στους μισθούς των ποδοσφαιριστών, ώστε οι παίκτες να μπορούν να διατηρήσουν πολύ περισσότερο το πλεόνασμα. Οδηγεί επίσης σε μια ελεύθερη για όλους αγορά μεταγραφών, με νέες ομάδες να αγωνίζονται συνεχώς να εισέρχονται στα κορυφαία πρωταθλήματα και νέους ιδιοκτήτες να προσπαθούν να ρίξουν χρήματα, τα οποία μπορούν να ξοδέψουν ελεύθερα σε μεταγραφές για να κυνηγήσουν την επιτυχία.

Με πολύτιμους λίγους κανόνες σχετικά με την ιδιοκτησία και την καταλληλότητα, η Πρέμιερ Λιγκ είναι ένα διαρκές δέλεαρ για αμφισβητήσιμα χρήματα, είτε πρόκειται για σεΐχες της Μέσης Ανατολής, είτε για ρωσικούς κλεπτοκράτες, που γνωρίζουν ότι με έναν αρκετά μεγάλο προϋπολογισμό μπορούν να αγοράσουν τους κορυφαίους παίκτες και να διασφαλίσουν το κύρος που έρχεται με την επιτυχία.

Η έλλειψη εμποδίων εισόδου δεν αφορά την Ευρώπη - υπάρχουν επίσης πολλοί νέοι ιδιοκτήτες στις ΗΠΑ. Η διαφορά είναι ότι στην Ευρώπη, χωρίς περιορισμούς, οι ιδιοκτήτες με αρκετά χρήματα μπορούν να είναι σχεδόν σίγουροι ότι θα πάρουν στα χέρια τους ένα τρόπαιο - και αυτό μας φέρνει στην κλειστή "European Super League". Πρόκειται για μια προστατευτική δέσμευση χρημάτων που αποσκοπεί στην οστεοποίηση ενός στιγμιαίου status quo προς το συμφέρον των σημερινών ιδιοκτητών, αποτρέποντας ακόμη και τους πλουσιότερους ιδιοκτήτες κλαμπ να μην μπΚαι φυσικά είναι πολύ χειρότερο από αυτό.

Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι στην Ευρώπη, δεν είναι απλώς καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Πράγματι, δεν πρέπει να θεωρούνται καθόλου καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Οι κορυφαίοι σύλλογοι έχουν μεγάλη ιστορία - μερικές, όπως η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με περισσότερο από ένα μερίδιο τραγωδίας, λύτρωσης και ηρωισμού.

Οι ομάδες έχουν ψυχή. Παίζουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει πάντα λαμπερά φτερά και το Νο 7 είναι ένα ιερό πουκάμισο. Η υπέροχη ομάδες του Λίβερπουλ είναι χτισμένες σε μια βάση από κυρίαρχους κεντρικούς αμυντικούς.

Σε περιοχές που έχουν δει τα μειονεκτήματα της παγκοσμιοποίησης, είναι ένα από τα τελευταία μεγάλα σύμβολα και άγκυρες της τοπικής κοινωνίας, ακόμη και αν κάποιες έχουν γίνει παγκόσμιες φίρμες. Αντιπροσωπεύουν την αίσθηση του τόπου. Εμπλουτίζουν και ενώνουν τις κωμοπόλεις τους. Δίνουν τοπική υπερηφάνεια Αυτό είναι αναμφίβολα και το γιατί οι γερμανικοί σύλλογοι αρνήθηκαν να λάβουν μέρος. Με το μοντέλο 50 + 1, η Μπουντενσλίγκα δημιούργησε ένα πολύ πιο ισορροπημένο κριτήριο για τις ιδιοκτησίες των ποδοσφαιρικών συλλόγων, προσπαθώντας να επιτύχει μια ισορροπία στον οικονομικό ανταγωνισμό, διατηρώντας παράλληλα τη σχέση και τον σεβασμό των τοπικών υποστηρικτών.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον βγήκε τόσο γρήγορα κατά της πρότασης της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ. Μπορεί να μην είναι οπαδός του ποδοσφαίρου, αλλά κατανοεί διαισθητικά ότι πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από το παιχνίδι. Πρόκειται για τους δεσμούς που συνδέονται. Αφορά επίσης τη συζήτηση για την παγκοσμιοποίηση που καθόρισε το Brexit.

Δεν υπάρχει τρόπος να ανακτηθεί ο έλεγχος του συλλόγου, εκτός εάν οι ιδιοκτήτες θέλουν να πουλήσουν και οι Γκλέϊζερς απέκτησαν τον έλεγχο μέσω μιας νόμιμης διαδικασίας εξαγοράς (αν και φορτώνοντας τον σύλλογο με τεράστια χρέη). Οι ιδιωτικές αγορές δεν μπορούν να σώσουν τους αγγλικούς συλλόγους και είναι αρκετά σαφές ότι η Premier League δεν έχει καμία πρόθεση να αμφισβητήσει το τρέχον μοντέλο ιδιοκτησίας.

Η μόνη ελπίδα είναι ότι η τελευταία πρόταση πυροδοτεί μια μακροχρόνια αναθεώρηση των κανόνων ιδιοκτησίας ποδοσφαίρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, που συνδέει τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους με τους φιλάθλους τους, προστατεύει τις τοπικές κοινότητες και αποτρέπει τους θηρευτές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Εν ολίγοις, οι πλουσιότεροι (αν όχι οι πιο επιτυχημένοι) σύλλογοι και οι πιο διάσημοι παίκτες του κόσμου, είναι πιθανό να απομακρυνθούν από ολόκληρο το παγκόσμιο σύστημα ποδοσφαίρου - συμπεριλαμβανομένου του Μουντιάλ - για να διατηρήσουν όλα τα παγκόσμια χρήματα από το παιχνίδι, αντί να μοιράζονται λίγα με τους άλλους : Αυτό φυσικά υποστηρίζεται από τη Wall Street και τα ιδιωτικά ίδια κεφάλαια ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

Και μια λεπτομέρεια: Η χρηματοδότηση από την JPMorgan έχει καθοριστεί με επιτόκιο μεταξύ 2% και 3% και έχει οριστεί σε χρονικό διάστημα 23 ετών...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια