default-image

Γιατί μπαίνουν λιγότερα γκολ στην Ισπανία;

Απόψεις
Γιατί μπαίνουν λιγότερα γκολ στην Ισπανία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάλυση της Marca, για το φαινόμενο στη La Liga και η αυξημένη ροή προς τα δίχτυα στα άλλα 4 μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

Τα γκολ στο Ισπανικό πρωτάθλημα έχουν λιγοστέψει σημειώνοντας ως τώρα πρωτοφανή χαμηλότερη αναλογία σκορ από τα πέντε πρώτα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Το αντίθετο συμβαίνει στην Premier League, όπου δεν ήταν ασυνήθιστο να βλέπουμε γκολ κάθε εβδομάδα. Εκεί τα...χάνουν. Στα 38 παιχνίδια μέχρι στιγμής, έχουν σημειωθεί 144 γκολ (3,79 μ. ο.) , ενώ στην La Liga, σε 43 παιχνίδια, έχουν μπει 95 γκολ, με μέσο όρο 2,21 ανά παιχνίδι. Μετά την Πρέμιερ Λιγκ είναι η Bundesliga, με 3,41 γκολ μέσο, (92 γκολ σε 27 παιχνίδια). Ακολουθεί η Serie A, η οποία έχει επίσης πολλά γκολ φέτος, παρά την παραδοσιακά αμυντική φήμη της. Στους 28 αγώνες που παίζονται στη Serie A, έχουν σημειωθεί 95 γκολ (3,39 γκολ ανά παιχνίδι). Στην τέταρτη θέση η Ligue 1, με μέσο όρο 2,67 γκολ ανά παιχνίδι (160 γκολ σε 60 ματς).

Οι δεύτερες κατηγορίες των προαναφερθέντων χωρών βλέπουν μια πτώση στην κατηγορία των γκολ, αν και η σύγκριση μεταξύ των πρωταθλημάτων είναι παρόμοια.  Ακόμη λιγότερα γκολ σημειώνονται στην ιταλική Serie B (1,75 ανά παιχνίδι) από ό, τι στη LaLiga Smartbank (1,78), ενώ η Γερμανική Δεύτερη Εθνική προηγείται, με μέσο όρο που έχει αυξηθεί στα 2,46 γκολ.

Γιατί σταμάτησαν να ρέουν τα γκολ; Μια ερώτηση και πολλές πιθανές απαντήσεις, σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιεύει η ισπανική Marca:

Η προσέγγιση των προπονητών και η βελτίωση των αμυντικών συστημάτων των ισπανικών ομάδων είναι μία από αυτές .

Όλο και περισσότεροι προπονητές σχεδιάζουν τους αγώνες τους με την προϋπόθεση ότι διατηρούν ανέπαφη την εστία και δεν διακινδυνεύουν πολύ. «Κερδίστε όσο το δυνατόν λιγότερο και εκμεταλλευτείτε τις λίγες ευκαιρίες που δημιουργείτε εναντίον των αντιπάλων σας».

Στην Αγγλία , για παράδειγμα, είναι το αντίστροφο. Οι αρχικοί γύροι των αγώνων είναι συχνά ανοιχτοί και εκτεταμένοι. Η πρόθεση να σκοράρεις και να κερδίσεις ξεπερνά τον φόβο παραίτησης και ήττας.

Στην Πρέμιερ Λιγκ, τα αποτελέσματα είναι επίσης εκπληκτικά, με αυτή τη σεζόν να βλέπουμε τεράστιες καταστροφές, όπως η Άστον Βίλα να νικήσει τη Λίβερπουλ με 7-2 και η Τότεναμ να νικήσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 6-1 στο Old Trafford.

Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η Ισπανία έχει χάσει μερικούς σκόρερ τα τελευταία χρόνια, ειδικά τον Κριστιάνο Ρονάλντο που πήγε στη Γιουβέντους, αλλά και ο Τόρρες και ο Ροντρίγκο Μόρενο που μετακόμισαν στην Πρέμιερ Λιγκ.

Κερδίζει... χωρίς γκολ

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το πιο κοινό αποτέλεσμα μέχρι στιγμής στην Ισπανία είναι η ισοπαλία, με έξι τέτοια: Το 1-1 έχει βγει έξι φορές και το 1-0 τέσσερις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News