Τροπολογία: Μπορεί να αλλάξουν δεδομένα στις εκλογές της ΕΠΟ;

Απόψεις
Τροπολογία: Μπορεί να αλλάξουν δεδομένα στις εκλογές της ΕΠΟ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τροπολογία Αυγενάκη, η μετάθεση των αρχαιρεσιών στις Ομοσπονδίες, ο νέος αθλητικός νόμος και η «ολιστική μελέτη» για το ποδόσφαιρο

Μπορεί ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης να έμεινε στην άκρη και στις τελευταίες ομορφιές του ποδοσφαίρου, αλλά μίλησε με την τροπολογία του που θα προσδιορίζει τον χρόνο τέλεσης των εκλογών των αθλητικών Ομοσπονδιών τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο! «Πρώτα ο αθλητικός νόμος και μετά οι εκλογές στις Ομοσπονδίες».

Η ρύθμιση αναμένεται να μετακινήσει και τις αρχαιρεσίες στην ΕΠΟ, που ορίστηκαν για τις 9 Οκτωβρίου και πάνε στα τέλη του 2020, όπως και της ΕΟΚ. Έτσι κι αλλιώς εντός του τρέχοντος έτους, θα γίνουν για να χρεωθούν σε πολιτική παρέμβαση.

Αλλά η UEFA, είχε ζητήσει να πραγματοποιηθούν οι εκλογές στην ΕΠΟ πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος- και τώρα οι δυνάμεις της εξουσίας της Ομοσπονδίας, κάνουν λόγο για τη νέα παρέμβαση της Πολιτείας! Αλλά μήπως η ΕΠΟ άκουσε την UEFA, με τον περίεργο ορισμό του τελικού στις 30/8, που κορύφωσε τις διενέξεις με το αντίπαλο δέος του λιμανιού;

Το οποίο βέβαια" λιμάνι" οξύμωρα είχε επιδιώξει και δικαστικώς –αλλά ανεπιτυχώς- την παράταση της θητείας της νυν διοίκησης της ΕΠΟ ως το 2021, έχοντας προφανώς τους λόγους του για να κερδίσει χρόνο μετά την προσπάθεια να φέρει μια νέα ΠΔΕ σε άλλα μέτρα, καθώς οι ψήφοι των Ενώσεων είναι «κλεισμένοι» μέσα σε κίτρινους και ασπρόμαυρους φακέλους.

Ο υφυπουργός είχε δηλώσει ότι σύμφωνα με το νέο νόμο, μόνο τα αναγνωρισμένα από τη ΓΓΑ σωματεία θα ψηφίσουν στις εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών, με εξαίρεση την ΕΠΟ λόγω αυτοδιοίκητου, όπου ψηφίζουν οι Ενώσεις, αλλά, έχει τονίσει ότι θα περιμένει «την «ολιστική μελέτη» της UEFA ώστε να δει και την άποψη των διεθνών συνομοσπονδιών.

«Είναι το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου – είχε πει σε συνέντευξή του- αλλά δεν σημαίνει ότι το αυτοδιοίκητο είναι υπεράνω του νόμου του κράτους. Παρόλα αυτά όμως, επειδή είχε υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πρωθυπουργού και του προέδρου της UEFA, γι’ αυτό το λόγο και αναμένουμε αυτή τη μελέτη έτσι ώστε να δούμε ποιο δρόμο θα ακολουθήσουμε και στο θέμα του ποδοσφαίρου...». Από τότε έχουν γίνει πολλά αμφιλεγόμενα με επίκεντρο την ΕΠΟ και το «εκβιαστικό περιβάλλον» της…

Η  διαβούλευση για τον νέο αθλητικό νόμο ουσιαστικά θα γίνει μετά τις διακοπές στο τέλος Αυγούστου και ακολούθως θα χρειασθεί επαρκής χρόνος ώστε οι ομοσπονδίες να εναρμονίσουν τα καταστατικά τους με το νόμο πριν προχωρήσουν σε εκλογές.

Η τροπολογία αναφέρει: «Ειδικά για το έτος 2020 οι Γενικές Συνελεύσεις για τις αρχαιρεσίες των αθλητικών ομοσπονδιών συγκαλούνται και οι εκλογές για την ανάδειξη των καταστατικών οργάνων τους διεξάγονται υποχρεωτικά εντός του τελευταίου διμήνου του έτους αυτού, κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στην παρ.1 του άρθρου 22 του ν. 2725/1999 (Α’ 121) και στο καταστατικό της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας. Οι θητείες των διοικητικών συμβουλίων και κάθε άλλου καταστατικού οργάνου των αθλητικών ομοσπονδιών, οι οποίες βάσει του οικείου καταστατικού, λήγουν έως την 31η Οκτωβρίου 2020, παρατείνονται έως την 31η Δεκεμβρίου 2020».

Μειωμένος ο ΦΠΑ στα εισιτήρια και ο φορολογικός συντελεστής των προπονητών

Στο εν λόγω σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών ενσωματώθηκαν και οι προτάσεις του Υφυπουργείου Αθλητισμού, που έγιναν δεκτές από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου:

- τα εισιτήρια των αθλητικών αγώνων να υπαχθούν σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13% από το 24%), με στόχο τη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα η και τη μείωση των τελικών τιμών τους, καθώς και την τόνωση της ζήτησης τους:

- η φορολόγηση των εισοδημάτων των προπονητών να εξομοιωθεί με αυτή των αμειβόμενων αθλητών (να μειωθεί στο 22% από το +45%), όσον αφορά την μετεγγραφή, την ανανέωση ή τη λύση του συμβολαίου συνεργασίας τους με αθλητικές ανώνυμες εταιρείες, τμήματα αμειβόμενων αθλητών ή αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία. Η εξομοίωση αυτή είναι σκόπιμη για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης, λόγω της συνάφειας στις ιδιότητες αθλητή και προπονητή.

Παρατείνεται η θητεία της ΕΕΑ. Δίνεται αναγκαία παράταση γιατί η θητεία των μελών της τελειώνει σε 15 ημέρες, αλλά θα πρέπει η Επιτροπή να εξετάσει τους φακέλους για τη χορήγηση πιστοποιητικών συμμετοχής. Το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής θ’ αλλάξει άρδην γιατί είναι προβληματικό όπως αποδείχθηκε στο πρόσφατο παρελθόν

Επίσης, παρατείνονται οι θητείες των διοικητικών συμβουλίων και κάθε άλλου καταστατικού οργάνου των αθλητικών ομοσπονδιών, οι οποίες, βάσει του οικείου καταστατικού, λήγουν  έως την 31/10/2020, προκειμένου να καταστεί εφικτή η διενέργεια των αρχαιρεσιών κατά το τελευταίο δίμηνο του 2020

-Τα 12 εκατομμύρια ευρώ στα σωματεία της ελληνικής επικράτειας, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ενεργά, προφανώς πάνε με τις αρχαιρεσίες που έρχονται στις Ομοσπονδίες.

-Η μοριοδότηση των ποδοσφαιριστών της ΕΠΣ Μακεδονίας σύμφωνα με τον γενικό της γραμματέα Παναγιώτη Γιουρούκαλη πάει για λύση μετά από επαφές του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Σταύρου Καλαφάτη και του δικηγόρου των παιδιών Λάκη Σημαιοφορίδη με τον ΓΓΑ.

-Ο κ. Μαυρωτάς, σύμφωνα με τον κ. Γιουρούκαλη «έδωσε την διαβεβαίωση ότι συμπεριλαμβάνεται το συγκεκριμένο πρόβλημα στον νέο αθλητικό νόμο που θα μπει σε διαβούλευση και τα παιδιά με αναδρομική ισχύ θα πάρουν τα μπόνους».

- Αστρονομική Δήλωση: «Αν δεν μπορεί κι αυτός, να φέρουμε έναν από την σελήνη…» (Ο Γιώργος Μποροβήλος ΓΙΑ την επικείμενη πρόσληψη του Μαρκ Κλάτενμπεργκ στην ΚΕΔ). Δικό του κι αυτό, υπερασπιζόμενος τις 14 ομάδες στο πρωτάθλημα, λέγοντας ότι «... όταν σε μία κατηγορία αγωνίζονται πολλοί, τότε υπάρχουν και περισσότερες ασθένειες».

- Πολύ ενδιαφέρον είχαν όσα είπε στο ραδιόφωνο του «Μετρόπολις» ο πρώην διεθνής διαιτητής Γιάννης Σταυρίδης για τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ, ως επικείμενος  νέος αρχιδιαιτητής στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

-«Θέλω να πιστεύω ότι η προσωπική του ζωή θα είναι κάτι άλλο από τη δουλειά του. Είναι ο διάδοχος του Κολίνα στη FIFA και αυτό αποτελεί μία πρόκληση για τον ίδιο καθώς θέλει να φτάσει ψηλότερα. Ξεκινάει με ένα  μειονέκτημα, το ότι έχουν βγει ήδη οι πίνακες αλλά έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ή να αφαιρέσει διαιτητές από τη λίστα».

-Μπορεί ο Μέσι να είναι ο βασιλιάς της ντρίμπλας στο διεθνές ποδόσφαιρο, αλλά ο Καρίμ Μπενζεμά, πιστεύει ότι «ο Νεϊμάρ είναι ο καλύτερος ντριμπλέρ στον κόσμο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News