Ο Γιώργος Γιακουμάκης και ο κόσμος με τις τουλίπες

Ποδόσφαιρο
Ο Γιώργος Γιακουμάκης και ο κόσμος με τις τουλίπες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παραμυθένιο όνειρο, ο δρόμος που άνοιξε ο Γκέραρντ και ο ΟΦΗ, η λίστα των «φοβερών» από τον Μαχλά ως τον Γιώργο Σαμαρά και ο πίνακας του Λεβαντόφσκι!

Ζώντας τις μαγικές στιγμές που βιώνει ο Γιώργος Γιακουμάκης και μας προσφέρει να χαρούμε και μείς στην Ελλάδα, οι μνήμες ξεσηκώνουν από την πλούσια παραγωγή που έχει προσφερθεί αλά Ελληνικά στο ποδόσφαιρο στη χώρα της τουλίπας! Με το Νίκο Μαχλά στην κορυφή της δόξας με τα συνολικά 98 του τέρματα με τις φανέλες της Φίτεσε και του Άγιαξ.

Εκεί που το συρτάκι που ξεσήκωνε τους Ολλανδούς στο όνομά του, μένοντας διαχρονικά χρυσό στην ιστορία της Eredivisie όταν το «κοπέλι από την Κρήτη» έβγαινε  πρώτος σκόρερ την περίοδο 1997-98, και την σεζόν 1998-99 κατακτούσε και το «Χρυσό Παπούτσι» καρφώνοντας 34 γκολ σε 32 παιχνίδια με την Φίτεσε.

Μετά ο Γιάννης Αναστασίου με 56 γκολ σε 162 ματς σε Ρόντα, Άγιαξ και Σπάρτα Ρότερνταμ και αμέσως  ο Γιώργος Σαμαράς που έφτασε στα 25 τέρματα με την φανέλα της Χέρενφεϊν, πριν πάρει την άγουσα στη Σίτι.

Όλα τα ονόματα αυτής της υπερήφανης επιτυχίας έχουν συνδεθεί με το όνομα του ΟΦΗ και της Κρήτης, για να μπορούμε πάντα να κατανοούμε γιατί ο ΟΦΗ είναι μια μεγάλη ομάδα που θα πρέπει να σέβονται για την προσφορά του και την ποδοσφαιρική του κλάση οι θεσμικοί φορείς. Αλλά επιτρέψτε να σηκώσουμε το βλέμμα ψηλά στον ουρανό να κάνουμε ένα ακόμη νεύμα ευχαριστίας στον αείμνηστο Ευγένιο Γκέραρντ που άνοιξε κι αυτή λεωφόρο!

Στα ελληνικά ονόματα των σκόρερ στο Ολλανδικό πρωτάθλημα είναι ο Βαγγέλης Παυλίδης (Βίλεμ), ο Άγγελος Χαριστέας (Άγιαξ, Φέγονορντ) που βρήκαν 21 φορές τον δρόμο για τα αντίπαλα δίχτυα.

Ο Γιώργος Γιακουμάκης έχει μπροστά του τη συνέχεια με καταγραφές γκολ που μπορούν να τον απογειώσουν και σε αυτή την σπουδαία λίστα ονομάτων.

Μοιάζει σαν παραμύθι όλο αυτό που «σκαρώνει» ο 26χρονος επιθετικός από το Ηράκλειο που από την πέμπτη θέση των Ελλήνων σκόρερ στα ολλανδικά «σαλόνια», θέτει στο άψε σβήσε την αφετηρία, καμαρώνοντας τώρα και ως τρίτος σκόρερ στην Ευρώπη, παρέα με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι της Μπάγερν Μονάχου και τον Πολ Ονουάτσου της Γκενκ, που προηγούνται.

 -Το έβλεπες στα μάτια του, όταν τον είχαμε συναντήσει στου «Κούρου», μόλις είχε αφιχθεί από την Πολωνία και ήθελε να απολαύσει ένα σουβλάκι. Την είχαμε καταγράψει τη συνάντηση και μαζί τη φλόγα του να κάνει την πιο κατάλληλη επιλογή για τη συνέχεια της καριέρας του.

-Τότε που μας έλεγε πως ο ΟΦΗ μοιάζει με ξένη ομάδα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Τον ΟΦΗ τον αγαπούσε από παιδί. Το ξέραμε από πρώτο χέρι όταν από τα μικρά παιδιά του ΠΟΑ, τον είχαμε μαζί με τον πατέρα του Μανώλη και όλη την ποδοσφαιρική οικογένεια Γιακουμάκη σε μια Δευτεριάτικη εκπομπή στην Κρήτη tv.

-Το καλοκαίρι που τον συναντήσαμε να απολαμβάνει το ελληνικό σουβλάκι που του είχε λείψει, τα μάτια του έλαμπαν από ποδοσφαιρικά οράματα μέλλοντος. Οι Πολωνοί της Γκόρνικ είχαν αναγνωρίσει την αξία του σε όλες τις πτυχές του ως ποδοσφαιριστής. Ο πολιτισμός που έζησε εκεί ,του απελευθέρωναν ενέργειες που ήθελαν να εκφραστούν. Άλλος κόσμος, μας έλεγε.

-Σπουδαίο πράγμα να αναγνωρίζεσαι με καθαρότητα και να βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον στο οποίο, δεν έχει θέση η μιζέρια. Ο Γιώργος είχε πλέον διαπιστώσει καθαρά ότι ο δρόμος που θα ταίριαζε στα σχέδια και τα ποδοσφαιρικά του οράματα, θα ήταν ευρωπαϊκός και καθαρά ποδοσφαιρικός… Και νάτος, πως απαντά! Με γκολ!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News