Εuro 2020: 100 μέρες πριν την αυλαία, ο κορωνοϊός και το άφθονο χρήμα

Απόψεις
Εuro 2020: 100 μέρες πριν την αυλαία, ο κορωνοϊός και το άφθονο χρήμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιστοσελίδα της UEFA συνεχίζει την προβολή του μεγαλύτερου τουρνουά με την αλματώδη οικονομική ανάπτυξη, την ώρα που ο κορωνοϊός κάνει τα παιχνίδια του…

Eκατό ημέρες από την έναρξη του EURO 2020, με πρώτη σέντρα στις 12 Ιουνίου στη Ρώμη, με την αναμέτρηση Ιταλία-Τουρκία.

 Η ιστοσελίδα της UEFA, με αφορμή αυτό, παρουσίασε τους παίκτες που έχουν πλέον των εκατό συμμετοχών και εκπροσωπούν εθνικές ομάδες που θα συμμετάσχουν στο EURO 2020, αλλά και εκείνους που οι ομάδες τους έχουν ακόμα την ευκαιρία συμμετοχής μέσω των play-offs:

-Οι ποδοσφαιριστές που οι ομάδες τους έχουν ήδη προκριθεί στο UEFA EURO 2020:

170 συμμετοχές : Σέρχιο Ράμος (Ισπανία)

164            : Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία)

127            : Λούκα Μόντριτς (Κροατία)

121            : Ζοαό Μουτίνιο (Πορτογαλία)

118            : Γιαν Βερτόνγκεν (Βέλγιο)

118            : Σεμπάστιαν Λάρσον (Σουηδία)

116            : Σέρχιο Μπουσκέτς (Ισπανία)

114            : Ούγκο Γιορίς (Γαλλία)

112            : Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Πολωνία)

108            : Γιάκουμπ Μπλαζικόφσκι (Πολωνία)

108            : Πέπε (Πορτογαλία)

108            : Στέφαν Λιχτστάινερ (Ελβετία)

106            : Ιβάν Ράκιτιτς (Κροατία)

106            : Έντεν Αζάρ (Βέλγιο)

105            : Άλεξ Βίτσελ (Βέλγιο)

103            : Τζόρτζιο Κιελίνι (Ιταλία)

101            : Εμρέ Μπελόζογλου (Τουρκία)

Ο... παράγοντας κορωνοϊός

Μπορεί ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, να δήλωσε ότι δεν συντρέχει λόγος ακύρωσης του EURO αλλά οι διοργανώτριες χώρες το σκέπτονται περισσότερο, όπως και επιτελείς της UEFA που σπεύδουν σε αναιρέσεις εφησυχασμού, λόγω του κορωναϊού αναφορικά με την διεξαγωγή του Euro2020.

Σύμφωνα με την «Independent», η UEFA πραγματοποιεί ήδη συναντήσεις με τους υπουργούς των διοργανώτριων χωρών, προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο η κρίση του κορωνοϊού να επηρεάσει την ομαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης.

Πόσο μάλλον όταν η εξάπλωση του ιού στην Ιταλία και η αναβολή αγώνων της Serie A, αλλά και τα κεκλεισμένων των θυρών σε Ισπανία και αλλού έχουν θορυβήσει τις πολιτικές ηγεσίες, για να ρισκάρουν γενικευμένη κρίση απέναντι στο δημοφιλές τουρνουά, το οποίο για πρώτη φορά φέτος θα διεξαχθεί σε 12 χώρες.

Όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις με τον κίνδυνο για αναβολή, αλλαγή ημερομηνιών/τοποθεσιών ή ακόμη και ακραίο σενάριο, ακύρωσης του Euro να κρέμεται... από το κατά πόσο θα έχει περιοριστεί ο ιός μέχρι το καλοκαίρι.

Η δήλωση του αντιπροέδρου της UEFA, Μισέλ Ουβά το μαρτυρεί: «Παρακολουθούμε στενά κάθε χώρα και το ποδόσφαιρο πρέπει να συμβαδίζει με τις διαταγές των μεμονωμένων κρατών. Το αθλητικό μονοπάτι θα κλείσει μόνο αν η κατάσταση χειροτερέψει».

Αλματώδης οικονομική ανάπτυξη

Το 1960 όταν πραγματοποιήθηκε το 1ο Euro ονομαζόταν European Nations’ Cup. Τη σημερινή του ονομασία την πήρε το 1968, ενώ το 1996 ήταν η χρονιά που ο θεσμός πήρε την τωρινή μορφή UEFA Euro και επεκτάθηκε σε 16 χώρες-μέλη. Μέχρι τότε στο τουρνουά συμμετείχαν μόλις 8 ομάδες.

Πλέον αριθμεί 55 εθνικές ομάδες-μέλη και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ποδοσφαιρικά events παγκοσμίως. Μάλιστα φέτος γιορτάζει τα 60 χρόνια και η UEFA αποφάσισε τη διεξαγωγή των αγώνων σε 12 χώρες.

Οι οικονομικοί δείκτες, όπως τους παρουσιάζει το businessnews.gr:

Πίσω στο 1992, όταν η Σουηδία φιλοξένησε το Euro, τα έσοδα ήταν μόλις 41 εκατ. ευρώ. Στο αμέσως επόμενο τουρνουά το 1996 στην Αγγλία, τα έσοδα γνώρισαν αύξηση μεγαλύτερη από το τριπλάσιο ξεπερνώντας τα 125 εκατ. ευρώ.

Το επόμενο τουρνουά διεξάγεται το 2000 σε Ολλανδία και Βέλγιο, αυτή τη φορά με έσοδα 229 εκατ. ευρώ. Στις δύο επόμενες διοργανώσεις σε Πορτογαλία και Αυστρία/Ελβετία τα ποσά εκτοξεύτηκαν κατακόρυφα, φτάνοντας το 2004 τα 855 εκατ. ευρώ και το 2008 τα 1.351 εκατ. ευρώ.

Με φοβερά γρήγορους ρυθμούς, το Euro απέκτησε τέτοια φήμη και χρήματα ώστε να αποτελεί πλέον ένα εκπληκτικό οικονομικό μοχλό ανάπτυξης για τις χώρες- μέλη της UEFA. Το 2012 τα έσοδα ανήλθαν στα 1.391 εκατ. ευρώ, ενώ στο τελευταίο Euro που έγινε στη Γαλλία το ποσό άγγιξε τα 1.916 εκατ. ευρώ.

Το φετινό επετειακό Euro αναμένεται ότι θα σημειώσει ρεκόρ εσόδων φτάνοντας τα 2.500 εκατ. ευρώ καθώς πρόκειται να είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του θεσμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News