Forbes: Η Μπαρτσελόνα η πιο πολύτιμη ομάδα στον κόσμο

Απόψεις
Forbes: Η Μπαρτσελόνα η πιο πολύτιμη ομάδα στον κόσμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσπέρασε τη Ρεάλ Μαδρίτης καταλαμβάνοντας το Νο 1 της λίστας για πρώτη φορά, παρά την βαθιά κρίση που πέρασε. Που ποντάρουν πάνω της οι επενδυτικές αξιολογήσεις;

Οι αξίες της Μπαρτσελόνα έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 30% τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι επενδυτές βλέπουν τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες της στην παγκόσμια απήχηση του αθλήματος.

Bρίσκεται στην κορυφή της λίστας Forbes των 20 πιο πολύτιμων ομάδων ποδοσφαίρου ποδοσφαίρου στον κόσμο, για πρώτη φορά, προσπερνώτας την Ρεάλ Μαδρίτης που είναι στη δεύτερη θέση.

Η Μπαρτσελόνα αποτιμάται σε 4,76 δισεκατομμύρια δολλάρια και σε απόσταση αναπνοής, την ακολουθεί η Ρεάλ με 4.750.000.000 δολλάρια,.

Η πρώτη θέση είχε μονοπωληθεί από δύο ομάδες τα προηγούμενα 16 χρόνια, τη Ρεάλ πέντε φορές και τΜάντσεστερ Γιουνάιτεντ 11 φορές.

Η άνοδος της Μπαρτσελόνα έρχεται καθώς ο σύλλογος μπήκε σε δημόσια δοκιμασία με τον σούπερ σταρ Λιονέλ Μέσι, τον υψηλότερα αμειβόμενο παίκτη στον κόσμο, ο οποίος απείλησε να φύγει πέρυσι πριν από την τελευταία σεζόν βάσει του συμβολαίου του. Η περίοδος της σύγχισης τελείωσε με τον Μέσι να παραμείνει και τον πρόεδρο της ομάδας να παραιτείται.

Ο κατάλογος των 20 πιο πολύτιμων ποδοσφαιρικών συλλόγων σε όλο τον κόσμο, καταρτίστηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις επιχειρήσεις.

Αξίζουν κατά μέσο όρο 2,28 δισεκατομμύρια δολάρια η κάθε μία, αύξηση 30% από πριν από δύο χρόνια, την τελευταία φορά που δημοσιεύτηκε η κατάταξη. Το άλμα ήλθε παρά τη μείωση των εσόδων που οφείλεται στην περιορισμένη συμμετοχή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται σε αυτό που βλέπουν ως ανεκμετάλλευτο δυναμικό εσόδων στο τεράστιο παγκόσμιο εκτόπισμα του αθλήματος.

Τα μέσα έσοδα για τις 20 ομάδες ήταν 441 εκατομμύρια δολάρια για την σεζόν 2019-20, μειωμένα κατά 9,6% από το 2017-18, ενώ το μέσο λειτουργικό εισόδημα μειώθηκε κατά 70% την περίοδο σε 23 εκατομμύρια δολάρια.

Το πρόβλημα δεν έχει τελειώσει, με την επιδείνωση της μείωσης των εσόδων κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν, καθώς οι περισσότερες ομάδες των κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης εξακολουθούν να επιτρέπουν σε λίγους οπαδούς να παρευρεθούν σε παιχνίδια.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Μπαρτσελόνα είναι τέταρτη στον κόσμο συνολικά και η Ρεάλ πέμπτη έχοντας περισσότερους από 260 εκατομμύρια ακολούθους κοινωνικών μέσων η καθεμία. Σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις του Forbes, οι μαζικές επιδόσεις από τα τα social media αποδίδουν πολύ.

Η Μπάγερν Μονάχου πήρε την τρίτη θέση, επιτυγχάνοντας μια αποτίμηση των 4,215 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να την ακολουθεί στην τέταρτη θέση (αποτιμάται σε 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας καθαρό χρέος ύψους 455.500.000 λίρες το 2021).

Η Λίβερπουλ έφτασε στις πέντε πρώτες, έχοντας σημειώσει αύξηση της αξίας της κατά 88% κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών σε 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τσέλσι κατατάχθηκε επίσης στη λίστα με αποτίμηση 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έσοδα 520 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Άρσεναλ κατέγραψε αποτίμηση 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τον Forbes, η αξία των 20 συλλόγων αυξήθηκε κατά 30% κατά μέσο όρο τα τελευταία δύο χρόνια, παρά την κρίση του κορωνοϊού που έκανε πολλούς συλλόγους να επηρεασθούν σημαντικά τα οικονομικά.

Στην ένατη θέση, η πρωταθλήτρια της Ligue 1, Παρί Σεν Ζερμέν, σημείωσε αύξηση 129% σε αποτίμηση στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, με την Τότεναμ να συμπληρώνει τους πρώτους 10 με αποτίμηση 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συνολικά, οι κορυφαίοι 20 περιλαμβάνουν εννέα αγγλικούς συλλόγους, τέσσερις ιταλικές ομάδες, τρεις από την Ισπανία, δύο από τη Γερμανία και έναν όμιλο που εκπροσωπούν τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Πηγές: forbes.com, espn

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News