Κομισιόν: «Η χρήση κρατικού χρήματος σε ΠΑΕ, μπορεί να δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό»

Ποδόσφαιρο
Κομισιόν: «Η χρήση κρατικού χρήματος σε ΠΑΕ, μπορεί να δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος όχι μόνο χαρακτήρισε τα χρήματα της ΕΡΤ προς τις ΠΑΕ ως επιχορήγηση, αλλά έκανε λόγο για γενναία επιχορήγηση. Και έτσι είναι...

Ξέχασε όμως ότι το 2014 η Κομισιόν ζήτησε την επιστροφή επιχορηγήσεων 49 εκατ. ευρώ  από επτά μεγάλες ισπανικές ομάδες, χαρακτηρίζοντας της παράνομες, ερευνώντας κάθε παρόμοια περίπτωση στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ρεπορτάζ είχε αναφέρει ότι η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μάργκρετ Βεστάγκερ, ανακοίνωσε ότι η Ρεάλ Μαδρίτης, η Βαλένθια, η Μπαρτσελόνα, η Ατλέτικ Μπιλμπάο, η Ατλέτικ Οσασούνα, η Έλτσε και η Χέρκουλες, πρέπει να επιστρέψουν συνολικά επιχορηγήσεις ύψους 49 εκατ. ευρώ στο ισπανικό κράτος.

Σημασία έχει η ανάλυση που έγινε μέσα από τις δηλώσεις της:

«Η χρήση κρατικού χρήματος για τη χρηματοδότηση ποδοσφαιρικών ομάδων μπορεί να δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι μια εμπορική δραστηριότητα όπου εμπλέκονται πολλά χρήματα και οι συναλλαγές κρατικών κεφαλαίων θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες περί ανταγωνισμού. Οι οντότητες που ερευνήσαμε σε αυτές τις περιπτώσεις δεν συμμορφώνονται».

Διαβάστε: Την επιστροφή επιχορηγήσεων €49 εκατ. ζητά η Κομισιόν από επτά ισπανικές ομάδες

Η έρευνα της Κομισιόν είχε αναδείξει τις στενές σχέσεις μεταξύ των τοπικών κυβερνήσεων στην Ισπανία και τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Για παράδειγμα, η έρευνα για τη Ρεάλ Μαδρίτης, αποκάλυψε μια παράνομη αγοραπωλησία της ομάδας με τον δήμο της Μαδρίτης, κατά την οποία ο δήμος αγόρασε με κρυφή προσαύξηση το ακίνητο της ομάδας.

Εκτός από την Ισπανία, η Κομισιόν είχε ξεκινήσει έρευνα για επιχορηγήσεις ομάδων και στην Ολλανδία, όπου όμως, απεφάνθη ότι οι χορηγήσεις των τοπικών Αρχών σε πέντε ολλανδικές ομάδες, συγκεκριμένα τις FC Den Bosch, PSV Eindhoven, MVV Maastricht, NEC Nijmegen και Willem II, Tilburg, έγιναν με βάση τους κοινοτικούς νόμους.

Αυτό που συμβαίνει τώρα στα ελληνικά πρωταθλήματα με την παρέμβαση της Πολιτείας και δη δύο φορές "εκβιαστικά" Έλληνες πολίτες ετοιμάζονται, όπως πληροφορούμαστε να το καταγγείλουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ..., έχοντας και πρόσθετα στοιχεία που αποδεικνύουν τα συγκοινωνούντα δοχεία της Κυβέρνησης με τις διοργανώτριες αρχές του ελληνικού ποδοσφαίρου και την φυσικά την κρατική τηλεόραση... ίδομεν...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News