Το ποδόσφαιρο μέσα από πρόσωπα, γεγονότα και φιλοσοφική ανάλυση

Απόψεις
Το ποδόσφαιρο μέσα από πρόσωπα, γεγονότα και φιλοσοφική ανάλυση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παίζετε ποδόσφαιρο. Παρακολουθείτε ποδόσφαιρο. Ζείτε με το ποδόσφαιρο. Αναπνέετε με το ποδόσφαιρο.

Αλλά τι σκέφτεστε για το ποδόσφαιρο;

Απάντηση η καλύτερα απαντήσεις δίνει από τις σελίδες του βιβλίου του «Αυτό που σκεφτόμαστε όταν σκέφτομαι για το ποδόσφαιρο» ο 59χρονος Άγγλος, γεννημένος στο Λίβερπουλ, Σάιμον Κρίτσλεϊ, φανατικός φίλαθλος των «κόκκινων», εξηγώντας το ποδόσφαιρο, όχι μέσα από τους αριθμούς και την στατιστική, αλλά από πρόσωπα, γεγονότα και κριτική-φιλοσοφική ανάλυση. Το βιβλίο του του έχει γίνει πολύ ενδιαφέρον και αυτό πιστοποιείται από την εμπορική του κυκλοφορία σε πολλές χώρες, ενώ τώρα κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα του κόσμου, εμπνέοντας την απόλυτη αφοσίωση των αμέτρητων οπαδών του σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αλλά τι είναι αυτό που καθιστά το ποδόσφαιρο τόσο συναρπαστικό να το παρακολουθούμε, να το συζητάμε και να το σκεφτόμαστε; Να είναι οι κοινωνικές τάξεις, το φύλο ή φυλετική κατάσταση ή μήπως οι εθνικές, τοπικές ή φυλετικές μας ταυτότητές; Ο Σάιμον Κρίτσλεϊ σκέφτεται ότι είναι όλα αυτά και πολλά άλλα. Στο νέο του βιβλίο, εξηγεί πως το ποδόσφαιρο μπορεί να μας πει κάτι για το καθένα και πώς ο καθένας έχει τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει το παιχνίδι δημιουργώντας ένα νέο σύστημα αισθητικής ή ακόμα και ποίηση που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να παρακολουθήσουμε το όμορφο παιχνίδι.

 Ο Κρίτσλεϊ έχει κάνει μια καριέρα να φέρει φιλοσοφία στους ανθρώπους μέσω δημοφιλών θεμάτων, και μέσα από "αυτό που σκεφτόμαστε όταν σκεφτόμαστε για το ποδόσφαιρο" χρησιμοποιεί το σημαντικό του φιλοσοφικό μυαλό για να εξετάσει το άθλημα που έχει καταλάβει τις καρδιές και τα μυαλά εκατομμυρίων.

Γράφει μεταξύ άλλων:

"Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι τακτικής, προφανώς. Απαιτεί πειθαρχία και αμείλικτη εκπαίδευση για να συγχρονιστεί η καταληλότητα των παικτών, αλλά - και το πιο σημαντικό - για να επιτευχθεί και να διατηρηθεί το σχήμα της ομάδας.

Μια ομάδα είναι ένα πλέγμα, μια δυναμική μορφή, μια μήτρα κινούμενων κόμβων, μετατοπίζοντας ατελείωτα, αλλά προσπαθώντας παράλληλα να κρατήσει το σχήμα της, να διατηρήσει τη μορφή της.

Μια ομάδα είναι ένα κινητό μετατοπιστικό έντυπο που χωρίζεται σε μια άλλη μορφή, αυτή της αντίπαλης ομάδας. Ο σκοπός του σχήματος της ομάδας - ανεξάρτητα από την κατοχή, ανεξάρτητα από το αν παίζεις επιθετικά ή αμυντικά - είναι να καταλάβεις και να διαχειρίζεσαι τον χώρο. "

"Η εθνότητα δεν μπορεί απλώς να απορριφθεί ή να αποφευχθεί, γιατί αυτό θα ήταν σαν  να απορρίπτουμε το γεγονός από πού καταγόμαστε γιατί αυτά διαμορφώνουν ποιοι είμαστε και πώς σκεφτόμαστε και μιλάμε. Παρόλο που είμαι αντίθετος στην απλή σκέψη του σύγχρονου προσδιορισμού του έθνους με το κράτος, δεν νομίζω ότι μπορούμε απλώς να επιλέξουμε να αγνοήσουμε ή να παίξουμε τη φύση της εθνότητας και τη ζωτική της σημασία για την παροχή αίσθησης τόπου, ταυτότητας και ιστορίας. Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε την πολυπλοκότητα και τον εξωτισμό του εθνικού συναισθήματος, ειδικά όταν αισθάνεται για ένα άλλο έθνος παρά το δικό μας. Για παράδειγμα - και εγώ απέχω πολύ από μόνος μου - η πρώτη μου εμπειρία μιας παθιασμένης έλξης σε ένα άλλο έθνος ήταν το 1970, βλέποντας τη Βραζιλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο ... Το ποδόσφαιρο μου επιτρέπει να ονειρευτώ μέρη που δεν έχω επισκεφθεί ποτέ και πιθανότατα δεν θα επισκεφθώ ποτέ : Καμερούν, Καζακστάν, Καμπότζη ... Βέλγιο. "

"Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο για τη νίκη. Είναι συνήθως και για να χάσεις. Πρέπει να είναι. Αλλά το πραγματικά παράξενο πράγμα για το ποδόσφαιρο δεν είναι η ήττα αυτή καθαυτή. Όπως ανέφερα προηγουμένως, δεν είναι η ήττα που σε σκοτώνει. Είναι η ανανεωμένη ελπίδα. Η ελπίδα που προσφέρει κάθε νέα σεζόν. Η ελπίδα που έρχεται να γδάρει τα πόδια σας και στη συνέχεια συνειδητοποιείτε, όπως λέει ο ποιητής και κλασικιστής Anne Carson, ότι τα πέλματα σας είναι φωτιά. Το ποδόσφαιρο μπορεί συχνά να είναι μια εμπειρία δίκαιης αδικίας, όπου η ήττα αντιμετωπίζεται ως κακές αποφάσεις διαιτησίας ή κακή μέρα ή απλά κακοκαιρία. Αλλά μερικές φορές η ομάδα σας μπορεί απλά να ξεπεραστεί από μια ανώτερη ομάδα παικτών. Αυτό είναι ένα διαφορετικό είδος πόνου, όταν αντιλαμβάνεστε ότι η ομάδα σας δεν είναι αρκετά καλή. Αλλά ακόμα με τσιμπημένη την ελπίδα να τρεμοπαίζει και να καίει. "

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News