ΟΦΗ: Το... φάντασμα των προσφυγών

Απόψεις
ΟΦΗ: Το... φάντασμα των προσφυγών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι παλιές "φουσκωμένες" αμαρτίες και το "εξαπίνης" του Μιχάλη Μπούση. Η ΠΑΕ ΟΦΗ 1925 καλύπτεται πλήρως από το νόμο Κοντονή το 2016. Υπάρχει, ακάλυπτη "τρύπα" από την τότε διαδικασία εκκαθάρισης της ΠΑΕ ΟΦΗ που ισχυρίζονται οι "προσφεύγοντες";

Το να μην ξέρει η νέα ιδιοκτησία της ΠΑΕ ΟΦΗ τι την περιμένει από τις παλιές "φεσωμένες" αμαρτίες με ποδοσφαιριστές που ήλθαν, έπαιξαν και έφυγαν απλήρωτοι, είναι ένα ακόμη ελληνικό ποδοσφαιρικό φαινόμενο. Το  νομοθετικό εγχείρημα Κοντονή, αν και ξεκάθαρο, θεωρήθηκε προφανώς, από τους προσφεύγοντες ποδοσφαιριστές αμφιλεγόμενο, κάνοντας περιπτώσεις ιδιοκτητών όπως ο Μιχάλης Μπούσης, να μπαίνουν στα καλά καθούμενα σε μπελάδες με δικαστήρια (Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ), χωρίς να ευθύνονται στο παραμικρό.

Μετά τον Ταυλαρίδη, νάτος και ο Ματίας Βερόν, να προσφεύγει και να ζητά δικαίωση στην προσφυγή του. Οι άλλοι απλήρωτοι -εκείνης της παρδαλής περιόδου- περιμένουν προφανώς την πρώτη εγχώρια απόφαση για τις προσφυγές τους.

Αλλά ανατρέχοντας στο παρελθόν, όταν ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, έβαζε τέρμα στην διαγραφή των χρεών των Αθλητικών Ανώνυμων Εταιριών που επιλέγουν το καθεστώς της εκκαθάρισης, η συγκεκριμένη διάταξη είχε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2016, εξέλιξη που είχε κριθεί ευνοϊκή καθώς κάλυπτε χρονικά την ΠΑΕ ΟΦΗ.

Είχε ερμηνευθεί μάλιστα ότι το γαϊτανάκι των ΠΑΕ που δημιουργούν χρέη, πέφτουν κατηγορίες και μετά ανεβαίνουν ξανά χωρίς να έχουν αποπληρώσει τις οφειλές τους, τελειώνει και προβλέπονταν πως τα χρέη των ΑΑΕ θα μεταφέρονται στο νέο σωματείο που θα προκύπτει, αλλά από την 1η Σεπτεμβρίου 2016, ακόμη και στην περίπτωση αλλαγής ΑΦΜ (συγχώνευση, επανίδρυση κ.α.), εφόσον αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου. Η ΠΑΕ ΟΦΗ 1925, είχε προηγηθεί.

Υπάρχουν όμως τα λεπτά σημεία, όπως και στον Άρη που εκείνος είναι αντιμέτωπος με προσφυγές στη FIFA. Οι νομικές αιτιάσεις των ποδοσφαιριστών που έχουν προσφύγει εγχώρια κατά της ΠΑΕ ΟΦΗ επικαλούνται  ότι η νυν ΠΑΕ ΟΦΗ αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης και κυρίως ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης της! Αν συμβαίνει το τελευταίο, μπορεί να προκαλέσει οξείες ημικρανίες.

Το επιχείρημα της κρητικής ΠΑΕ φέρεται να στηρίζεται στο ότι οι "προσφεύγοντες" δεν μπορούν να διεκδικήσουν, αφού η ομάδα υποβιβάστηκε στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, άλλαξε ΑΦΜ, σήμα και όνομα... Όλοι γνωρίζουν πως η περίοδος πριν την ΠΑΕ ΟΦΗ 1925, ήταν γεμάτη από χρέη στους ποδοσφαιριστές (και όχι μόνο) που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ευνόητα πρόκειται για σοβαρή υπόθεση που οι άνθρωποι της Κρητικής ΠΑΕ, που δεν έχουν σχέση με όλα αυτά, ψάχνουν να βρουν αν όντως υπάρχουν κενά στην εκκαθάριση, όπως επικαλούνται οι "προσφυγές". Η απόφαση που θα λάβει το Διαιτητικό Δικαστήριο για τον Ταυλαρίδη, είναι σημαντική, αφού θα επηρεάζει παλιούς του συμπαίκτες.

Στην εκδίκαση πάντως της προσφυγής του, ο νομικός του εκπρόσωπος επικαλέστηκε την προσφυγή του Σιστόν κατά του Άρη που προσέφυγε στην FIFA όπου δικαιώθηκε. Οι του ΟΦΗ έχουν προσφύγει μόνο στην ΕΠΟ όπου ισχύει το ελληνικό δίκαιο και ο νόμος Κοντονή που αναφέρει ρητά πως οι νέες ΠΑΕ που έχουν συσταθεί μετά την προαναφερόμενη ημερομηνία, δεν κουβαλούν χρέη των προηγούμενων ανώνυμων εταιρειών. Αγωνία...

Υ.Γ.:  -Ξεκάθαρα: Οι ποδοσφαιριστές έχουν χάσει τα χρήματά τους αγωνιζόμενοι απλήρωτοι σε πολλές ΠΑΕ μέσα στη δεκαετία. Έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν οφειλόμενα με κάθε νόμιμο τρόπο.

-Πως όμως μπορεί να δικαιώσει προσφυγές -τύπου ΟΦΗ- το Διαιτητικό της ΕΠΟ, όταν η Επιτροπή Αδειοδότησης της Ομοσπονδίας σε επίσημη ανακοίνωσή της το περασμένο Μάρτιο, κάνει ξεκάθαρο και επίσημα για τις περιπτώσεις ΠΑΕ με χρέη που εκκαθαρίστηκαν πριν την περίοδο 2016-17;

-Όταν ο Βερόν εγείρει αξιώσεις 175.000 ευρώ από τον ΟΦΗ, πόσοι είναι οι άλλοι ποδοσφαιριστές που μπορούν να διεκδικήσουν και σχεδόν διπλάσια; Μνήμες νωπές για Μπούρμπο και τον Κουτσιανικούλη, εν πρώτοις...

-Ξεσήκωσαν μνήμες οι ποδοσφαιρικές προσφυγές για το παλιό πλιάτσικο παραγόντων στις ΠΑΕ. Τι Άρης, τι ΟΦΗ, τι Πανιώνιος, τι Παναχαϊκή. Νωπές πληγωμένες ιστορίες. Για της ΑΕΚ το «ντου», τόμοι...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News