default-image

Διαιτησία: Μπούλινγκ και «εργαλειοποίηση» του VAR

Απόψεις
Διαιτησία: Μπούλινγκ και «εργαλειοποίηση» του VAR

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παιχνίδι των εντυπώσεων, και ηαυξημένη επικοινωνιακή κρίση με επίκεντρο τη διαιτησία στο ελλληνικό ποδόσφαιρο με επίκεντρο το VAR

Παρακολουθώντας την επικαιρότητα μέσα και έξω από την αγωνιστική ροή της Superleague, οι δράσεις και οι στάσεις διαιτητών, παραδιαιτητών, αρχιδιαιτητών, παραγόντων, επικοινωνιολόγων, κριτών κ.ά, αναδεικνύουν καθαρά μια συμφεροντολογική και όχι αντικειμενική συνήθεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δεν έχουν το Θεό τους οι «αυλικοί» και οι «ειδήμονες», στην προάσπιση υψηλών συμφερόντων, όπως και η αλαζονική -συχνά κατευθυνόμενη- στάση ως προς τη διαιτησία. Το πεδίο διαιτησία έχει ξεφύγει από κάθε όριο και με «εργαλειοποιημένο» το VAR.

Τρέχοντα δείγματα:

Ο μέχρι πρότινος γενικός αρχηγός του ΠΑΟΚ και πρώην διαιτητής Δημήτρης Σαραϊδάρης, σχολίασε στο Metropolis τη διαφορετική προσέγγιση του Μαρκ Κλατενμπεργκ σε πανομοιότυπες φάσεις του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, κρίνοντας πως επηρεάστηκε από το «ερυθρόλευκο» μπούλινγκ και τονίζοντας πως έτσι περνάει μια γραμμή στους διαιτητές.

Ο Βαρούχας (Σκάι) το πλάτυνε: «Ήταν φάουλ του Τσόλακ και δεν ήταν του Χασάν με τον Λισγάρα; – Bullying στους διαιτητές ο Κλάτενμπεργκ». Αυτά από τελευταία δείγματα, που κορυφώθηκαν στην Μπανανία.

Από την τηλεδιάσκεψη των διαιτητών με τον Άγγλο αρχιδιαιτητή για το γκολ που έδωσε τη νίκη στον ΠΑΟΚ και έκλεψε δυο βαθμούς από τον ΠΑΣ:

Κλάτενμπεργκ: «Είναι ξεκάθαρο φάουλ. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να συζητήσω»

Σιδηρόπουλος: «Για μένα δεν ήταν φάουλ. Ετσι το είδα...»

Κλάτενμπεργκ: «Βullshit»

Σιδηρόπουλος: «Με ποια κριτήρια είναι φάουλ δηλαδή;»

(Σκυτάλη στη δυσαρέσκεια Κλάτεμπερεγκ προς Σιδηρόπουλο και το αντίθετο…)

Με την είσοδο του VAR στην Ελλάδα, καταγράφεται αύξηση στον καταλογισμό των πέναλτι σε σύγκριση με τις προηγούμενες σεζόν, χωρίς VAR και η τάση βαίνει αυξητικά: Πέρυσι κατά 60%, φέτος της τάξης του 100% συγκριτικά με τη σεζόν 2017-2018, η οποία αποτελεί τον μέσο όρο (0,27 πέναλτι ανά ματς) στην προ VAR εποχή.

Τα στατιστικά για τις πέντε τελευταίες σεζόν:

Χωρίς VAR: 2016-2017: 0,24 πέναλτι/ματς, 2017-2018: 0,27 πέναλτι/ματς, 2018-2019: 0,29 πέναλτι/ματς.

Με VAR: 2019-2020: 0,43 πέναλτι, 2020-2021: 0,53 πέναλτι!

-Όπου εργαλειοποίηση, η διαδικασία ή το αποτέλεσμα του εργαλειοποιώ, η συμφεροντολογική αντιμετώπιση μιας κατάστασης, ενός γεγονότος ή κάποιου ανθρώπου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News