default-image

Ο καλύτερος προπονητής στο ποδόσφαιρο... μπορεί να είναι η μουσική!

Ποδόσφαιρο
Ο καλύτερος προπονητής στο ποδόσφαιρο... μπορεί να είναι η μουσική!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ρόλος της μουσικής στο ποδόσφαιρο, είναι ίσως πιο σημαντικός από όσο πιστεύαμε, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες - «Αν ακούσετε Μότσαρτ, θα παίξετε καλύτερα ποδόσφαιρο», είχε πει κάποτε ο Τραπατόνι, ενώ ο Έρος Ραμαζότι δήλωσε πως «το ποδόσφαιρο, είναι μουσική». -Έρευνες από τη FIFA

Μια από τις πολλές καταχωρημένες επιστημονικές έρευνες στα επίσημα αρχεία της FIFA, αφορά τις συνέργιες μεταξύ του ποδοσφαίρου και της μουσικής -που όπως αποδεικνύεται από τις έρευνες- δεν θα μπορούσαν να είναι πιο εμφανείς και αρμονικές, με τόσο τα ανάμικτα ανθρώπινα συναισθήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως σχεδόν τίποτα άλλο.

Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι οι παίκτες προχωρούν στο γήπεδο πριν ξεκινήσουν το ματς χωρίς μουσική συνοδεία; Σε πολλές χώρες, η ανύψωση του ηθικού σε έναν αγώνα, σηματοδοτείται από μια εορταστική μελωδία στα μεγάφωνα του γηπέδου. Και στους διεθνείς αγώνες, οι οπαδοί παντού αισθάνονται έκρηξη υπερηφάνειας όταν οι ομάδες σταματούν δίνοντας προσοχή στους ανυπόμονα αναμενόμενους εθνικούς ύμνους πριν από τη σέντρα.

"Αν ακούσετε Μότσαρτ, θα παίξετε καλύτερα ποδόσφαιρο"

Ο παγκοσμίου φήμης προπονητής Τζιοβάνι Τραπατόνι πιστεύει ότι η μουσική μπορεί να γίνει ο καλύτερος παίκτης! "Αν ακούσετε Μότσαρτ, θα παίξετε καλύτερα ποδόσφαιρο", είπε κάποτε. «Μαθαίνοντας πολλά για τα διαστήματα, τους τόνους, το ρυθμό, μαθαίνετε τις λογικές δεξιότητες που χρειάζεστε για να διαβάσετε ένα ματς».

Σήμερα, σχεδόν κάθε σοβαρός σύλλογος σε όλο τον κόσμο έχει δικό του τραγούδι ή ύμνο και, φυσικά, κάθε διοργάνωσης της FIFA  έρχεται με ένα ειδικό τραγούδι. Δεν οφειλόταν καθόλου στο παγκόσμιο showdown στη Νότια Αφρική ότι το Waka Waka της Σακίρα κατέλαβε την κορυφή στα παγκόσμια "τοπ" το 2010, ενώ πολλά τραγούδια είναι σήμα κατατεθέν σε Μουντιάλ.

Οι ίδιοι οι παίκτες είναι συχνά παθιασμένοι οπαδοί της μουσικής. Η χρήση ακουστικών σούπερ-μεγέθους κατά την άφιξη στα γήπεδα ή για την επιτόπια επιθεώρηση του αγώνα έχει γίνει σχεδόν υποχρεωτική για τους νεότερους παίκτες. Το τεράστιο κάλυμμα κεφαλής έχει επίσης ένα πρακτικό σκοπό, καθώς φυσικά επιτρέπει στα "αστέρια" να αποφεύγουν τις ερωτικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά από μια ήττα.

Το ποδόσφαιρο και η μουσική ανακατεύουν τα πάθη

Όλα αυτά και άλλα αποδεικνύονται. Πριν από λίγο καιρό ένας επιστημονικός ερευνητής έτρεξε ένα έργο με το όνομα "Soundsoccer" για να εξετάσει πόσο πολύ θα μπορούσε η μουσική να βοηθήσει τους ποδοσφαιριστές να βελτιώσουν το συντονισμό τους. Ο επιστήμονας πήρε δύο ομάδες και τις έβαλε να παίξουν έναν αγώνα, φορώντας ασύρματα ακουστικά. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού στη μια ομάδα ακούστηκε ένα συγκεκριμένο τραγούδι που ξεκίνησε σε διαφορετικό χρονικό σημείο για κάθε παίκτη. Η άλλη ομάδα άκουσε το τραγούδι ταυτόχρονα - και το πέρασμα τους ήταν πιο ακριβές.

Και η καλή μουσική βελτιώνει πραγματικά το πρότυπο του παιχνιδιού κατά τη διάρκεια των αγώνων; Ποτέ δεν θα απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, καθώς φαίνεται εξαιρετικά απίθανο τα ακουστικά να εγκριθούν ως αποδεκτός εξοπλισμός στο ποδόσφαιρο. Ωστόσο, η μελέτη σίγουρα φαίνεται να επιβεβαιώνει μια στενή αλληλεπίδραση μεταξύ των κόσμων του ποδοσφαίρου και της μουσικής.

Ο Έρος Ραμαζότι, αναμφισβήτητα ένας από τους πιο διάσημους και επιτυχημένους Ιταλούς λαϊκούς καλλιτέχνες όλων των εποχών, έδωσε τη γνώμη του στο FIFA.com σε μια απλή δήλωση: "Το ποδόσφαιρο είναι μουσική", δήλωσε.

Ή όπως το περιγράφει ο παγκοσμίου φήμης Κολομβιανός αστέρας Χουάνες: "Εσείς ρίχνετε τον εαυτό σας σε αυτό και κινείται κάτι μέσα στους ανθρώπους. Χρειάζεστε τα πόδια σας για το ποδόσφαιρο και χρειάζεστε λόγια για τη μουσική, αλλά ουσιαστικά διεγείρουν ένα και το αυτό πράγμα: το πάθος».

Η έρευνα Καραγιώργη στο Λονδίνο:

 «Για να κερδίσει μια ομάδα ποδοσφαίρου, δεν πρέπει να έχει καλό προπονητή αλλά καλό… dj»!

Μια ενδιαφέρουσα και αναμφισβήτητα άκρως επίκαιρη έρευνα πραγματοποίησαν πέρυσι ερευνητές του Πανεπιστημίου Brunel στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή για να κερδίσει μια ομάδα ποδοσφαίρου ένα αγώνα δεν πρέπει να έχει καλό προπονητή αλλά καλό… dj αφού το μυστικό της επιτυχίας δεν κρύβεται στην προπόνηση και την τακτική της ομάδας αλλά στην μουσική που θα ακούν οι ποδοσφαιριστές λίγο πριν την έναρξη ενός αγώνα!

Οι ερευνητές μελέτησαν την αγωνιστική συμπεριφορά μερικών δεκάδων ποδοσφαιριστών στο αγγλικό πρωτάθλημα, την Premier League, που μαζί με το ισπανικό είναι τα κορυφαία πρωταθλήματα στην Ευρώπη.

Επικέντρωσαν την προσοχή τους σε νεαρούς ποδοσφαιριστές ηλικίας 16-23 ετών τους οποίους παρακολουθούσαν σε όλη την διάρκεια της φετινής αγωνιστικής περιόδου.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν ο Δρ. Κώστας Καραγιώργης, αναπληρωτής επικεφαλής ερευνών στη Σχολή Αθλημάτων και Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου. Ο Δρ. Καραγιώργης τα τελευταία 20 χρόνια ασχολείται επισταμένως με την σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στην μουσική και τα σπορ.

Η έρευνα δείχνει ότι το να ακούει κάποιος ποδοσφαιριστής την αγαπημένη του μουσική λίγο πριν ένα αγώνα αυξάνει την απόδοση του ενώ αντίθετα αν δεν ακούσει μουσική πριν το ματς ο παίκτης δεν θα νιώθει καλά ψυχολογικά και ειδικότερα ότι δεν είναι καλά προετοιμασμένος ανεξάρτητα από την προπόνηση και την προετοιμασία που έχει προηγηθεί για το συγκεκριμένο αγώνα.

«Τα ευρήματα της έρευνας αποκαλύπτουν τις συναισθηματικές, τις γνωσιακές αλλά και αντιδράσεις της συμπεριφοράς των νεαρής ηλικίας ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται όμως στο τοπ επίπεδο.

Ο ρόλος της μουσικής στο ποδόσφαιρο είναι ίσως πιο σημαντικός από όσο πιστεύαμε αφού δημιουργεί συμβολισμούς και αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους παίκτες μιας ομάδας τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων και όλο αυτό παράγει ανάλογα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα μέσα στο γήπεδο» ανέφερε ο δρ. Καραγιώργης.

 Όπως φαίνεται η μουσική και η... μπάλα αλληλοεπιδρούν και συμπαρασύρουν θετικά ή αρνητικά την απόδοση των ποδοσφαιριστών

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις δημοφιλέστερες μουσικές προτιμήσεις των ποδοσφαιριστών που πήραν μέρος στην έρευνα ήταν η Ριάνα και ο Κάνιε Γουέστ που εκτός από τα τραγούδια του είναι φυσικά γνωστός και από τον γάμο του με την Κιμ Καρντάσιαν.

Η ερευνητική ομάδα επεκτείνει την έρευνα της και σε άλλα σπορ όπως το μπάσκετ, το ράγκμπι και το χόκεϊ αφού πιστεύουν ότι η μουσική θα έχει επίδραση παρόμοια με αυτή στους ποδοσφαιριστές και στους αθλητές των άλλων σπορ.»

Με πληροφορίες από το FIFA.COM 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News