Ποδόσφαιρο με «αυτοματοποιημένο» οφσάιντ από το 2022

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο με «αυτοματοποιημένο» οφσάιντ από το 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αρσέν Βενγκέρ αιφνιδίασε ευχάριστα το παγκόσμιο ποδόσφαιρο με την αποκάλυψη για τη μεγάλη πιθανότητα μιας εντυπωσιακής εξέλιξης από το Μουντιάλ του Κατάρ με το οφσάιντ να υποδεικνύεται με αυτοματοποιημένη κλήση!

Η FIFA θα μπορούσε να είναι έτοιμη να εφαρμόσει ήδη από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, ένα αυτοματοποιημένο σύστημα για να κρίνει τις φάσεις που είναι οφσάιντ. Η αποκάλυψη έγινε από τον Αρσέν Βενγκέρ που θα προκαλέσει έντονες συζητήσεις και, εφ’ όσον ισχύσει, θα αλλάξει πολλά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ο IFAB, δημιουργός κανόνων του παιχνιδιού, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι συνεχίζει να επανεξετάζει τον κανονισμό του offside και σχεδίαζε να δοκιμάσει τεχνολογία που θα επέτρεπε «ημιαυτόματες» αποφάσεις να περιορίσουν την ανάγκη μακροχρόνιας αναμονής για κριτικές VAR.

Ο Βενγκέρ, ωστόσο, είπε ότι υποστηρίζει την «αυτοματοποιημένη» offside τεχνολογία, η οποία ενημερώνει άμεσα τον βοηθό ενός διαιτητή εάν μια φάση είναι οφσάιντ.

Σύμφωνα με τη FIFA, η ημι-αυτοματοποιημένη τεχνολογία για οφσάιντ, παρέχει στο VAR πρόσθετες πληροφορίες πριν ο διαιτητής κάνει την τελική κλήση.

Ο επικεφαλής της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ανάπτυξης της FIFA  πιέζει για την ταχύτερη εισαγωγή ενός πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος που θα ειδοποιεί τον βοηθό, όταν ένας παίκτης είναι οφσάιντ.

«Νομίζω ότι το αυτοματοποιημένο οφσάιντ θα είναι έτοιμο για το 2022» τόνισε ο Αλσατός σε συνέντευξή του στους «Times» τονίζοντας: «Καταβάλλω πολλές προσπάθειες για να συμβεί αυτό, κάτι που σημαίνει ότι το σήμα θα αποστέλλεται αμέσως στον διαιτητή. Σήμερα, κατά μέσο όρο, πρέπει να περιμένουμε περίπου 70 δευτερόλεπτα, μερικές φορές 1 λεπτό και 20 δευτερόλεπτα. Και θα είναι πολύ σημαντικό, γιατί βλέπουμε πολλούς πανηγυρισμούς να ακυρώνονται με καθυστέρηση για οριακές καταστάσεις».

Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί το σχέδιο για την εφαρμογή του «αυτοματοποιημένου» οφσάιντ, η τεχνολογία θα διαδραματίζει πλέον καταλυτικό ρόλο στο λαοφιλέστερο σπορ, που ήδη έχει δεχθεί την «παρέμβαση» της άμεσης ειδοποίησης για το εάν η μπάλα έχει περάσει την γραμμή τέρματος και φυσικά του VAR, που έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων.

Τον περασμένο μήνα, ο πρώην ολλανδός προπονητής Μάρκο Βαν Μπάστεν κάλεσε τους νομοθέτες του ποδοσφαίρου να εξετάσουν το ενδεχόμενο να καταργήσουν τον κανόνα οφσάιντ, λέγοντας ότι το παιχνίδι θα ήταν καλύτερο χωρίς αυτό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News