default-image

Αμείλικτη η UEFA, με νέα μέτρα κατά του ρατσισμού

Απόψεις
Αμείλικτη η UEFA, με νέα μέτρα κατά του ρατσισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποτελεί διαπίστωση ντροπής, η έξαρση των ρατσιστικών, σεξιστικών και ομοφοβικών επιθέσεων που εκφράζεται συχνά ακραία στα γήπεδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η πρωτοβουλία του δικτύου Fare είχε αυτή τη φορά πολύ ισχυρή στόχευση για την αντιμετώπιση του φαινομένου συγκαλώντας διήμερη διάσκεψη του #EqualGame στο Γουέμπλει, με αντιπροσώπους από 50 χώρες και την παρουσία του προέδρου της UEFA Αλεξάντερ Τσεφερίν.

Το πρόβλημα σαφώς και είναι βαθύτερο από την κοινωνική σύνθεση που έχει μεταβληθεί στους καιρούς της κρίσης και της έξαρσης των οικονομικών δεδομένων, που αφαιρούν από την ποιότητα της ζωής. Το ποδόσφαιρο ωστόσο, έχει ανάγκη να προστατεύσει και να προστατευθεί.

Ντροπή, ντροπή, ντροπή…

 «Απλά αισθάνομαι ντροπή που σήμερα, το 2019, πρέπει να διοργανώσουμε μια διάσκεψη που προωθεί την ποικιλομορφία. Είναι το 2019, πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Εξαιτίας αυτού, ντρέπομαι. Αισθάνομαι έτσι που εδώ στην Ευρώπη δεν περνάει ένα Σαββατοκύριακο χωρίς πράξη διάκρισης που λαμβάνει χώρα σε γήπεδο ποδοσφαίρου, σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο», τόνισε o Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Η λέξη ντροπή ήταν κυρίαρχη στα λόγια του:

«Ντρέπομαι που βλέπω ανθρώπους να επιχειρούν ρατσιστικές, σεξιστικές και ομοφοβικές επιθέσεις και να προσβάλουν χωρίς να συνειδητοποιούν το καταστροφικό αποτέλεσμα και τη συμβολική σημασία των λέξεων τους.

Ντρέπομαι βλέποντας ότι οι παίκτες, προπονητές και παράγοντες δεν αποκαλύπτουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό στους φιλάθλους καθώς φοβούνται την αντίδραση της ποδοσφαιρικής μας κοινότητας. Αυτό δείχνει ότι εξακολουθεί να υπάρχουν βαθιά προβλήματα».

Το σύνολο της ομιλίας του αποτελεί "Ευαγγέλιο" που στηρίζει τη  δύναμη του ποδοσφαίρου ως «κοινωνικό καταλύτη».

Κρατάμε τα λόγια του: «Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που απομακρύνει όλες τις διαφορές, σεξουαλικά και θρησκευτικά, τα μόνα χρώματα που έχουν σημασία στο γήπεδο είναι τα χρώματα που έχουν οι φανέλες των παικτών».

-«Πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε περισσότερα – περισσότερο για τους άλλους, περισσότερο για αλληλεγγύη, περισσότερο για ποικιλομορφία, γιατί πρέπει να τολμήσουμε να αλλάξουμε, πρέπει να τολμήσουμε να είμαστε διαφορετικοί, τολμούμε να επενδύσουμε στην εκπαίδευση των παιδιών μας».

Να διακόπτουν το παιγνίδι

Μιλώντας για τις λύσεις που θα προτείνει, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί η δικαιοδοσία στους διαιτητές να διακόπτουν τους αγώνες και να επιβάλλεται στις ομάδες τιμωρία κεκλεισμένων των θυρών. «Θα μιλήσουμε με τους διαιτητές, πρέπει να έχουν αυτοπεποίθηση και να μην φοβούνται να δράσουν. Δεν βλέπω πιο «βαριά» τιμωρία από την απαγόρευση στους φιλάθλους, να γίνονται παιχνίδια σε άδεια στάδια. Φυσικά να υπάρχουν και τα πρόστιμα», τόνισε ακόμη.

Νωπά κρούσματα

Τα δύο πιο πρόσφατα περιστατικά, έλαβαν χώρα χθες στο Κάλιαρι-Γιουβέντους 0-2, με τους οπαδούς των γηπεδούχων να επιτίθενται στον 19χρονο παίκτη των «μπιανκονέρι», Μόιζε Κεν, αλλά και στο Μαυροβούνιο, όπου ο Στέρλινγκ αλλά και άλλοι έγχρωμοι άγγλοι διεθνείς δέχθηκαν επιθέσεις στο παιχνίδι των προκριματικών του Euro 2020.

Τρομερή ήταν η επισήμανση σχετικά με το ποδόσφαιρο και την αναπηρία, ο Ταζκ Ρούτερ, πρώην αρχηγού της αγγλικής ομάδας με παίκτες που είχαν εγκεφαλική παράλυση, ο οποίος μίλησε για τον αντίκτυπο του παιχνιδιού στη ζωή του μετά από το περιστατικό που σταμάτησε κάθε ελπίδα του να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Αναρωτήθηκε: «Περίπου 18% του πληθυσμού της Ευρώπης έχουν αναπηρία, αλλά έχουν την ευκαιρία να παίξουν;»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News