Ροναλντίνιο: Το αξεπέραστο χαμόγελο του «μάγου»

Απόψεις
Ροναλντίνιο: Το αξεπέραστο χαμόγελο του «μάγου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κάθε φορά που έπαιζα ποδόσφαιρο, ήμουν πάντα χαρούμενος» δηλώνει δυο χρόνια από τη στιγμή που ο Βραζιλιάνος κρέμασε τα παπούτσια του, έχοντας ανακηρύξει τον Μέσι καλύτερο παίκτη του κόσμου!

«O Ροναλντίνιο ήταν ο καλύτερος όλων! Καλύτερος από τον Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Οι δύο αυτοί έχουν σκόραρει αναρίθμητα γκολ αλλά αυτά που έκανε ο «Ντίνιο» ήταν απίστευτα! Προκαλούσε την έκπληξη όλων, ενώ σκόραρε κιόλας... Είμαι θαυμαστής του και νομίζω ότι σταμάτησε ν' αγωνίζεται πολύ νωρίς. Αν είχε συνεχίσει κατ' αυτόν τον τρόπο θα είχε πάρει άλλες 3, 4 ή 5 «Χρυσές Μπάλες» ήταν το είδωλο μου!» (Γουίλιαν Μπόρχες Ντα Σίλβα (ποδοσφαιριστής Τσέλσι)

Πριν από δύο χρόνια, ο Ροναλντίνιο ανακοίνωσε τη αποχώρηση του από την ενεργή του ποδοσφαιρική δραστηριότητα, έχοντας διαγράψει μια πολύ σημαντική καριέρα ως αξιοθαύμαστος ποδοσφαιριστής.

Οι κατακτήσεις του σε έπαθλα το μαρτυρούν:

«Χρυσή Μπάλα», «Παγκόσμιο Κύπελλο», «Κύπελλο Συνομοσπονδιών», «Κόπα Αμέρικα», «Τσάμπιονς Λίγκ», «Κόπα Λιμπερταδόρες», «Πρωταθλήματα Serie Α», «Πρωταθλήματα La Liga», «Πρωταθλήματα Βραζιλίας», «Παγκόσμιο Κύπελλο under 17» και άλλα όπως δείχνει η τροπαιοφόρος του λίστα:

Βραζιλία: Κόπα Αμέρικα (1999), Παγκόσμιο Κύπελλο (2002) Κύπελλο Συνομοσπονδιών FIFA (2005)

Βραζιλία U17: Παγκόσμιο Κύπελλο (1997)

Γκρέμιο Φουτεμπόλ Πόρτο Αλεγκρένσε: Copa Sul-Minas (1999), Καμπεονάτο Gaúcho (1999)

Παρί Σεν Ζερμέν: Κύπελλο Ιντερτότο (2001)

Μπαρτσελόνα: Τσάμπιονς Λιγκ (2006), Πρωτάθλημα Ισπανίας (2005 και 2006) Σούπερκαπ Ισπανίας            (2005 και 2006)

Μίλαν: Πρωτάθλημα Ιταλίας (2011)

Φλαμένγκο: Καμπεονάτο Καριόκα (2011)

(Τόση ποικιλία ακριβών τίτλων, θα τη ζήλευαν ο Μέσι και ο Ρονάλντο που δεν έχουν αντικρύσει τίτλο κούπα Μουντιάλ…)

Ίσως ο πιο χαρισματικός και συνάμα διασκεδαστικός παίκτης που έχουν δει. Το ποδόσφαιρο που έπαιζε ήταν τόσο απλό και θεαματικό ταυτόχρονα. Κι όπως γράφει φίλος της Μπαρτσελόνα στο twitter, με αφορμή την επέτειο, «ο Ροναλντίνιο είναι μια καλή ιστορία για να την πεις στα αγέννητα παιδιά».

Άξιζε να κερδίσει περισσότερα τρόπαια. Αλλά στην εποχή του το μάρκετινγκ και τα συμφέροντα δεν είχαν ακόμη εκφραστεί τόσο κυριαρχικά και καμία ομάδα δεν κέρδισε τίτλους πίσω στην πλάτη εύκολα.

Η αξέχαστη δήλωση για τον Μέσι

Σεμνός στο γήπεδο με το χαρακτηριστικό του χαμόγελο, ο σπουδαίος επίσης ντριμπλέρ, άφησε αξέχαστη τη δήλωσή του ως παίκτης της «Μπάρτσα», όταν ρωτήθηκε αν ήταν ο καλύτερος στον κόσμο

 - «Ο καλύτερος στον κόσμο είναι στη Μπαρτσελόνα, αλλά δεν είμαι εγώ. Είναι ο Μέσι»!

Ήταν πολύ δύσκολα να κερδίσει κάποιος μια Χρυσή Μπάλα,  ή οποιοδήποτε άλλο τρόπαιο. Σήμερα αλλάζουν τα κριτήρια για να αναδειχτεί το πρόσωπο που κάνει τη δουλειά στις αγορές. Έχοντας βέβαια την ταυτόχρονη παρουσία δυο αστέρων όπως ο Μέσι και ο Ρονάλντο!

Σήμερα π.χ. η UEFA επικρίνεται ότι άλλαξε τη διαμόρφωση της «ομάδας της χρονιάς» έτσι ώστε να μπορεί να συμπεριληφθεί ο Κριστιάνο Ρονάλντο, με ένα σύστημα 4-2-4. «Ακριβώς όπως η FIFA άλλαξε τα κριτήριά της για να απονείμει το Χρυσό παπούτσι στον Μέσι», θα μπορούσαν να επικαλεστούν οι άλλο. Το μάρκετινγκ του «σύγχρονου ποδοσφαίρου» οργιάζει!

Ίσως πολλοί από τους θαυμαστές του Ροναλντίνιο να παρηγορούνται υπογράφοντας τη δόξα του… στο "Top 10" όλων των εποχών...

 Για την πορεία του στην Μπαρτσελόνα μίλησε σε πρόφατή του συνέντευξη στην Mundodeportivo.

Πολλοί θεωρούν πως ο ίδιος κατάφερε να αλλάξει επίπεδο την Μπαρτσελόνα, ωστόσο το αρνείται κατηγορηματικά. «Με κάνει υπερήφανο να ακούω ότι άλλαξα την ιστορία της Μπαρτσελόνα, αλλά ξέρω ότι δεν ήταν έτσι. Δεν ήμουν εγώ, ήταν μια ομάδα παικτών που βρέθηκε σε μια υπέροχη εποχή».

Ο Ροναλντίνιο παραδέχτηκε πως ο Ράικαρντ ήταν ο καλύτερος προπονητής με τον οποίο συνεργάστηκε, ενώ για τον Μέσι σημείωσε: «Με τον Μέσι, καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον τέλεια με την μπάλα. Θα σημείωνα, όμως, το πόσο ήρεμος είναι. Είναι κάτι που αγαπώ σε αυτόν, ποτέ δεν δημιουργεί πρόβλημα, είναι πάντα με την οικογένειά του και τους πιο κοντινούς σε αυτόν ανθρώπους».

Παραδέχτηκε πως κάθε παιχνίδι που έδωσε το απόλαυσε: «Κάθε φορά που έπαιζα ποδόσφαιρο, ήμουν πάντα χαρούμενος», συμπλήρωσε, ενώ παραδέχθηκε ότι τις καλύτερες στιγμές στην καριέρα του τις πέρασε στη Μπαρτσελόνα, γιατί, όπως σημείωσε, «η Μπαρτσελόνα έχει ένα στυλ παιχνιδιού που αγαπώ».

Κι ακόμη ότι δεν παρακολουθεί πολλά παιχνίδια ολόκληρα, αλλά μένει μόνο στο να βλέπει τα γκολ και τις καλύτερες φάσεις των αγώνων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News