ΕΠΟ: Σαν από ταινία του Μάρκο Φερέρι

Απόψεις
ΕΠΟ: Σαν από ταινία του Μάρκο Φερέρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκ από την απόρρητη έκθεση της FIFA με τίτλο «Διαγνωστική αξιολόγηση των λειτουργιών του οικονομικού τμήματος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας – Οκτώβριος 2020» - Αυγή: Αποκάλυψη / «Πάρτι» στην ΕΠΟ με... ταξίδια και ενοίκια

H απόρρητη έκθεση της FIFA με τίτλο «Διαγνωστική αξιολόγηση των λειτουργιών του οικονομικού τμήματος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας – Οκτώβριος 2020», κυριολεκτικά σοκάρει. Η αποκάλυψη ανήκει στην «Αυγή της Κυριακής» από τη δημοσιογράφο Αλέκα Ζούμη (Τίτλος: Αποκάλυψη / «Πάρτι» στην ΕΠΟ με... ταξίδια και ενοίκια) και τα στοιχεία που παρουσιάζονται φέρνουν στο νου την περίφημη ταινία του Μάρκο Φερέρι «Το Μεγάλο Φαγοπότι». Ξεχωριστή είναι η αίσθηση ότι οι αποκαλύψεις έρχονται από την πολιτική πλευρά της χώρας, που δημιούργησε το «εξυγιαντικό» καθεστώς στην ποδοσφαιρική μας πραγματικότητα.

Η έκθεση συντάχθηκε από την εταιρεία «Pricewaterhouse Co-opers», και στις 57 σελίδες παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ΕΠΟ στον οικονομικό τομέα, στην οργάνωση με ιδιαίτερα αυστηρές συστάσεις για βελτίωση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα συγκεκριμένα στοιχεία, υπάρχουν τουλάχιστον επτά κωδικοί που εμφανίζουν απόκλιση της περσινής χρονιάς σε σχέση με την προπέρσινη, όπως κωδικοί για τα έξοδα μετακίνησης (διαιτητών και μη) και «διάφορα έξοδα» ή «έξοδα τρίτων», στα οποία παρατηρείται αύξηση μέχρι και… 547%.

Στην αξιολόγηση καταγράφεται σημαντική αύξηση των ποσών που αφορούν υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, των ενοικίων (αύξηση κατά 33%) και των διαφόρων δαπανών (αύξηση κατά 54%».

Στην κατηγορία «Σύγκριση Δαπανών», διαπιστώνεται πως υπήρξε αύξηση κατά 39% στα έξοδα ταξιδιών και συγκεκριμένα αύξηση κατά 52% στα έξοδα μετακίνησης στο εξωτερικό, κατά… 171% στα έξοδα μετακίνησης διαιτητών για την Football League και το Κύπελλο Ελλάδας και κατά… 547% στα έξοδα μετακίνηση των διαιτητών της Superleague. Οι τελευταίες δαπάνες μπορούν να αιτιολογηθούν με τους ξένους διαιτητές στη Superleague. Υπάρχουν όμως και τα «Εξοδα Τρίτων», όπου το ποσό αυξήθηκε κατά 175% (δαπανήθηκαν 2.428.944 ευρώ, έναντι του ποσού των 881.873 που δαπανήθηκε το 2018).

«Το γεγονός ότι παρ’ όλη την προσπάθεια μείωσης των δαπανών, υπάρχει σημαντική αύξηση στα έξοδα μετακίνησης απαιτεί παρακολούθηση, ώστε να τεκμηριωθεί ότι οι ενέργειες εφαρμόζονται όπως πρέπει», σημειώνει ο ελεγκτής.

Αναφορικά με τις προμήθειες και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι πληρωμές, η έκθεση κάνει λόγο «τυφλές» συναλλαγές.

Σύμφωνα με την επιστολή της FIFA που συνοδεύει την έκθεση, αυτά έχουν ήδη επισημανθεί από τον αρμόδιο εμπειρογνώμονα, Πετρ Φούσεκ. Η έκθεση κλείνει με 20 συστάσεις, κάποιες εκ των οποίων πρέπει να ακολουθηθούν άμεσα, όπως πχ «η εξάλειψη καθηκόντων άσχετης φύσης που εκτελούνται από το τμήμα οικονομικών» ή «ο επανασχεδιασμός στη διαδικασία παρακολούθησης του προϋπολογισμού».

Εκείνο που τονίζεται στην επιστολή της FIFA, η ΕΠΟ καλείται να παρουσιάσει «επικαιροποιημένο και ρεαλιστικό σχέδιο σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του πλάνου μείωσης του κόστους, τον τρόπο διευθέτησης υφιστάμενων χρεών και την κάλυψη των τρεχόντων και μελλοντικών εξόδων μέσω των προβλέψεων ταμειακών ροών και αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχων».

Με τη σημείωση πως «Το προαναφερθέν σχέδιο υποτίθεται ότι θα δημιουργηθεί τις προσεχείς ημέρες και θα καλύπτει την περίοδο έως τον Δεκέμβριο του 2021.

Η συνέχεια της εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων σε σχέση με τη χρηματοοικονομική διακυβέρνηση έχει μεγάλη σημασία για τη FIFA, παρά το προγραμματισμένο εκλογικό συνέδριο στις 23 Νοεμβρίου 2020».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το διάστημα που αφορά στον έλεγχο, οι εκπρόσωποι της FIFA όπως και της UEFA βρίσκονται στην Ελλάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται υπό την εποπτεία τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News