"Η απαγόρευση εισόδου... αντίδοτο στη βία"

Απόψεις
"Η απαγόρευση εισόδου... αντίδοτο στη βία"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, μίλησε στην ΕΡΤ 1 για τα «ραντεβού θανάτου» και άλλα φλέγοντα ζητήματα του ελληνικού αθλητισμού. «Αποτρέπουμε την είσοδο των... ανεγκέφαλων στους αγωνιστικούς χώρους με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο» τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, αναφερόμενος στους χούλιγκαν. «Ο αθλητισμός δεν πρέπει να συνδεθεί με τα φαινόμενα βίας. Είναι πιο εύκολο να εκφραστούν βίαιες συμπεριφορές μέσα στον αθλητικό χώρο λόγω του τρόπου δομής των οργανωμένων οπαδών».

«Αποτρέπουμε την είσοδο των... ανεγκέφαλων στους αγωνιστικούς χώρους με το νέο Νόμο»

Για το τι προβλέπει ο νέος νόμος αναφορικά με όσους προκαλούν επεισόδια στα γήπεδα, ο Γιώργος Βασιλειάδης είπε αναλυτικότερα:

«Δεν έχει νόημα να στείλεις παιδιά 15 και 16 ετών στη φυλακή. Τα παιδιά αυτά έχουν ένα πάθος, μία αγάπη... στρεβλή μεν, αλλά δεν έχει σημασία, την ομάδα τους! Πως νομοθετήσαμε; Με την άσκηση της ποινικής δίωξης, να δίνεται η δυνατότητα στον εισαγγελέα να απαγορέψει την είσοδό του στο γήπεδο. Είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία στο αστυνομικό τμήμα, είτε χωρίς. Γι' αυτή την περίπτωση, έχουμε θεσπίσει αυτοτελές ποινικό αδίκημα της ευθύνης του υπευθύνου ασφαλείας της εγκατάστασης σε περίπτωση που κάποιος απαγορεύεται να μπει, τελικά... βρεθεί μέσα. Κι έχουμε πολύ βαριές ποινές φυλάκισης, σε περίπτωση που κάποιος παραβιάσει τον όρο αυτόν. Αυτή είναι η λύση και όχι το ιδιώνυμο. Η προειδοποιητική βολή πρώτα, η απαγόρευση εισόδου και, αν αδιαφορήσεις για τις συνέπειες του νόμου, τότε, ναι, ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι πολύ σκληρός πάνω σου».

Σε ερώτηση για το αν έχουν ευθύνες οι ίδιες οι ομάδες, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, τόνισε: «Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς! Σε ένα μεγάλο βαθμό, η κατάσταση αυτή εξυπηρετεί τους διοικητικούς παράγοντες των ομάδων. Πολλές φορές δηλαδή, το να έχεις έναν τέτοιο "στρατό" μπορεί να εξυπηρετήσει συμφέροντα που δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό. Είναι ο λαός που ομνύουν όλοι σε αυτόν, κάθε φορά που υπάρχει ένα ζήτημα και που χρησιμοποιείται και για σκοπούς που έχουν οι παράγοντες και δεν αφορούν το ίδιο το ποδόσφαιρο. Εντάσσεται πολλές φορές και σε ένα πλαίσιο πολιτικοποίησης του χώρου του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα. Εδώ και έναν χρόνο έχουμε φτιάξει μια Επιτροπή μαζί με την UEFA και το Συμβούλιο της Ευρώπης και Άγγλους ειδικούς. Η νομοθετική παρέμβαση ήταν αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας μας με σκοπό να βάλουμε τους ιδιοκτήτες των ομάδων και των εγκαταστάσεων υπόλογους γι' αυτά τα φαινόμενα. Είναι αδιανόητο η αστυνομία να έχει το ρόλο του ταξιθέτη μέσα σε μία ιδιωτική επιχείρηση και κανείς να μην παίρνει την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει. Το νομοθέτημα της προηγούμενης εβδομάδας, αυτό για την άμεση αποτροπή των ταραξιών να ξαναμπούν στο γήπεδο είναι σε τελική επεξεργασία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με σκοπό μέσα στην επόμενη διετία να αλλάξει πλήρως η κατάσταση στα γήπεδα. Έχουμε κάνει έναν σχεδιασμό, αλλά όλα θα ξεκινούν για το πώς θα αλλάξουμε τη νοοτροπία στα παιδιά μας».

Ο ορισμός της "παράγκας" στο ποδόσφαιρο

«Η παράγκα είναι ένα σύστημα που επηρεάζει καταστάσεις και προσπαθεί να ορίσει το "μαγαζί". Έχουμε ξένη ΚΕΔ αυτή τη στιγμή, ξένους διαιτητές στα μεγάλα παιχνίδια και το VAR έρχεται έστω και με καθυστέρηση. Όλα αυτά δηλαδή που τους επιτρέπουν να κάνουν αυτό το αλισβερίσι. Έτσι "χτυπιέται" το σύστημα. Είναι ένα σύστημα πολύπλοκο, δαιδαλώδες που αλλάζει ιδιοκτήτες. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που διαχρονικά είχε τη διάθεση να δώσει αυτές τις "μάχες" και να βάλει κανόνες». (Γιώργος Βασιλειάδης, υφυπουργός αθλητισμού).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News