Ο Μιχάλης Κουκουλάκης εξηγεί τη χρήση του VAR στην Ελλάδα

Απόψεις
Ο Μιχάλης Κουκουλάκης εξηγεί τη χρήση του VAR στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτσι θα λειτουργεί το VAR για πρώτη φορά στη χώρα μας σύμφωνα με τον VAR Referee Project Leader

Ο VAR Referee Project Leader, Μιχάλης Κουκουλάκης, εξήγησε τη φιλοσοφία του VAR, αναφέρθηκε στην... διετή ιστορία του μέτρου της τεχνολογίας μέχρι να φτάσει φέτος στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ανέλυσε με παραδείγματα και εικόνες τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξουν οι παρεμβάσεις στις υποδείξεις του διαιτητή

Στην παρουσίαση που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τρίτης, έγινε ανάλυση της φιλοσοφίας βάσει της οποίας οι διαιτητές εκπαιδεύθηκαν ενόψει της εφαρμογής της τεχνολογίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όσων θα συμβαίνουν εντός του δωματίου από το οποίο θα γίνεται ο έλεγχος.

Εκεί, θα υπάρχει πάντοτε ο διαιτητής VAR, ο assistant referee VAR και ο Operator που θα λαμβάνει τις λήψεις των καμερών του τηλεοπτικού σταθμού.

Σημειώνεται πως οι κάμερες που θα βρίσκονται στα γήπεδα είναι όσες διαθέτει η τηλεοπτική παραγωγή, δεν προστίθενται περισσότερες, αλλά στο κέντρο αποφάσεων του VAR θα λαμβάνονται όλες οι λήψεις, όλα τα ριπλέι, από κάθε οπτική γωνία.

«Στόχος δεν είναι λύσουμε όλα τα προβλήματα του ποδοσφαίρου με το VAR, dδεν θα μπορούσε να είναι εφικτό αυτό...» είπε ο Μιχάλης Κουκουλάκης.

Από το 2016, εγκρίθηκε από την IFAB η διετής δοκιμαστική περίοδος με απώτερο στόχο να σταματήσουν τα πρωτοσέλιδα, όχι να γίνει άμεσα εξ αρχής η παρέμβαση στο παιχνίδι και να διορθώνεται κάθε λάθος. Γκολ, πέναλτι, απευθείας κόκκινη και λανθασμένη ταυτοποίηση είναι τα αναθεωρήσιμα περιστατικά κι όχι... ένα αράουτ ή ένα κόρνερ.

Ο VAR είναι ένας αξιωματούχος του αγώνα με ανεξάρτητη πρόσβαση στα βίνεο, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει τον διαιτητή μόνο σε περίπτωση «ξεκάθαρου και προφανούς λάθους» ή «σοβαρού χαμένου περιστατικού» σε σχέση με:

-Γκολ/Όχι γκολ

-Πέναλτι/Όχι πέναλτι (παίρνει την απόφασή του ο διαιτητής, του γίνεται αναφορά στο ακουστικό για πιθανή παράβαση ή λάθος και αν υπάρξει σύσταση να ξαναδεί το ριπλέι ο ίδιος, τότε εξαντλείται η εξουσία του VAR)

-Απευθείας κόκκινη κάρτα (όχι 2η κίτρινη)

Ο εκάστοτε διαιτητής οφείλει να δείξει στους ποδοσφαιριστές να περιμένουν αν υπάρχει κάτι που πρέπει να εξεταστεί ξανά και να μην επιτρέψει να ξεκινήσει το παιχνίδι πάλι γι' αυτό και τους δείχνει να περιμένουν κάθε φορά

Ο διαιτητής πάντα θα παίρνει μια απόφαση κι αν έχει κάνει λάθος π.χ. σε κίτρινη κάρτα, τιμωρώντας άλλον παίκτη, θα ενημερώνεται και θα διορθώνει. Βέβαια, θα μπορεί να το κάνει ΜΟΝΟ για την ομάδα που έκανε την παράβαση αν μπέρδεψε τους παίκτες... Η ερώτηση θα είναι “ήταν ξεκάθαρα λανθασμένη η απόφαση;”

Αν δεν υπάρξει ξεκάθαρο λάθος, τότε το παιχνίδι συνεχίζεται δίχως παρέμβαση του VAR.

Για να δει το βίντεο ο ίδιος (on field review), θα αφορά υποκειμενικές αποφάσεις όπως πέναλτι, κόκκινη κάρτα για σοβαρά επικίνδυνο παιχνίδι, βίαιη διαγωγή κλπ., αν επηρεάζεται φάση με οφσάιντ και φυσικά για κρίσιμες στιγμές του ματς για αντικειμεινικές αποφάσεις.

Αν χρειάζονται 3-4 ριπλέι για τη φάση, ή περισσότερες γωνίες λήψεις, τότε δεν είναι ξεκάθαρο και προφανές όπως αυτό για το οποίο θα ενεργεί το VAR, αφού δεν θα υπάρχει επανεξέταση για σφυρίγματα που θα βάζουν σε αμφιβολία και δεν θα είναι παντελώς προφανή.

Αν ρωτηθεί στο ακουστικό του ο διαιτητής για όσα είδε και εκτίμησε λάθος αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο, τότε ο VAR θα λάβει υπόψιν του όσα θα του πει ο ρέφερι. Αν η περιγραφή συμβαδίζει κάπως με τις εικόνες που βλέπει το VAR, τότε δεν υπάρχει παρέμβαση. Αν όμως έχει διαφορές αυτό που είδε ο διαιτητής με αυτό που πραγματικά συνέβη, τότε υπάρχει η συμβουλή να τσεκαριστεί το βίντεο.

Όσον αφορά τους βοηθούς, θα καθυστερούν να σηκώσουν τη σημαία σε δύσκολη φάση αν ο επιτιθέμενος είναι σε θέση να σκοράρει. Αν σηκωθεί η σημαία για δύσκολη φάση, τότε ο διαιτητής μπορεί να δηλώσει «περιμένετε» για να δει την εξέλιξη της φάσης. Αν όμως δεν σηκωθεί το σημαιάκι και η κατάληξη είναι γκολ, πέναλτι, στημένη φάση ή η επιτιθέμενη ομάδα διατηρεί την κατοχή της μπάλας με την επίθεση να έχει τελειώσει, τότε μπορεί να γίνει μετέπειτα η υπόδειξη.

Η έλευση του VAR στην Ελλάδα και τα αποτελέσματα των δοκιμαστικών

Η έγκριση του IFAB ήρθε τον Μάρτιο του 2018, έπειτα από 972 ματς δοκιμαστικής περιόδου. Σε αυτά σημειώθηκε μόνο 1 review κάθε 3 παιχνίδια. Το 69,2% των αγώνων δεν είχαν review. Όποια λάθη έγιναν εκεί, δεν επηρέασαν την έκβασή του, ενώ, τα 247 από τα 972 ματς είχαν μονάχα 1 σημαντικό λάθος. Κατά μέσο όρο, η καθυστέρηση στο παιχνίδι ήταν στα 55 δευτερόλεπτα. Ως αποτέλεσμα, αυξήθηκε η ακρίβεια στις αποφάσεις των ρέφερι στο 99%!

Φέρνοντας παραδείγματα από το ιταλικό ποδόσφαιρο, χρειάστηκαν 1736 τσεκαρίσματα σε 346 ματς την 1η περίοδο εφαρμογής του VAR! Υπήρξαν 105 αναθεωρήσεις, εκ των οποίων μονάχα οι 8 είχαν αντίκτυπο στην έκβαση του παιχνιδιού, ενώ, σημειώθηκε και 8,8% μείωση των φάουλ από τους παίκτες, διαφοροποιώντας και τη συμπεριφορά τους! Οι κίτρινες κάρτες μειώθηκαν κατά 14,7% και οι κόκκινες κατά 6,4%, ενώ κατά 19,3% μειώθηκαν οι διαμαρτυρίες προς τους διαιτητές. Το... θέατρο για πέναλτι με πτώσεις εντός περιοχής, μειώθηκε σε ποσοστό 43%, ενώ αυξήθηκαν οι παραβάσεις και υποδείξεις για να στηθεί η μπάλα στην άσπρη βούλα, κατά 4,3%. Η αύξηση του πραγματικού χρόνου παιξίματος του ματς, ήταν 43 δευτερόλεπτα...

Το πρωτόκολλο του VAR είναι ένα για όλες τις Ομοσπονδίες των χωρών και δεν αλλάζει, δεν μπορεί να δεχθεί παρέμβαση. Έτσι εξασφαλίζεται η διαφάνεια.

Από τον Απρίλη έως τον Αύγουστο του 2019, διενεργήθηκαν έξι 5ήμερα σεμινάρια του VAR με 200 εκπαιδευτικές ώρες, με μέσο όρο για κάθε διαιτητή ξεχωριστά στις 25 ώρες για την πιστοποίηση, υπό τον απόλυτο έλεγχο της IFAB για τον καθένα ξεχωριστά! Υπήρξαν 30 offline αγώνες κανονικής διάρκειας και 15 ώρες εκπαιδευτικών φάσεων με διάφορα... ακραία σενάρια στον αγωνιστικό χώρο. Το δοκιμαστικό στάδιο περιελάμβανε 38 live αγώνες κανονικής διάρκειας και τελευταία υπήρξαν 12 live αγώνες για την πιστοποίηση των σταδίων των ομάδων της Super League.

Πηγή: www.gazzetta.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News