default-image

Αθλητές ως «πειραματόζωα»: Μια ακόμη ντροπή της εποχής

Απόψεις
Αθλητές ως «πειραματόζωα»: Μια ακόμη ντροπή της εποχής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προκαλεί σάλο και ανησυχία παγκοσμίως η αποκάλυψη της "Mail on Sunday", ότι 91 αθλητές στη Βρετανία χρησιμοποιήθηκαν στην Ολυμπιάδα του 2012 ως «ινδικά χοιρίδια»

Η αποκάλυψη της εφημερίδας "Mail on Sunday", ότι 91 αθλητές διαφόρων αθλημάτων στη Βρεττανία, χρησιμοποιήθηκαν ως «πειραματόζωα» πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012), για να συμμετάσχουν σε πειραματικό πρόγραμμα χορήγησης συμπληρωμάτων διατροφής, είναι μια ακόμη ντροπή της σύγχρονης εποχής.

Στους αθλητές αυτούς, χορηγήθηκε ένα ενεργειακό ποτό με την κωδική ονομασία "DeltaG", το οποίο περιείχε σε συνθετική μορφή κετόνες (ένα οξύ που παράγεται από τον οργανισμό). Ουσία που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι οποίοι βρισκόταν στο αρχικό στάδιο πειραματισμών και τελικά κυκλοφόρησε στο εμπόριο το 2018.

Τα επίσημα έγγραφα που επικαλείται το δημοσίευμα της "Mail on Sunday", περίπου το 40% των αθλητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα παρουσίασε παρενέργειες, κυρίως εμετούς και εντερικές διαταραχές, ενώ μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο εάν το πείραμα παρείχε όφελος απόδοσης σε οποιονδήποτε Βρετανό αθλητή.

Το πείραμα μάλιστα κόστισε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες λίρες από τα δημόσια ταμεία.

Η UK Sport, ανώτατη αθλητική αρχή της Μεγάλης Βρετανίας , δεν διέψευσε το ρεπορτάζ και αρκέστηκε να τονίσει την κατηγορηματική αντίθεσή της στην έκφραση «πειραματόζωα». Επισημαίνει παράλληλα, ότι πριν προχωρήσει στη χορήγηση του επίμαχου συμπληρώματος στους αθλητές, ζήτησε τη γνώμη του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA), ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η ουσία αυτή δεν περιλαμβανόταν στη λίστα απαγορευμένων ουσιών του 2011.

Οι κετόνες, όπως αναφέρεται στη Daily Mail, παράγονται φυσικά από το συκώτι και θεωρείται ότι παρέχουν στο σώμα μια πηγή ενέργειας που είναι πιο αποτελεσματική από τους υδατάνθρακες. Σε καταστάσεις έλλειψης "καυσίμων", όπως η δίαιτα, το σώμα μετατρέπει το λίπος σε κετόνες για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του εγκεφάλου, ο οποίος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει λίπος όταν τα επίπεδα υδατανθράκων είναι χαμηλά. Οι κετόνες μπορούν να παρέχουν μια γρήγορη και αποτελεσματική εναλλακτική παροχή ενέργειας στην καρδιά και τους μύες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News